Ciasto drożdżowe

Dodatek drożdży sprawia, że ciasto niemalże rośnie w oczach. Puszyste, lekkie i bardzo smaczne, na dobre wpisało się w słodki krajobraz kulinarny w Polsce. Ciasto drożdżowe stanowi bazę do większych ciast, takich jak babki, albo mniejszych wypieków - zwłaszcza pączków i wszelkiej maści drożdżówek, a także chleba i bułek.

Ciasto drożdżowe

Ciasto drożdżowe wszystkie przepisy

Filtry

CZAS

PORCJA DLA

OCENA

TRUDNOŚĆ

Pączki luksusowe: przepis pradziadka [WIDEO]

Pączki luksusowe: przepis pradziadka [WIDEO]

Pączki według tego przepisu, który w mojej rodzinie jest od 4 pokoleń, są naprawdę luksusowe, z dużą ilością żółtek i z masłem. Ciasto jest lekkie i bardzo napowietrzone, niezwykle smaczne i delikatne. Warto, aby przygotowane w tłusty czwartek pączki były jak najsmaczniejsze. Dlatego proponujemy, by przygotować je samodzielnie.

Ocena: 5,0

Poziom: ŚREDNI

Czas: 30 MINUT

Porcja dla: 6 OSÓB

Nowoorleańskie pączki: puszyste i pyszne

Nowoorleańskie pączki: puszyste i pyszne

Nowoorleańskie pączki wywodzą się z kuchni francuskich emigrantów - dawnych kolonizatorów południowych Stanów Zjednoczonych. Puszyste i pyszne pączki są kwadratowe i zazwyczaj podawane bez nadzienia. Są śniadaniowym dodatkiem do mocnej kawy w stylu kreolskim. 

Ocena: 5,0

Poziom: ŚREDNI

Czas: 50 MINUT

Porcja dla: 6 OSÓB

Znakomite rogaliki dyniowe nadzieniem z orzechów włoskich

Znakomite rogaliki dyniowe nadzieniem z orzechów włoskich

Te rogaliki to mistrzostwo świata. Puszyste ciasto w delikatnym smaku dyni i pięknym kolorze i znakomite, choć bardzo proste, nadzienie. Taki rogalik zawsze jest na miejscu - do śniadania, na deser czy przekąskę w biegu.

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 50 MINUT

Porcja dla: 6 OSÓB

Loukoumades, czyli greckie pączki skąpane w miodzie

Loukoumades, czyli greckie pączki skąpane w miodzie

Loukoumades (lokma) to małe drożdżowe pączki nasączone miodowym syropem. Wywodzą się z Grecji, ale popularne są również na Cyprze i w Turcji. Jeśli na tłusty czwartek chcecie przygotować coś oryginalnego, loukomades znakomicie się do tego nadają. Są pyszne, słodkie i nie można się im oprzeć, a dodatkowo przyciągają nutką orientu.

Ocena: 4,0

Poziom: ŚREDNI

Czas: 180 MINUT

Porcja dla: 4 OSÓB

Pączki według Magdy Gessler [WIDEO]

Pączki według Magdy Gessler [WIDEO]

Pączki według Magdy Gessler to puszyste pączki z nadzieniem różanym. Obficie posypane słodkim pudrem lub lukrem. Magda Gessler proponuje smażyć pączki według tradycyjnej warszawskiej receptury.

Ocena: 5,0

Poziom: ŚREDNI

Czas: 60 MINUT

Porcja dla: 6 OSÓB

Pączki pieczone w piekarniku: przepis na zdrowe pączki drożdżowe z lukrem wg babci Krysi

Pączki pieczone w piekarniku: przepis na zdrowe pączki drożdżowe z lukrem wg babci Krysi

Takie pączki pieczone, drożdżowe, z lukrem lub posypane cukrem pudrem robiła babcia Krysia w karnawale, kiedy miała przyjść w gości gromada dzieciaków. Nic nie stoi na przeszkodzie, by dzisiaj również upiec pączki drożdżowe. Takie pączki są zdrowsze i równie pyszne.

Ocena: 5,0

Poziom: ŚREDNI

Czas: 55 MINUT

Porcja dla: 8 OSÓB

Pączki wegańskie: przepis na zdrowe pączki na tłusty czwartek [WIDEO]

Pączki wegańskie: przepis na zdrowe pączki na tłusty czwartek [WIDEO]

Pączki wegańskie nie mają w składzie mleka krowiego, jajek i masła? Jeśli jesteś weganinem albo unikasz wymienionych produktów, a chcesz wraz z innymi zgodnie z tradycją kosztować pączków w tłusty czwartek - wypróbuj przepis, który zamieszamy poniżej. Smacznego!

Ocena: 5,0

Poziom: ŚREDNI

Czas: 40 MINUT

Porcja dla: 6 OSÓB

Cruffins - pół croissanty, pół muffinki

Cruffins - pół croissanty, pół muffinki. Jak zrobić chrupkie i delikatne krufiny?

Cruffiny to lekkie i chrupiące ciasteczka - połączenie delikatnego, drożdżowego ciasta z jakiego wypieka się croissanty z przyjemnym kształtem muffinek. Ciasteczka są kruche i maślane, po prostu pyszne. I, wbrew pozorom, nie są trudne w przygotowaniu.

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 60 MINUT

Porcja dla: 6 OSÓB

Pączki z powidłami: przepis tradycyjny [WIDEO]

Pączki z powidłami: przepis tradycyjny [WIDEO]

Pączki z powidłami to przysmak każdego łasucha. I nie tylko. Najlepsze na tłusty czwartek są te, które usmażymy samodzielnie. Będziemy wówczas w stu procentach pewni świeżości pączków i źródła ich pochodzenia. Warto spróbować!

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 40 MINUT

Porcja dla: 6 OSÓB

Mandazi: afrykańskie pączki kokosowe

Mandazi: afrykańskie pączki kokosowe

Mandazi to afrykański smakołyk.  Ciasto drożdżowe smażone w głębokim tłuszczu przypomina nasze racuchy, a nawet pączki. Mandazi z wierzchu chrupiące, w środku puszyste i miękkie. Te zalety zawdzięczają wiórkom kokosowym i mące ryżowej. W Afryce mandazi to pożywne śniadanie, najczęściej podawane razem z musem z mango. Nic jednak nie stoi na przeszkodzie, by posypane cukrem pudrem mandazi potraktować jako deser. 

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 45 MINUT

Porcja dla: 6 OSÓB

Strona 1 z 12