Najlepsze ciasto drożdżowe piekę jak moja babcia. To radość i ciepło w każdym kęsie

Dieta wegetariańska
Jak zrobić ciasto drożdżowe, żeby było puszyste? Najlepiej wybrać przepis, z którego niegdyś korzystały nasze babcie. Takie ciasto jest pyszne, obłędnie puszyste i zawsze się udaje. Pasuje na każdą okazję i znika w mgnieniu oka. Przekonajcie się sami i sprawdźcie przepis na babcine ciasto drożdżowe.
Z czego zrobić babcine ciasto drożdżowe?
Chociaż przepis na wyśmienite domowe ciasto drożdżowe jest dość stary, wszystkie niezbędne składniki cały czas są w sprzedaży. Lista produktów nie jest długa i obejmuje łatwo dostępne składniki. Jeżeli lubicie piec domowe ciasta, na pewno macie je w domu.
Co jest więc potrzebne, aby upiec babcine ciasto drożdżowe? Do przygotowania puszystego domowego ciasta potrzebne są takie składniki jak:
- mąka pszenna
- świeże drożdże
- mleko
- masło
- cukier puder
- żółtka i jajko
- skórka otarta z cytryny
- szczypta soli
Jak zrobić ciasto drożdżowe według przepisu babci?
Babciny przepis na domowe ciasto drożdżowe jest genialny. Wypiek zawsze się udaje i smakuje rewelacyjnie. Kluczem do sukcesu odpowiednie przygotowanie składników. Nasze babcie zawsze robiły ciasto drożdżowe ze składników o temperaturze pokojowej. Mleko podgrzewały, żeby drożdże miały idealne środowisko do wyrastania. Z wyrobionego ciasta robiły kulę, umieszczały ją w misce i nakrywały lnianą ściereczką. Po półtorej godzinie ciasto podwajało swoją objętość i można je było wstawiać do pieca. Jak widać, ten stary przepis jest uniwersalny i nie traci z biegiem lat.
Jak więc upiec puszyste ciasto drożdżowe, tak jak robiła to babcia? Z tym przepisem jest to łatwe. Nie ma opcji, żeby coś poszło nie tak. Wypiek zawsze się udaje, zachwyca puszystą konsystencją i obłędnym smakiem.
- 1. krok – przygotowanie zaczynu drożdżowego
- 2. krok – połączenie mąki z ciepłym mlekiem
- 3. krok – połączenie masy z pozostałymi składnikami i wyrobienie ciasta drożdżowego
- 4. krok – odstawienie ciasta drożdżowego do wyrośnięcia
- 5. krok – przełożenie ciasta drożdżowego do formy i upieczenie w piekarniku
Z czym podawać ciasto drożdżowe?
Ciasto drożdżowe to klasyczny słodki wypiek. Jest pyszne samo, ale jeszcze lepiej smakuje z różnymi dodatkami. Z czym więc jeść ciasto drożdżowe? To uniwersalny słodki wypiek, do którego można podawać różne składniki. Dzięki nim ciasto zyska nie tylko piękny wygląd, ale bogatszy smak.
Ciasto drożdżowe upieczone według przepisu babci znakomicie smakuje z takimi dodatkami jak cukier puder, dżem lub konfitura, lukier cytrynowy czy masło. Idealnie łączy się ze świeżymi sezonowymi owocami, bitą śmietaną czy polewą czekoladową lub karmelową. Do ciasta można zaserwować domowe lody lub skropić je angielskim sosem waniliowym. Uniwersalnym dodatkiem do ciasta drożdżowego z przepisu babci jest kruszonka, którą warto posypać wierzch zanim forma trafi do piekarnika.
SKŁADNIKI
- 1 kg mąki pszennej
- 300 ml ciepłego mleka
- 200 g cukru pudru
- 100 g roztopionego masła + do wysmarowania formy
- 20 g świeżych drożdży
- 10 żółtek
- 1 jajko
- skórka otarta z 2 cytryn
- szczypta soli
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Do miseczki przełożyć pokruszone drożdże. Wlać 1/3 szklanki mleka i wsypać 1 łyżkę cukru pudru. Wymieszać i odstawić.
- Do miski przesypać mąkę ze szczyptą soli. Wlać pozostałe mleko i wymieszać. Odstawić na 10 minut.
- Wlać zaczyn drożdżowy i wyspać cukier puder. Dodać żółtka i otartą skórkę z cytryny. Wymieszać, a następnie wyrabiać ciasto 10 minut. Pod koniec wlać roztopione masło i wyrabiać do połączenia składników.
- Z ciasta uformować kulę, przełożyć do miski i przykryć ściereczką. Odstawić do wyrośnięcia na 90 minut.
- Wyrośnięte ciasto przełożyć do wysmarowanej masłem formy. Wierzch posmarować roztrzepanym jajkiem.
- Formę wstawić do piekarnika nagrzanego do 160 stopni C i piec około 60 minut, do suchego patyczka.
- Wyjąć i odstawić do ostygnięcia.
- Podawać na deser.