Tarta winogronowa - letnie ciasto z dodatkiem sezonowych owoców
2021-03-29
średni
60 min
4
Tarty to smaczne ciasta z owocami, które najlepiej smakują, kiedy pieczemy je z dodatkiem sezonowych produktów. Sprawdź, jak zrobić tartę z winogronami.
Wypróbuj inne winogronowe przepisy
Kompot z winogron ogrodowych: przetwory z winogron
Winogrona: sok z czarnych winogron na zimę [przepis]
Winogrona w miodzie - oryginalny przepis
Dżem z winogron, jabłek i orzechów - sprawdzony przepis
Przepiórki duszone z winogronami: przepis
Greckie gołąbki w liściach winogron
SKŁADNIKI
- ciasto:
- 2 szklanki mąki
- pół szklanki cukru pudru
- żółtko
- jajko
- łyżka śmietany
- 75 g margaryny
- 3 łyżki bułki tartej
- masa:
- 2 żółtka
- pół szklanki cukru
- 10 g mąki
- pół litra mleka
- jasne i ciemne winogrona
- opcjonalnie: inne owoce sezonowe
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Ciasto: margarynę poszatkować z mąką i cukrem. Dodać śmietanę, żółtko i jajko, zagnieść ciasto, odstawić na pół godziny do lodówki. Nagrzać piekarnik do 180°C. Wysmarować blachę margaryną, posypać bułką tartą i uformować ciasto. Piec przez 40 minut.
- Masa: żółtka z cukrem utrzeć mikserem na jednolitą masę. Dodać mąkę i ucierać przez chwilę, wlać mleko i postawić na wolny ogień. Gotować przez 10 minut, ciągle mieszając, aż masa zgęstnieje. Zestawić z ognia.
- Powoli wyłożyć na upieczone ciasto. Udekorować winogronami i ewentualnie innymi owocami sezonowymi.