Ciasto drożdżowe

Dodatek drożdży sprawia, że ciasto niemalże rośnie w oczach. Puszyste, lekkie i bardzo smaczne, na dobre wpisało się w słodki krajobraz kulinarny w Polsce. Ciasto drożdżowe stanowi bazę do większych ciast, takich jak babki, albo mniejszych wypieków - zwłaszcza pączków i wszelkiej maści drożdżówek, a także chleba i bułek.

Ciasto drożdżowe

Ciasto drożdżowe wszystkie przepisy

Filtry

CZAS

PORCJA DLA

OCENA

TRUDNOŚĆ

Drożdżowe bułeczki rolowane z cukinią i serem feta

Drożdżowe bułeczki rolowane z cukinią i serem feta

Drożdżowe bułeczki rolowane z cukinią i serem feta zasmakują na pewno miłośnikom wytrawnych wypieków drożdżowych. Można je  zajadać solo, pasują też jako dodatek  do czystych zup - barszczu, bulionu.  Idealne do szkoły i pracy na drugie śniadanie.

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 60 MINUT

Porcja dla: 4 OSÓB

Domowy chleb bez zagniatania: tylko 4 składniki!

Domowy chleb bez zagniatania: tylko 4 składniki!

Z tym przepisem krok po kroku samodzielnie upieczesz chleb i to bez zagniatania. W tym szybkim i łatwym przepisie na ciasto chlebowe wykorzystasz tylko cztery składniki. Domowy chleb bez zagniatani, bez wyrabiania, smakuje jak z piekarni. 

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 45 MINUT

Porcja dla: 6 OSÓB

Zawijane ciasto drożdżowe z dżemem: przepis na struclę z dżemem

Zawijane ciasto drożdżowe z dżemem: przepis na struclę z dżemem

Zawijane ciasto drożdżowe z dżemem, czyli popularna strucla, to  doskonałe ciasto do kawy  czy herbaty. Na naturalnych składnikach, pachnące i  niezbyt słodkie, a także, dzięki wilgoci z dżemu - dłużej zachowujące świeżość, niż placek drożdżowy.

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 45 MINUT

Porcja dla: 4 OSÓB

Jak zrobić chleb? Przepis na domowy chleb

Jak zrobić chleb? Przepis na domowy chleb

Sprawdzony przepis na chleb. Podstawowy, z mąki pszennej chlebowej. W sam raz na rozpoczęcie przygody z pieczeniem chleba.

Ocena: 5,0

Poziom: ŚREDNI

Czas: 40 MINUT

Porcja dla: 6 OSÓB

Domowa pizza na cienkim i chrupiącym cieście

Domowa pizza na cienkim i chrupiącym cieście

Przychodzi niedziela, pora na domowe pieczenie. Co wtedy zrobić? Najlepiej pizzę. Ciasto wystarczy przygotować dzień wcześniej. Można przygotować więcej i surowe zamrozić. Za taką pizzę na cienkim i chrupiącym cieście bliscy będą was kochać jeszcze bardziej. 

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 45 MINUT

Porcja dla: 4 OSÓB

Pączki luksusowe: przepis pradziadka [WIDEO]

Pączki luksusowe: przepis pradziadka [WIDEO]

Pączki według tego przepisu, który w mojej rodzinie jest od 4 pokoleń, są naprawdę luksusowe, z dużą ilością żółtek i z masłem. Ciasto jest lekkie i bardzo napowietrzone, niezwykle smaczne i delikatne. Warto, aby przygotowane w tłusty czwartek pączki były jak najsmaczniejsze. Dlatego proponujemy, by przygotować je samodzielnie.

Ocena: 5,0

Poziom: ŚREDNI

Czas: 30 MINUT

Porcja dla: 6 OSÓB

Nowoorleańskie pączki: puszyste i pyszne

Nowoorleańskie pączki: puszyste i pyszne

Nowoorleańskie pączki wywodzą się z kuchni francuskich emigrantów - dawnych kolonizatorów południowych Stanów Zjednoczonych. Puszyste i pyszne pączki są kwadratowe i zazwyczaj podawane bez nadzienia. Są śniadaniowym dodatkiem do mocnej kawy w stylu kreolskim. 

Ocena: 5,0

Poziom: ŚREDNI

Czas: 50 MINUT

Porcja dla: 6 OSÓB

Znakomite rogaliki dyniowe nadzieniem z orzechów włoskich

Znakomite rogaliki dyniowe nadzieniem z orzechów włoskich

Te rogaliki to mistrzostwo świata. Puszyste ciasto w delikatnym smaku dyni i pięknym kolorze i znakomite, choć bardzo proste, nadzienie. Taki rogalik zawsze jest na miejscu - do śniadania, na deser czy przekąskę w biegu.

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 50 MINUT

Porcja dla: 6 OSÓB

Loukoumades, czyli greckie pączki skąpane w miodzie

Loukoumades, czyli greckie pączki skąpane w miodzie

Loukoumades (lokma) to małe drożdżowe pączki nasączone miodowym syropem. Wywodzą się z Grecji, ale popularne są również na Cyprze i w Turcji. Jeśli na tłusty czwartek chcecie przygotować coś oryginalnego, loukomades znakomicie się do tego nadają. Są pyszne, słodkie i nie można się im oprzeć, a dodatkowo przyciągają nutką orientu.

Ocena: 4,0

Poziom: ŚREDNI

Czas: 180 MINUT

Porcja dla: 4 OSÓB

Pączki według Magdy Gessler [WIDEO]

Pączki według Magdy Gessler [WIDEO]

Pączki według Magdy Gessler to puszyste pączki z nadzieniem różanym. Obficie posypane słodkim pudrem lub lukrem. Magda Gessler proponuje smażyć pączki według tradycyjnej warszawskiej receptury.

Ocena: 5,0

Poziom: ŚREDNI

Czas: 60 MINUT

Porcja dla: 6 OSÓB

Strona 1 z 12