Kruche ciasto z mąki kokosowej ze śliwkami. Keto przepis na słodki wypiek prawie bez kalorii
Dieta bezglutenowa
Dieta wegetariańska
Dieta niskokaloryczna
Czy na diecie keto można jeść śliwki? Odpowiedź na to pytanie jest prosta. Oczywiście, że można, a najlepiej będą smakować jako składniki ciasta z mąki kokosowej. To pyszne i przyjemnie kruche keto ciasto z dodatkiem śliwek jest proste i szybkie do samodzielnego przygotowania. Poznajcie przepis na obłędne keto ciasto z mąki kokosowej ze śliwkami.
Keto ciasto z mąki kokosowej ze śliwkami – składniki
Do upieczenia pysznego i niskokalorycznego ciasta ze śliwkami potrzebne są produkty, które bez problemu można kupić w większych sklepach i dyskontach. Do ciasta wykorzystuje się mąkę kokosową, wiórki kokosowe, olej kokosowy, słodzik, proszek do pieczenia i jajko. Orzeźwiającą nutę zapewnia sok z cytryny i otarta skórka. Pysznym dodatkiem są śliwki, które podczas pieczenia stają się miękkie i dosłownie rozpływają się w ustach.
Jak zrobić keto ciasto z mąki kokosowej ze śliwkami?
Przygotowanie ciasta z mąki kokosowej ze śliwkami jest proste i nie zajmuje wiele czasu. Przepis jest łatwy i sprawdzony, a każda czynność została dokładnie opisana. Robienie keto ciasta z dodatkiem śliwek można podzielić na poszczególne etapy:
- 1. etap – wyrobienie ciasta i podzielenie go na części
- 2. etap – wyłożenie częścią ciasta tortownicy i ułożenie połówek śliwek
- 3. etap – udekorowanie wierzchu kratką z pozostałego ciasta
- 4. etap – upieczenie ciasta
Kiedy podawać keto ciasto z mąki kokosowej ze śliwkami?
Ten przepis warto zapisać, ponieważ keto ciasto ze śliwkami jest uniwersalne. Będzie smakować nie tylko tym, którzy zrzucają zbędne kilogramy na diecie ketogenicznej. Każdy kto go spróbuje, będzie zachwycony jego wyglądem i smakiem. Keto ciasto ze śliwkami można serwować na rożne okazje lub kiedy najdzie ochota na coś słodkiego i prawie bez kalorii. Pysznie smakuje z kuloodporną kawą lub owocową herbatą. To dobry pomysł na lekki deser po obiedzie lub dietetyczne ciasto na urodziny, które zastąpi tort.
SKŁADNIKI
- 500 g śliwek
- 125 g płynnego oleju kokosowego
- 105 g wiórków kokosowych
- 75 g mąki kokosowej
- 20 g słodzika
- 1 jajko
- 2 łyżki soku z cytryny
- 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia
- skórka otarta z cytryny
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Do miski wsypać mąkę kokosową, wiórki kokosowe, proszek do pieczenia i słodzik. Wbić jajo i dodać olej kokosowy, sok z cytryny i skórkę cytrynową. Dokładnie wymieszać.
- Ciasto podzielić na trzy równe części. Dwie części połączyć, zagniatając w jedną całość. Trzecią część odłożyć.
- Większą częścią ciasta przełożyć do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia i wylepić dno oraz boki.
- Ułożyć pokrojone na połówki i pozbawione pestek śliwki.
- Mniejszą część ciasta lekko rozwałkować i pokroić na długie paski. Ułożyć w kratkę na śliwkach.
- Tortownicę wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C i piec 25 minut. Wyjąć i odstawić do ostygnięcia.
- Podawać na deser z bitą śmietaną.