Oszczędne ciasto ze śliwkami na kefirze: ten przepis skradnie Twoje serce

Oszczędne ciasto ze śliwkami na kefirze: ten przepis skradnie Twoje serce
Autor: Shutterstock.com
łatwy
20 min
8

Ciasto ze śliwkami węgierkami ma magiczną moc. Kojący zapach pieczonych śliwek nie ma sobie równych. Do tego to ciasto! Wilgotne, delikatne i puszyste. Będziesz zachwycona! Ten przepis na oszczędne ciasto na oleju i kefirze skradnie Twoje serce! 

Kilka uwag i o przygotowaniu ciasta ze śliwkami

  • Wszystkie składniki ciasta powinny mieć temperaturę pokojową. Dlatego warto wyjąć składniki z lodówki na 30 minut  przed przystąpieniem do przygotowania ciasta.
  • Zamiast kefiur możesz użyć jogurtu lub zsiadłego mleka. 
  • Olej roślinny używany w tym przepisie powinien być bezsmakowy. Najlepszy jest słonecznikowy, rzepakowy, ryżowy. 
  • Śliwki przekrawamy na pół. Usuwamy pestki. Połówki śliwek układamy na cieście zawsze skórką do dołu, a miąższem do góry. 
  • Placek ze śliwkami zawsze wstawiamy do rozgrzanego piekarnika. Trzeba o tym pamięta i włączyć go około 15 minut wcześniej, czyli zanim zabierzemy się za przygotowanie masy na ciasto.
  • Ciasto oprószyć cukrem pudrem dopiero przed podaniem. Inaczej cukier rozpuści się na śliwkach. 

SKŁADNIKI

  • 2 jajka
  • 160 g cukru
  • 125 ml oleju roślinnego
  • 150 g kefiru 
  • 220 g mąki
  • 1 czubata łyżeczka (7 g) proszku do pieczenia 
  • ¼ łyżeczki soli
  • 9-10 sztuk śliwek węgierek
  • cukier puder do dekoracji

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Jajka utrzeć z cukrem na puszystą masę. 
  • Do masy dodać olej i kefir. Ponownie miksować. 
  • Do mąki dodać proszek do pieczenia i sól. Wymieszać. 
  • Mieszaninę mąki i dodatków dodać do masy na ciasto. Wymieszać mikserem na jednorodne ciasto. 
  • Ciasto przelać do formy posmarowanej tłuszczem. Na wierzchu ułożyć połówki wypestkowanych śliwek. Skórką do dołu.
  • Piec przez 45-50 minut w 170°C. 
  • Po upieczeniu studzić przez 30 minut. Następnie wyjąć z formy. 
  • Przed podaniem oprószyć cukrem pudrem. 
Dlaczego warto jeść śliwki?
Adrianna Ewa Stawska-Ostaszewska

Redaktorka serwisu kulinarnego Beszamel.pl Dziennikarka, tłumaczka, pisarka. Szefowa kuchni i koneserka smaku. Niestrudzona popularyzatorka historii kultur kulinarnych, kuchni regionalnych i narodowych. Autorka książek: „Dzieje łakomstwa i obżarstwa” (wyd. Harde, 2019), „Polska Księga …

więcej