Szybkie ciasto ze śliwkami - przepis na proste ciasto owocowe

2023-07-12
Jak zrobić ciasto ze śliwkami
Autor: Shutterstock Zrób proste i smaczne ciasto ze śliwkami!
łatwy
20 min
4

Dieta wegetariańska

Ciasta z sezonowymi owocami to przebój letnich podwieczorków. Właśnie rozpoczął się sezon na śliwki. Podajemy przepis na bardzo łatwe ciasto ze śliwkami. Sprawdź, jak przygotować placek śliwkowy, który pokocha cała rodzina.

Tłuszczowy biszkopt lub inaczej proszkowe ciasto ucierane to najłatwiejszy i najsmaczniejszy przepis na placek ze śliwkami. Pulchność ciastu zapewni proszek do pieczenia. Ten stosunkowo świeży wynalazek z pierwszej połowy XIX w. zawdzięczamy pewnej żonie aptekarza z Niemiec.  Przygotowanie ciasta proszkowego zajmuje dosłownie kilka chwil. Gdyby zajmowało nawet kwadrans, to warto. Zapach pieczonych śliwek z cynamonem rozchodzący się po całym domu jest wart każdej chwili... Placek ze śliwkami to najlepsze ciasto lata i jesieni. Polecam gorąco!

Co jest potrzebne do upieczenia placka ze śliwkami?

Moim zdaniem potrzebne są przede wszystkim śliwki węgierki. Ale jeśli ich nie ma, mogą być każde inne ciemnoniebieskie owalne śliwki. Używam do wypieków masła. Można jednak go zastąpić margaryną o maślanym smaku. Biały cukier można zastąpić zdrowszym brązowym z trzciny cukrowej. Ciasto ma wtedy bardziej karmelowy smak. 

Jak upiec proste ciasto ze śliwkami?

  1. Przygotowanie ucieranego placka ze śliwkami najlepiej zacząć od stopienia masła. Gorące masło należy przestudzić.
  2. W czasie, gdy stygnie masło, można przekroić śliwki na pół i usunąć pestki. 
  3. W tym cieście jest trochę wszystko na opak. Nie ucieramy składników zbyt długo. Chcemy, żeby smaki łączyły się podczas pieczenia. 
  4. Do ostudzonego masła dodajemy więc cukier oraz mąkę pszenną z proszkiem do pieczenia i szczyptę soli. Mieszamy. Na koniec dodajemy rozmącone jajka. Ponownie mieszamy. Gotowe!
  5. Ciasto przelewamy do formy posmarowanej tłuszczem. Na wierzchu układamy śliwki. 
  6. Są dwie szkoły układania śliwek na cieście: skórką do dołu lub skórką do góry. Osobiście wyznaję pierwsza filozofię. Skórka na dole nie przypieka się, a miąższ śliwki pod wpływem wysokich temperatur uwalnia cały obłędnie śliwkowy smak.

Pod materiałem wideo znajdziecie galerię z przepisem na ciasto twarogowe ze śliwkami i jabłkami krok po kroku

SKŁADNIKI

  • 1 kg śliwek węgierek (ale mogą być także inne śliwki)
  • 2 szklanki mąki pszennej
  • pół kostki masła lub margaryny
  • 1 szklanka cukru
  • 4 duże jajka
  • 1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • tłuszcz do posmarowania tortownicy
  • bułka tarta do posypania tortownicy

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Śliwki umyć, osuszyć, każdą przekroić na pół wzdłuż i wyjąć pestkę.
  • Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i solą.
  • Masło (lub margarynę) roztopić w rondelku i przestudzić.
  • Do tłuszczu wsypać cukier oraz mąkę pszenną wymieszaną z proszkiem do pieczenia, wbić jajka i dokładnie wszystko wymieszać.
  • Tortownicę (o średnicy 22–24 cm) wysmarować tłuszczem i wysypać bułką tartą.
  • Do tortownicy wylać przygotowane ciasto.
  • Na ciasto wyłożyć równomiernie połówki śliwek (skórkami do dołu).
  • Piec w piekarniku nagrzanym do temperatury 180–190°C, aż ciasto się zrumieni i zacznie odstawać od brzegów tortownicy.
  • Ciasto ze śliwkami podawać podawać posypane cukrem pudrem.
Dlaczego warto jeść śliwki?