Oszczędne ciasto ze śliwkami na kefirze: ten przepis skradnie Twoje serce
2021-09-09
łatwy
20 min
8
Ciasto ze śliwkami węgierkami ma magiczną moc. Kojący zapach pieczonych śliwek nie ma sobie równych. Do tego to ciasto! Wilgotne, delikatne i puszyste. Będziesz zachwycona! Ten przepis na oszczędne ciasto na oleju i kefirze skradnie Twoje serce!
Kilka uwag i o przygotowaniu ciasta ze śliwkami
- Wszystkie składniki ciasta powinny mieć temperaturę pokojową. Dlatego warto wyjąć składniki z lodówki na 30 minut przed przystąpieniem do przygotowania ciasta.
- Zamiast kefiur możesz użyć jogurtu lub zsiadłego mleka.
- Olej roślinny używany w tym przepisie powinien być bezsmakowy. Najlepszy jest słonecznikowy, rzepakowy, ryżowy.
- Śliwki przekrawamy na pół. Usuwamy pestki. Połówki śliwek układamy na cieście zawsze skórką do dołu, a miąższem do góry.
- Placek ze śliwkami zawsze wstawiamy do rozgrzanego piekarnika. Trzeba o tym pamięta i włączyć go około 15 minut wcześniej, czyli zanim zabierzemy się za przygotowanie masy na ciasto.
- Ciasto oprószyć cukrem pudrem dopiero przed podaniem. Inaczej cukier rozpuści się na śliwkach.
SKŁADNIKI
- 2 jajka
- 160 g cukru
- 125 ml oleju roślinnego
- 150 g kefiru
- 220 g mąki
- 1 czubata łyżeczka (7 g) proszku do pieczenia
- ¼ łyżeczki soli
- 9-10 sztuk śliwek węgierek
- cukier puder do dekoracji
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Jajka utrzeć z cukrem na puszystą masę.
- Do masy dodać olej i kefir. Ponownie miksować.
- Do mąki dodać proszek do pieczenia i sól. Wymieszać.
- Mieszaninę mąki i dodatków dodać do masy na ciasto. Wymieszać mikserem na jednorodne ciasto.
- Ciasto przelać do formy posmarowanej tłuszczem. Na wierzchu ułożyć połówki wypestkowanych śliwek. Skórką do dołu.
- Piec przez 45-50 minut w 170°C.
- Po upieczeniu studzić przez 30 minut. Następnie wyjąć z formy.
- Przed podaniem oprószyć cukrem pudrem.
Dlaczego warto jeść śliwki?