Drożdże - dobre dla zdrowia. Kto powinien je jeść?

2018-03-02 14:26 Łucja Królikowska
DROŻDŻE na ZDROWIE. Kto powinien je jeść?
Autor: thinkstockphotos.com Drożdże zalane wrzątkiem nie będą fermentowały w żołądku, dzięki czemu unikniemy zagrożenia przykrymi dolegliwościami.

Najwięcej wartości odżywczych dostarczają drożdże piwowarskie, nazywane również browarnianymi lub piwnymi. Polecane są zarówno nastolatkowi z trądzikiem, młodej kobiecie, która chce mieć piękne, lśniące włosy, zestresowanemu 40-latkowi, jak i 70-letniemu rekonwalescentowi po przebytych chorobach.

Drożdże - właściwości zdrowotne

W drożdżach piwowarskich jest sporo łatwo przyswajalnego białka, witamin z grupy B, fosforu, magnezu, żelaza, potasu, selenu i chromu. Kwas pantotenowy (witamina B5) pomaga przy przemęczeniu. Spore ilości chromu, który wchodzi w skład tzw. czynnika tolerancji glukozy - razem z insuliną ułatwiają transportowanie glukozy do komórek organizmu. To nie wyczerpuje całego bogactwa, jakie kryją w sobie drożdże. Duża zawartość biotyny (witaminy H) sprawia, że włosy stają się bardziej sprężyste, mniej siwieją, a przede wszystkim przestają wypadać.

Drożdże - kiedy zachować ostrożność

Drożdże, które są składnikiem preparatów leczniczych i potraw, służą naszemu zdrowiu. Ale trzeba wiedzieć, jak z nimi postępować. Wiele osób wierzy w cudowne działanie napoju sporządzonego z drożdży piekarniczych rozpuszczonych w ciepłej wodzie (lub w ciepłym mleku) z dodatkiem cukru. Taka mikstura może przynieść więcej szkody niż pożytku! Drożdże zaczynają fermentować w przewodzie pokarmowym i jeśli nie zostaną strawione, mogą spowodować bardzo przykre dolegliwości żołądkowo-jelitowe. Dodatkowo, żywe komórki drożdży "kradną" z naszego organizmu witaminy z grupy B (szczególnie witaminę B1) i biotynę. Aby więc nie dopuścić do tego, by drożdże fermentowały, trzeba je koniecznie zalać wrzątkiem.