Ciasto ze śliwkami z patelni. Pyszny jesienny deser w 15 minut

ciasto ze śliwkami z patelni
Autor: Shutterstock Ciasto ze śliwkami z patelni to ekspresowa słodka przekąska.
łatwy
15 min
4

Dieta wegetariańska

Ciasta ze śliwkami to hit jesieni. Są pyszne i nie sposób się im oprzeć. Jeżeli lubicie piec smakowite ciasta z dodatkiem śliwek, sprawdźcie ten przepis. Ciasto ze śliwkami smakuje obłędnie. Robi się je w 15 minut bez użycia piekarnika. Ten doskonały jesienny deser przyrządza się na patelni. Oto przepis na ciasto ze śliwkami z patelni.

Jak zrobić ciasto ze śliwkami z patelni?

Przepis na to pyszne domowe ciasto ze śliwkami nie jest skomplikowany. Robi się je w 15 minut. Nie trzeba nawet rozgrzewać piekarnika. Zbędna jest też forma do ciasta i papier do pieczenia. To ciasto ze śliwkami robi się na patelni. Jak więc zrobić to pyszne ciasto ze śliwkami?

Do zmiksowanego jajka z cukrem dodaje się mleko, oliwę z oliwek, proszek do pieczenia, mąkę pszenną i cukier z prawdziwą wanilią. Składniki należy zmiksować, tak aby powstało gładkie ciasto. Kolejnym krokiem jest przygotowanie na patelni karmelu z masła i cukru. Układa się na nim połówki śliwek, a po kilku minutach zalewa ciastem. Patelnię należy przykryć i smażyć ciasto 10 minut. Kiedy czas minie, pokrywkę trzeba zdjąć i smażyć ciasto ze śliwkami jeszcze 2 minuty. W tym czasie powinno się apetycznie zarumienić.

Jak podawać ciasto ze śliwkami z patelni?

Ciasto ze śliwkami z patelni to pomysł na pyszny i szybki jesienny deser. Smakuje wybornie i podbije niejedno podniebienie. Robi się je ekspresowo, więc można je przyrządzać nawet w ostatniej chwili lub gdy najdzie ochota na słodki przysmak ze śliwkami w roli głównej. Zaletą tego przepisu jest to, że ciasto ze śliwkami z patelni można serwować jeszcze ciepłe. Nie trzeba czekać, aż ostygnie, aby go spróbować. Porcje ciasta można oprószyć cukrem pudrem, wzbogacić kulką domowych lodów lub bitą śmietaną. Pysznie łączy się z kawą i herbatą.

Jakie ciasta ze śliwkami?

Polecamy inne nasze sprawdzone, łatwe i szybkie przepisy na pyszne ciasta ze śliwkami:

SKŁADNIKI

  • 10 śliwek
  • 1/2 szklanki mąki pszennej
  • 1/4 szklanki cukru + 1 łyżeczka
  • 1/4 szklanki mleka
  • 1/4 szklanki oliwy z oliwek
  • 1 jajko
  • 2 łyżki posiekanych orzechów włoskich
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka cukru z prawdziwą wanilią
  • 1 łyżeczka masła

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Do miski wbić jajko i wsypać cukier. Zmiksować.
  • Wlać oliwę z oliwek i mleko. Wsypać mąkę, proszek do pieczenia i cukier z wanilią. Zmiksować na gładkie ciasto.
  • Na patelni roztopić masło i wsypać 1 łyżeczkę cukrur. Mieszać, aż powstanie karmel. Ułożyć przekrojone na pół i pozbawione pestek śliwki i posypać orzechami włoskimi. Smażyć kilka minut.
  • Na patelnię wlać ciasto i smażyć 10 minut pod przykryciem.
  • Zdjąć pokrywkę i smażyć jeszcze 2 minuty, aż ciasto nabierze złotego koloru.
  • Podawać na ciepło po lekkim ostygnięciu lub na zimno oprószone cukrem pudrem.
Dlaczego warto jeść śliwki?
Anna Szulc-Górska
Redaktor

Dyplomowana dziennikarka z doświadczeniem w public relations. Wielbicielka zdrowego odżywiania, kuchni tajskiej i włoskiej. Fanka psychologicznych thrillerów, szwedzkich kryminałów, kina moralnego niepokoju i teleturniejów z wiedzy ogólnej. Skarbnica niepotrzebnych informacji. W przyszłości …

więcej