Sypane ciasto ze śliwkami - najprostszy przepis na ciasto śliwkowe
2020-08-23
łatwy
25 min
4
Sypane ciasto ze śliwkami uda się każdemu - tak proste jest jego przygotowanie. Doskonale smakuje jeszcze ciepłe, podane z gałką lodów. Idealne ciasto na letnie i wczesnojesienne popołudnie, a zrobisz je maksymalnie w pół godziny.
SKŁADNIKI
- 1 1/2 szklanki mąki tortowej
- 1 1/2 szklanki kaszki manny
- 1 1/2 szklanki cukru
- 2 łyżeczki cukru waniliowego
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 kg śliwek np. węgierek
- 2 łyżeczki cynamonu
- 230 g zamrożonego masła
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Mąkę, kaszkę, oba rodzaje cukru i proszek przesiać do miski. Następnie podzielić na trzy części.
- Śliwki wypestkować i pokroić na ćwiartki, oprószyć cynamonem.
- Tortownicę o średnicy 26 cm wyłożyć papierem do pieczenia.
- Na dno formy wsypać jedną część wymieszanych suchych składników i wyłożyć połowę śliwek.
- Śliwki zasypać drugą częścią sypkich składników, na tę warstwę wyłożyć pozostałe śliwki i ponownie posypać je sypkimi składnikami.
- Na wierzch zetrzeć zamrożone masło.
- Piec w temperaturze 180 C przez około 1 godzinę, aż do zarumienienia. Zostawić do wystudzenia. Podawać oprószone cukrem pudrem.
Jak zmyć z rąk plamy z owoców?