Ciasto drożdżowe

Dodatek drożdży sprawia, że ciasto niemalże rośnie w oczach. Puszyste, lekkie i bardzo smaczne, na dobre wpisało się w słodki krajobraz kulinarny w Polsce. Ciasto drożdżowe stanowi bazę do większych ciast, takich jak babki, albo mniejszych wypieków - zwłaszcza pączków i wszelkiej maści drożdżówek, a także chleba i bułek.

Ciasto drożdżowe

Ciasto drożdżowe wszystkie przepisy

Filtry

CZAS

PORCJA DLA

OCENA

TRUDNOŚĆ

Orzeźwiająco cytrusowe spiralne bułeczki drożdżowe

Orzeźwiająco cytrusowe spiralne bułeczki drożdżowe

Spiralne bułeczki drożdżowe, zazwyczaj cynamonowe,  to skandynawska specjalność. Jednak nie wszyscy są wielbicielami cynamonu, a nawet im może się znudzić  ten smak. Proponujemy przygotowanie spiralnych bułeczek o cytrusowym smaku - ty wybierasz, czy  będzie to bardziej orzeźwiająca cytryna, czy też słodsza i bardziej aromatyczna pomarańcza. Bułeczki idealnie pasują do popołudniowej  herbaty, doskonałe są też jako drugie śniadanie. Sprawdzą się też podczas modnego weekendowego brunchu.

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 45 MINUT

Porcja dla: 4 OSÓB

Uniwersalne ciasto krucho-drożdżowe - zrobisz je w 15 minut! Idealne na słodko i wytrawnie!

Uniwersalne ciasto krucho-drożdżowe - zrobisz je w 15 minut! Idealne na słodko i wytrawnie!

Ciasto krucho-drożdżowe naprawdę przygotujesz w 15 minut, bez użycia wagi i robota kuchennego. Zawsze się udaje i pokochasz je na pewno, gdyż w zależności od potrzeb i upodobań możesz z niego przygotować wypieki słodkie lub wytrawne. Gdy użyjesz konfitur lub powideł i nadasz ciastu  kształt rogalików, otrzymasz przepyszne ciastka. Możesz też zrobić z niego paszteciki z nadzieniem z pieczarek, kapusty z grzybami lub mięsa - idealne do barszczu czy bulionu. To ciasto to prawdziwy hit!

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 15 MINUT

Porcja dla: 6 OSÓB

Łatwe rogale marcińskie: przepis krok po kroku

Łatwe rogale marcińskie: przepis krok po kroku

Rogale marcińskie z natury rzeczy łatwe nie są. Ciasto drożdżowe półfrancuskie ma swoje wymagania. Nadzienie makowe również. Ale podążając krok po kroku według przepisu każdy da radę dorównać poznańskim mistrzom. 

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 60 MINUT

Porcja dla: 8 OSÓB

Anielskie ruchańce: przepis na drożdżowe racuchy z Warmii

Anielskie ruchańce: przepis na drożdżowe racuchy z Warmii

Anielskie ruchańce to genialnie łatwy przepis na drożdżowe racuchy z Aniołowa na Warmii. Zabawna nazwa w miejscowej gwarze oznacza po prostu ruszające się, skwierczące na patelni placki. Racuchy są tak pyszne, że zostały wpisane na listę produktów tradycyjnych prowadzoną przez ministra rolnictwa i rozwoju wsi. 

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 30 MINUT

Porcja dla: 4 OSÓB

Smak bułeczek drożdżowych prosto z pieca na śniadanie możemy podkręcić

Smak bułeczek drożdżowych prosto z pieca na śniadanie możemy podkręcić... miodem

Wyobraź sobie słotny jesienny poranek, albo słoneczny, ale już chłodny. Siedzisz w kuchni, patrzysz przez okno, otula cię ciepły szlafrok i... zapach drożdżowych bułeczek, który budzi resztę rodziny. Piękny obrazek? Możesz go zrealizować choćby jutro z tym przepisem na drożowe bułeczki podkręcone miodem.

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 60 MINUT

Porcja dla: 6 OSÓB

Rogaliki z makiem - chrupiące i pachnące pieczywo na śniadanie lub kolację

Rogaliki z makiem - chrupiące i pachnące pieczywo na śniadanie lub kolację

Własnoręcznie upieczone pieczywo to gwarancja, że w naszym chlebie, bułce czy rogaliku nie będzie sztucznych barwników, konserwantów ani polepszaczy smaku. Wystarczy odrobina cierpliwości czasu, by z naszych rąk wyszło pieczywo, które będzie tak smaczne, że zniknie w mgnieniu oka.

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 35 MINUT

Porcja dla: 4 OSÓB

Puszyste bułeczki drożdżowe z jabłkami: cudowny aromat w całym domu

Puszyste bułeczki drożdżowe z jabłkami: cudowny aromat w całym domu

Puszyste bułeczki drożdżowe z jabłkami rozpieszczają zapachem i smakiem. Po takiej bułeczce z jabłkami poziom samozadowolenia wyraźnie się podnosi. Ich przygotowanie nie jest skomplikowane, choć zawsze trzeba wziąć pod uwagę czas wyrastania ciasta. Tutaj wszystko zależy od natury i należy dać jej czas. Więcej o tajemnicach drożdżowego ciasta przeczytacie pod przepisem. 

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 45 MINUT

Porcja dla: 6 OSÓB

Ciasto drożdżowe z wiśniami: przepis [WIDEO]

Ciasto drożdżowe z wiśniami: przepis [WIDEO]

Zastanawiasz się, jakie ciasto upiec z wiśni? Polecamy klasyczne ciasto drożdżowe z dodatkiem tych przepysznych owoców, które nadadzą mu niepowtarzalnego charakteru. Podajemy sprawdzony przepis na ciasto drożdżowe z wiśniami.

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 35 MINUT

Porcja dla: 8 OSÓB

Bazlama - turecki chlebek z patelni

Bazlama - turecki chlebek z patelni

Domowe pieczywo jest pyszne i zdecydowanie zdrowsze, niż kupne bułeczki czy chleb. Nie każdy jednak ma możliwość wypiekania domowych bułeczek czy chleba. Ale pyszne chlebki można usmażyć na patelni. Turecka bazlama nadaje się do tego idealnie. Podajemy przepis na chleb z patelni.

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 30 MINUT

Porcja dla: 4 OSÓB

Nocne ciasto drożdżowe bez zagniatania z owocami: przepis Moniki Goździalskiej

Nocne ciasto drożdżowe bez zagniatania z owocami: przepis Moniki Goździalskiej

Nocne ciasto drożdżowe bez zagniatania z owocami to łatwy przepis Moniki Goździalskiej. To ciasto jest zgodne z filozofią influencerki. Puszyste, pyszne ciasto drożdżowe, które zrobisz bez wysiłku. A rodzina będzie Cię nosić na rękach! O książce Moniki Goździalskiej przeczytasz pod przepisem.

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 30 MINUT

Porcja dla: 6 OSÓB

Strona 1 z 13