Babki drożdżowe - tradycyjnie i nowoczesne. 10 sprawdzonych przepisów
Babka drożdżowa to obowiązkowy element wielkanocnego stołu w wielu domach. Wbrew pozorom to wcale nie takie trudne przygotować ją samodzielnie. Wystarczy dobry przepis i trochę czasu, aby spokojnie, bez pośpiechu wyrobić ciasto, pozwolić mu wyrosnąć, a potem upiec. Mamy dla Was 10 sprawdzonych w naszych domach przepisów - od tradycyjnej receptury babci, przez baby drożdżowe ze świata po małe eksperymenty cukiernicze.
Wielkanocna babka drożdżowa powinna być pyszna i puszysta. I właściwie to jedyne wymagania co do niej. Cała reszta to kwestia upodobań. Można przygotować czystą babę drożdżową, bez żadnych dodatków. Można dodać jej smaku i aromatu dodatkami wedle uznania, pasują do niej:
- rodzynki,
- skórka pomarańczowa,
- migdały,
- orzechy,
- owoce.
Taka baba wszystko pomieści. Można ją posypać cukrem pudrem, wierzch udekorować kruszonką, słodkim lukrem lub polewą czekoladową.
Przygotowanie ciasta na babkę nie wymaga ogromnych umiejętności, ale to, czego przy jej wypieku potrzebujesz to czas, cierpliwość i spokój. No i oczywiście składniki dobrej jakości - bo bez nich żadne ciasto nie będzie tak smaczne, jak być może i powinno. Ciasta nie lubią oszczędności - jak mawiał mój pradziadek cukiernik. Dlatego babkę drożdżową rób rozważnie i bez poganiania, sprawdzania co 3 minuty, czy już ciasto wyrosło. Daj jej czas, a ona odwdzięczy się cudowną puszystością i obłędnym smakiem.
Oto 10 naszych ulubionych przepisów na babki drożdżowe: każda inna, nieco inaczej przygotowywana, ale każda pyszna i jedyna w swoim rodzaju.
Galeria: Babki drożdżowe - 10 sprawdzonych przepisów