Ciasto ze śliwkami bez miksera. Zrobisz je w 15 minut

ciasto śliwkowe bez miksera
Autor: Shutterstock Ciasto ze śliwkami bez miksera jest pyszne, puszyste i banalnie proste.
łatwy
15 min
12

Dieta wegetariańska

Sezon na śliwki jest w pełni, dlatego warto upiec przepyszne ciasto z dodatkiem z tych owoców. Przepis jest bardzo prosty, ponieważ wszystkie składniki wystarczy wymieszać łyżką. Przekonajcie się sami i wybierzcie ten łatwy i mega szybki przepis na pyszne domowe ciasto ze śliwkami bez miksera, które dosłownie rozpływa się w ustach.

Ciasto ze śliwkami bez miksera – składniki

Do przygotowania tego smakowitego ciasta wykorzystuje się produkty, które są łatwo dostępne. Na liście składników znalazły się takie artykuły jak mąka pszenna, masło, jajka, maślanka, cukier i proszek do pieczenia oraz śliwki. Smak ciasta podkręca dodatek cukru z prawdziwą wanilią i aromatycznego cynamonu. Wierzch ciasta wieńczy klasyczna maślana kruszonka. Ciasto pysznie smakuje także z migdałową kruszonką.

Jak zrobić ciasto ze śliwkami bez miksera

Do upieczenia rozpływającego się w ustach ciasta ze śliwkami potrzebna jest miska, łyżka, nóż, forma i papier do pieczenia. Ciasto śliwkowe bez miksera robi się w kilku prostych krokach.

  • 1. krok – wymieszanie mąki, proszku do pieczenia, roztopionego masła, podgrzanej maślanki, jajek, cukru, cukru z prawdziwą wanilią i cynamonu
  • 2. krok – przygotowanie kruszonki z mąki, cukru i masła
  • 3. krok – przelanie ciasta do formy i ułożenie połówek śliwek
  • 4. krok – upieczenie ciasta

Z czym podawać ciasto ze śliwkami bez miksera?

Ciasto z dodatkiem pysznych śliwek to przepis na doskonały deser na koniec lata. Przepis warto mieć pod ręką, ponieważ ciasto jest nie tylko pyszne i aromatyczne. To łatwy i szybki przepis na doskonałe domowe ciasto z owocami. Każdy kto go spróbuje, będzie pod wrażeniem jego smaku. Można serwować je na deser po rodzinnym obiedzie. Pysznie łączy się z domowymi lodami i bitą śmietaną. Porcje można posypać cukrem pudrem. To pomysł na słodki dodatek do kawy i herbaty.

SKŁADNIKI

  • 600 g śliwek
  • 3 szklanki mąki pszennej
  • 1 szklanka maślanki
  • 1/2 szklanki cukru
  • 80 g roztopionego masła
  • 6 jajek
  • 2 łyżki cukru z prawdziwą wanilią
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 płaska łyżeczka cynamonu

  • kruszonka:
  • 100 g mąki
  • 50 g roztopionego masła
  • 5 łyżek cukru

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Do miski wsypać mąkę, proszek do pieczenia, cukier, cukier z wanilią i cynamon. Wbić jajka i wlać lekko podgrzaną maślankę. Dodać roztopione masło. Składniki dokładnie wymieszać łyżką.
  • Przygotować kruszonkę. Mąkę wymieszać z cukrem. Wlać roztopione masło i wymieszać.
  • Ciasto przelać do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Na wierzchu pionowo ułożyć pokrojone na połówki i pozbawione pestek śliwki. Posypać kruszonką.
  • Formę wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C i piec 60 minut.
  • Wyjąć i odstawić do ostygnięcia.
  • Podawać na deser z domowymi lodami lub bitą śmietaną.
Dlaczego warto jeść śliwki?
Anna Szulc-Górska
Redaktor

Dyplomowana dziennikarka z doświadczeniem w public relations. Wielbicielka zdrowego odżywiania, kuchni tajskiej i włoskiej. Fanka psychologicznych thrillerów, szwedzkich kryminałów, kina moralnego niepokoju i teleturniejów z wiedzy ogólnej. Skarbnica niepotrzebnych informacji. W przyszłości …

więcej