Ciasto ze śliwkami bez miksera. Zrobisz je w 15 minut
Dieta wegetariańska
Sezon na śliwki jest w pełni, dlatego warto upiec przepyszne ciasto z dodatkiem z tych owoców. Przepis jest bardzo prosty, ponieważ wszystkie składniki wystarczy wymieszać łyżką. Przekonajcie się sami i wybierzcie ten łatwy i mega szybki przepis na pyszne domowe ciasto ze śliwkami bez miksera, które dosłownie rozpływa się w ustach.
Ciasto ze śliwkami bez miksera – składniki
Do przygotowania tego smakowitego ciasta wykorzystuje się produkty, które są łatwo dostępne. Na liście składników znalazły się takie artykuły jak mąka pszenna, masło, jajka, maślanka, cukier i proszek do pieczenia oraz śliwki. Smak ciasta podkręca dodatek cukru z prawdziwą wanilią i aromatycznego cynamonu. Wierzch ciasta wieńczy klasyczna maślana kruszonka. Ciasto pysznie smakuje także z migdałową kruszonką.
Jak zrobić ciasto ze śliwkami bez miksera
Do upieczenia rozpływającego się w ustach ciasta ze śliwkami potrzebna jest miska, łyżka, nóż, forma i papier do pieczenia. Ciasto śliwkowe bez miksera robi się w kilku prostych krokach.
- 1. krok – wymieszanie mąki, proszku do pieczenia, roztopionego masła, podgrzanej maślanki, jajek, cukru, cukru z prawdziwą wanilią i cynamonu
- 2. krok – przygotowanie kruszonki z mąki, cukru i masła
- 3. krok – przelanie ciasta do formy i ułożenie połówek śliwek
- 4. krok – upieczenie ciasta
Z czym podawać ciasto ze śliwkami bez miksera?
Ciasto z dodatkiem pysznych śliwek to przepis na doskonały deser na koniec lata. Przepis warto mieć pod ręką, ponieważ ciasto jest nie tylko pyszne i aromatyczne. To łatwy i szybki przepis na doskonałe domowe ciasto z owocami. Każdy kto go spróbuje, będzie pod wrażeniem jego smaku. Można serwować je na deser po rodzinnym obiedzie. Pysznie łączy się z domowymi lodami i bitą śmietaną. Porcje można posypać cukrem pudrem. To pomysł na słodki dodatek do kawy i herbaty.
SKŁADNIKI
- 600 g śliwek
- 3 szklanki mąki pszennej
- 1 szklanka maślanki
- 1/2 szklanki cukru
- 80 g roztopionego masła
- 6 jajek
- 2 łyżki cukru z prawdziwą wanilią
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 płaska łyżeczka cynamonu
kruszonka:- 100 g mąki
- 50 g roztopionego masła
- 5 łyżek cukru
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Do miski wsypać mąkę, proszek do pieczenia, cukier, cukier z wanilią i cynamon. Wbić jajka i wlać lekko podgrzaną maślankę. Dodać roztopione masło. Składniki dokładnie wymieszać łyżką.
- Przygotować kruszonkę. Mąkę wymieszać z cukrem. Wlać roztopione masło i wymieszać.
- Ciasto przelać do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Na wierzchu pionowo ułożyć pokrojone na połówki i pozbawione pestek śliwki. Posypać kruszonką.
- Formę wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C i piec 60 minut.
- Wyjąć i odstawić do ostygnięcia.
- Podawać na deser z domowymi lodami lub bitą śmietaną.