Piekę bułeczki i dekoruję je tym słodkim dodatkiem. Tak dobrych drożdżówek jeszcze nie jadłam
Dieta wegetariańska
Bułeczki z cytrynowym lukrem smakują obłędnie. Idealnie zastępują gotowe drożdżówki ze sklepu czy piekarni. Smakują o każdej porze dnia i roku. Zachwycają cytrynowym aromatem i smakiem, a także łatwym przygotowaniem. Zobaczcie, jak zrobić wyborne domowe bułeczki wzbogacone cytrynowym lukrem.
Z czego zrobić bułeczki z cytrynowym lukrem?
Domowe bułeczki udekorowane lukrem cytrynowym robi się nie tylko łatwo, ale z prostych składników. Wszystkie niezbędne produkty są łatwo dostępne i można je kupić w mniejszych i większych sklepach bez względu na porę roku. Dzięki temu wyśmienite bułeczki z tym orzeźwiającym dodatkiem można piec na okrągło.
Co jest potrzebne, aby upiec bułeczki z lukrem cytrynowym w domu? Lista składników nie jest długa. To dobrze znane produkty, które wykorzystuje się w przepisach na słodkie wypieki i nie tylko.
- mąka pszenna
- mleko
- ser twarogowy
- masło
- jajka
- suche drożdże
- cukier
- skórka otarta z cytryny
- cynamon
Uzupełnieniem bułeczek jest idealnie słodki lukier cytrynowy z dwóch składników. Do jego przygotowania wykorzystuje się tylko cukier puder i sok z cytryny.
Jak zrobić bułeczki z lukrem cytrynowym?
Domowe bułeczki, których smak podkręca lukier cytrynowy, to pomysł na śniadanie, deser i słodką przekąskę. Przepis nie jest trudny, a wszystkie czynności zostały dokładnie opisane. Warto pamiętać, że ciasto wyrasta na drożdżach, więc potrzebuje czasu. Składniki, które wymagają chłodzenia, należy wcześniej wyjąć z lodówki i odstawić, aby się ogrzały. Mleko trzeba podgrzać.
Jak więc upiec miękkie i puszyste bułeczki z dodatkiem lukru cytrynowego? Z tym przepisem jest to łatwe i przyjemne, a efekt końcowy zachwyca.
- 1. krok – wymieszanie składników suchych
- 2. krok – wymieszane składników mokrych
- 3. krok – połączenie składników mokrych z suchymi, jajkami i twarogiem
- 4. krok – odstawienie ciasta drożdżowego do wyrośnięcia
- 5. krok – uformowanie bułeczek i odstawienie ich do drugiego wyrośnięcia
- 6. krok – upieczenie bułeczek w piekarniku
- 7. krok – przygotowanie lukru cytrynowego i udekorowanie nim bułeczek
Kiedy polać drożdżówki lukrem?
Doskonałym i orzeźwiającym dodatkiem do domowych bułeczek jest lukier cytrynowy. Drożdżówki świetnie smakują jeszcze lekko ciepłe, ale równie dobre są po ostygnięciu. Kiedy bułeczki lekko ostygną, należy polać je lukrem cytrynowym i odstawić, aby zastygł. Można też całkowicie ostudzić bułeczki i dopiero wtedy skropić je lukrem. W obu wersjach drożdżowe bułeczki z lukrem cytrynowym smakują wyśmienicie.
SKŁADNIKI
- 500 g mąki pszennej
- 250 ml ciepłego mleka
- 200 g twarogu
- 50 g cukru
- 50 g roztopionego masła
- 10 g suszonych drożdży
- 2 jajka
- otarta skórka z cytryny
- szczypta cynamonu
lukier cytrynowy:- 100 g cukru pudru
- 50 ml soku z cytryny
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Do dużej miski przesypać mąkę, drożdże, cukier i cynamon. Wymieszać.
- Mleko wymieszać z roztopionym masłem i skórką cytrynową.
- Mokre składniki wymieszać z suchymi. Wbić jajka i dodać pokruszony twaróg, a następnie wyrobić jednolite ciasto.
- Ciasto przełożyć do miski, przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia na 1 godzinę.
- Wyrośnięte ciasto przełożyć na blat posypany mąką i krótko wyrobić. Następnie rozwałkować, zwinąć w roladę i pokroić na kawałki o szerokości około 5 cm.
- Bułeczki ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, przykryć ściereczką i odstawić do drugiego wyrośnięcia na 30 minut.
- Blachę wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C i piec około 25 minut.
- Przygotować lukier. Cukier puder dokładnie wymieszać z sokiem z cytryny.
- Blachę wyjąć z piekarnika i odstawić do lekkiego ostygnięcia, a następnie udekorować lukrem.
- Podawać lekko ciepłe lub po ostygnięciu na śniadanie lub jako przekąskę.