Piekę bułeczki i dekoruję je tym słodkim dodatkiem. Tak dobrych drożdżówek jeszcze nie jadłam

bułeczki z cytrynowym lukrem
Autor: Shutterstock Najlepsze domowe bułeczki podaj tak. Są idealnie słodkie i znikają, zanim ostygną.
łatwy
90 min
4

Dieta wegetariańska

Bułeczki z cytrynowym lukrem smakują obłędnie. Idealnie zastępują gotowe drożdżówki ze sklepu czy piekarni. Smakują o każdej porze dnia i roku. Zachwycają cytrynowym aromatem i smakiem, a także łatwym przygotowaniem. Zobaczcie, jak zrobić wyborne domowe bułeczki wzbogacone cytrynowym lukrem.

Z czego zrobić bułeczki z cytrynowym lukrem?

Domowe bułeczki udekorowane lukrem cytrynowym robi się nie tylko łatwo, ale z prostych składników. Wszystkie niezbędne produkty są łatwo dostępne i można je kupić w mniejszych i większych sklepach bez względu na porę roku. Dzięki temu wyśmienite bułeczki z tym orzeźwiającym dodatkiem można piec na okrągło.

Co jest potrzebne, aby upiec bułeczki z lukrem cytrynowym w domu? Lista składników nie jest długa. To dobrze znane produkty, które wykorzystuje się w przepisach na słodkie wypieki i nie tylko.

Uzupełnieniem bułeczek jest idealnie słodki lukier cytrynowy z dwóch składników. Do jego przygotowania wykorzystuje się tylko cukier puder i sok z cytryny.

Jak zrobić bułeczki z lukrem cytrynowym?

Domowe bułeczki, których smak podkręca lukier cytrynowy, to pomysł na śniadanie, deser i słodką przekąskę. Przepis nie jest trudny, a wszystkie czynności zostały dokładnie opisane. Warto pamiętać, że ciasto wyrasta na drożdżach, więc potrzebuje czasu. Składniki, które wymagają chłodzenia, należy wcześniej wyjąć z lodówki i odstawić, aby się ogrzały. Mleko trzeba podgrzać.

Jak więc upiec miękkie i puszyste bułeczki z dodatkiem lukru cytrynowego? Z tym przepisem jest to łatwe i przyjemne, a efekt końcowy zachwyca.

  • 1. krok – wymieszanie składników suchych
  • 2. krok – wymieszane składników mokrych
  • 3. krok – połączenie składników mokrych z suchymi, jajkami i twarogiem
  • 4. krok – odstawienie ciasta drożdżowego do wyrośnięcia
  • 5. krok – uformowanie bułeczek i odstawienie ich do drugiego wyrośnięcia
  • 6. krok – upieczenie bułeczek w piekarniku
  • 7. krok – przygotowanie lukru cytrynowego i udekorowanie nim bułeczek

Kiedy polać drożdżówki lukrem?

Doskonałym i orzeźwiającym dodatkiem do domowych bułeczek jest lukier cytrynowy. Drożdżówki świetnie smakują jeszcze lekko ciepłe, ale równie dobre są po ostygnięciu. Kiedy bułeczki lekko ostygną, należy polać je lukrem cytrynowym i odstawić, aby zastygł. Można też całkowicie ostudzić bułeczki i dopiero wtedy skropić je lukrem. W obu wersjach drożdżowe bułeczki z lukrem cytrynowym smakują wyśmienicie.

SKŁADNIKI

  • 500 g mąki pszennej
  • 250 ml ciepłego mleka
  • 200 g twarogu
  • 50 g cukru
  • 50 g roztopionego masła
  • 10 g suszonych drożdży
  • 2 jajka
  • otarta skórka z cytryny
  • szczypta cynamonu

  • lukier cytrynowy:
  • 100 g cukru pudru
  • 50 ml soku z cytryny

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Do dużej miski przesypać mąkę, drożdże, cukier i cynamon. Wymieszać.
  • Mleko wymieszać z roztopionym masłem i skórką cytrynową.
  • Mokre składniki wymieszać z suchymi. Wbić jajka i dodać pokruszony twaróg, a następnie wyrobić jednolite ciasto.
  • Ciasto przełożyć do miski, przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia na 1 godzinę.
  • Wyrośnięte ciasto przełożyć na blat posypany mąką i krótko wyrobić. Następnie rozwałkować, zwinąć w roladę i pokroić na kawałki o szerokości około 5 cm.
  • Bułeczki ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, przykryć ściereczką i odstawić do drugiego wyrośnięcia na 30 minut.
  • Blachę wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C i piec około 25 minut.
  • Przygotować lukier. Cukier puder dokładnie wymieszać z sokiem z cytryny.
  • Blachę wyjąć z piekarnika i odstawić do lekkiego ostygnięcia, a następnie udekorować lukrem.
  • Podawać lekko ciepłe lub po ostygnięciu na śniadanie lub jako przekąskę.
Sekret idealnego ciasta drożdżowego
Anna Szulc-Górska
Redaktor

Dyplomowana dziennikarka z doświadczeniem w public relations. Wielbicielka zdrowego odżywiania, kuchni tajskiej i włoskiej. Fanka psychologicznych thrillerów, szwedzkich kryminałów, kina moralnego niepokoju i teleturniejów z wiedzy ogólnej. Skarbnica niepotrzebnych informacji. W przyszłości …

więcej