Jak smażyć pączki, żeby się nie przypalały i były ładnie zrumienione [WIDEO]

2021-02-08 14:30 Dorota Berezowska
Jak smażyć pączki
Autor: Shutterstock Pączki należy smażyć w temperaturze 180 st. C.

W karnawale i przed tłustym czwartkiem warto przeczytać garść profesjonalnych porad, żeby wiedzieć jak smażyć pączki i faworki, żeby były rumiane, pulchne i idealnie usmażone. Nie jest to wielką sztuką, wystarczy poznać kilka wskazówek, aby właściwie usmażyć pączki i nie przypalić ich.

Jak przygotować ciasto, aby pączki się nie przypalały?

Nie podsypuj za dużo mąki podczas wałkowania ciasta, ciasto musi być luźne i dobrze napowietrzone, bo pączki po usmażeniu będą za twarde.

Ciasto uformowane w kule musi odpocząć i wyrosnąć. Odpowiednio lekkie pączki szybko wypływają na powierzchnię podczas smażenia i zatrzymują się w połowie pączka tworząc oponkę,

Ciasto na pączki nie powinno być za słodkie, im mniej cukru, tym lepiej. Zbyt słodkie ciasto spowoduje, że pączki się przypalą i będą gorzkie w smaku. Nie martw się, że ciasto będzie zbyt wytrawne - słodkości pączkom nada polewa lub cukier puder oraz nadzienie.

Jak smażyć pączki? To proste z Beszamel.pl

 

Jak smażyć pączki?

Do smażenia pączków najlepiej nadają się tłuszcze płynne lub półpłynne. Dlaczego? Bo po usmażeniu w smalcu lub innym tłuszczu stałym na powierzchni pączka pozostanie warstwa zastygłego tłuszczu. Mogą to być oleje rafinowane, do głębokiego smażenia: rzepakowy, ryżowy. palmowy (frytura), słonecznikowy lub tłuszcze zwierzęce takie jak łój wołowy lub smalec. Ważne, żeby były oczyszczone, czyli poddane procesowi rafinacji i miały wysoki udział kwasów nasyconych, to zapewni im wysoką temperaturę dymienia. Najlepiej się zaopatrzyć w sklepie dla gastronomii np. w Makro lub w internecie.

Domowe pączki powinny być zdrowe. Jeżeli tłuszcz zaczął dymić i nieprzyjemnie pachnieć - trzeba go wymienić. Nie powinno się w tym samym tłuszczu smażyć kolejnej partii pączków, jeśli tłuszcz nie jest specjalnie przeznaczony do wielokrotnego smażenia. A nawet gdy mamy taki tłuszcz, ważne, by przed smażeniem kolejnej partii oczyścić go z resztek spalonej mąki i ciasta, co bywa kłopotliwe, dlatego nie łudźmy się, lepiej się go pozbyć.

W czym smażyć? Najlepiej we frytkownicy albo głębszym rondlu lub garnku. Naczynie musi być na tyle wysokie, aby pączki wrzucone na tłuszcz zanurzały się nie dotykając dna i wypływały swobodnie.

Pączki (czy faworki) powinny być smażone w temp. 175º C - 180º C. Jak sprawdzić czy temperatura jest odpowiednia? Należy wrzucić do rozgrzanego tłuszczu kawałek chleba lub ciasta. Jeśli szybko wypłynie i ładnie się przyrumieni - oznacza to, że można smażyć. Pączki smażone w zbyt niskiej temperaturze wchłoną zbyt dużo tłuszczu. W zbyt wysokiej temperaturze pączki przypalają się na zewnątrz, a w środku będą niedosmażone.

Pączki należy wrzucać na tłuszcz (ostrożnie) małymi partiami, aby gwałtownie nie obniżyć temperatury tłuszczu. Każdy pączek musi mieć dla siebie trochę miejsca, żeby mógł się swobodnie "poruszać".

Po zrumienieniu jednej strony, odwracamy je na drugą. Usmażone pączki wyjmujemy łyżką cedzakową lub jeśli to frytkownica - specjalną kratką. Pączki należy odsączyć na papierowym ręczniku. Pamiętaj: im więcej pączek wchłonie tłuszczu, tym więcej ty go wchłoniesz.

ZOBACZ WIDEO z poradami: jak smażyć pączki!