Ciasto drożdżowe z rabarbarem. Ten tradycyjny przepis przypomni ci smak z dzieciństwa

ciasto drożdżowe z rabarbarem
Autor: Shutterstock Pyszny smak ciasta drożdżowego z rabarbarem na długo pozostanie w pamięci.
łatwy
120 min
12

Ciasto drożdżowe z rabarbarem to klasyka wśród domowych wypieków. Tradycyjne ciasto, które pięknie wyrasta na drożdżach, oraz kawałki rabarbaru tworzą obłędny deser, którego smak podbije niejedno podniebienie. Przepis nie jest skomplikowany i od razu warto go zapisać. Zobaczcie, jak zrobić placek drożdżowy z rabarbarem.

Jak zrobić ciasto drożdżowe z rabarbarem?

Ze świeżych drożdży, mleka, mąki pszennej i cukru przygotowuje się zaczyn. Mąkę pszenną należy wymieszać z cukrem pudrem, żółtkami, ciepłym mlekiem, roztopionym masłem i szczyptą soli. Na koniec wlewa się zaczyn drożdżowy i dokładnie miesza, a następnie wyrabia ciasto. Wyrobione ciasto powinno wyrastać około godziny. Po tym czasie przekłada się je do formy i odstawia. Po kilkunastu minutach na wierzchu układa się pokrojony na mniejsze kawałki rabarbar i wstawia do piekarnika. Ciasto piecze się około 60 minut w temperaturze 180 stopni C. Po upływie tego czasu należy wyłączyć piekarnik i zostawić w nim formę jeszcze przez 15 minut. Następnie wyjmuje się ciasto i odstawia do całkowitego ostygnięcia.

Przepis na ciasto drożdżowe z rabarbarem

  • To łatwy przepis na pyszne domowe ciasto z dodatkiem rabarbaru. Aby udało się już za pierwszym razem, należy postępować dokładnie według tego sprawdzonego przepisu.
  • Czas przygotowania nie należy do najkrótszych. Trzeba jednak pamiętać, że to ciasto drożdżowe, które wymaga czasu. Powinno wyrastać w ciepłym miejscu bez przeciągów przez godzinę.
  • Na liście składników znajdują się tradycyjne produkty, których używa się do ciast. Wszystkie artykuły są dostępne w sklepach spożywczych przez cały rok.
  • Poza sezonem na świeży rabarbar można użyć wersji mrożonej. Opakowanie mrożonego rabarbaru trzeba wcześniej wyjąć z zamrażarki, aby się rozmroził. Przed dodaniem do ciasta należy go dokładnie osuszyć.
  • Świeże drożdże zastąpią suszone. Do zaczynu należy dodać 12 g drożdży instant.
  • Ciasto można wyrobić dłońmi lub mikserem. Czas wyrabiania to około 10 minut.
  • Placek z rabarbarem piecze się w formie o wymiarach 22 cm x 34 cm. Sprawdzi się też duża tortownica o średnicy 28 cm.
  • Białka, które zostaną po oddzieleniu od żółtek, można wykorzystać do zrobienia pysznej i kruchej domowej bezy.

Jak wzbogacić ciasto drożdżowe z rabarbarem?

Do ciasta można dodać inne składniki, które podkręcą jego smak. Sprawdzi się ekstrakt waniliowy, szczypta przypraw korzennych lub płatki migdałowe. Do ciasta pasuje też starta czekolada, którą można posypać wierzch drożdżowego placka z rabarbarem przed wstawieniem do piekarnika. Przed podaniem ciasto rabarbarowe można oprószyć cukrem pudrem.

Ciasto z rabarbarem wzbogaci domowa kruszonka. To bardzo łatwy dodatek do ciast i słodkich wypieków. Jak zrobić kruszonkę? 150 g mąki pszennej należy wymieszać z 100 g cukru, a następnie wlać roztopione masło. Po dokładnym wymieszaniu powstanie kruszonka, którą posypuje się wierzch ciasta przed wstawieniem do piekarnika. W ten prosty i szybki sposób można zrobić efektowne ciasto drożdżowe z rabarbarem i kruszonką.

Jak przechowywać ciasto drożdżowe z rabarbarem?

Placek drożdżowy z dodatkiem rabarbaru upieczony według tego sprawdzonego przepisu dość długo zachowuje świeżość. Ciasto należy zawinąć w papier śniadaniowy oraz foliową torebkę i przechowywać w pojemniku na pieczywo lub na kuchennym blacie. Placek zachowa świeżość w temperaturze pokojowej.

SKŁADNIKI

  • zaczyn:
  • 40 g świeżych drożdży
  • 4 łyżki ciepłego mleka
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • 1 łyżka cukru
  • ciasto:
  • 700 g rabarbaru
  • 650 g mąki pszennej
  • 1 szklanka ciepłego mleka
  • 100 g roztopionego masła
  • 100 g cukru pudru
  • 5 żółtek jaj
  • szczypta soli

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Pokruszone drożdże przełożyć do miseczki, wlać mleko, wsypać mąkę i cukier. Dokładnie wymieszać i odstawić na 15 minut.
  • Do dużej miski przesypać mąkę ze szczyptą soli. Wsypać cukier puder, dodać żółtka i roztopione masło. Wlać mleko i zaczyn. Wymieszać, a następnie zacząć wyrabiać dłońmi lub mikserem około 10 minut, aż ciasto stanie się gładkie i elastyczne. Uformować kulę, przełożyć do miski i przykryć ściereczką. Odstawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce bez przeciągów na 1 godzinę.
  • Wyrośnięte ciasto przełożyć do formy włożonej papierem do pieczenia. Odstawić w ciepłe miejsce na kilkanaście minut.
  • Umyty rabarbar obrać ze skórki i pokroić na małe kawałki. Ułożyć je na wierzchu ciasta drożdżowego.
  • Formę wstawić do piekarnika nagrzanego do 175 stopni C i piec około 60 minut, do suchego patyczka. Kiedy czas pieczenia się skończy, wyłączyć piekarnik, lekko uchylić drzwiczki i pozostawić w nim ciasto na 15 minut. Następnie wyjąć i odstawić do ostygnięcia.
  • Przed podaniem pokroić na porcje i oprószyć cukrem pudrem.
Rabarbar - jakie ma właściwości? Dlaczego warto jeść rabarbar?
Anna Szulc-Górska
więcej