Ciasto drożdżowe bez wyrabiania. Cały dom będzie pachniał tym wypiekiem

Szybka i prosta babka drożdżowa brzmi dla wielu jak marzenie. Można je jednak bardzo prosto spełnić i to bez żmudnego wyrabiania. A dzięki tej babce w naszej kuchni unosić się będzie niesamowity zapach. Jak więc przygotować ten prosty wypiek, który rozkocha w sobie wszystkich domowników?
Idealny sposób na początek i koniec dnia. To ciasto zachwyci każdego
Pyszne, świeże i słodziutkie ciasto drożdżowe jest idealnym pomysłem zarówno na śniadanie, podwieczorek, jak i kolację. A fakt, że można je przygotować bez konieczności długiego wyrabiania jest ogromnym plusem. To ciasto świetnie będzie smakowało zarówno samo, jak i z marmoladą, dżemami czy kremem czekoladowym - od wyboru do koloru.
Każdy może jeść je jak tylko mu się podoba. Utarło się przekonanie, że przygotowanie ciasta drożdżowego jest długą i ciężką pracą, nic jednak bardziej mylnego. Wystarczy bowiem zaledwie kilka chwil, by w domu unosił się cudowny zapach świeżego ciasta.
Przepis na ciasto drożdżowe bez wyrabiania. Zasmakuje każdemu
Przygotowanie go jest niezwykle proste. Wystarczy przygotować zaczyn z drożdży, mleka i łyżki cukru. W tym czasie przesiewamy mąkę, dodajemy cukier, sól i cukier wanilinowy. Kiedy nasz zaczyn lekko wyrośnie dodajemy go do ciasta wraz z miękkim masłem, olejem i jajkami.
Wszystko wystarczy energicznie wymieszać, aż do połączenia się wszelkich składników. Wszystko, czego potrzebujemy do kruszonki wrzucamy do mniejszej miski i łączymy ze sobą palcami, aż do powstania charakterystycznych grudek. Ciasto pieczemy 35 minut w 170 stopniach, a później pozostawiamy w piekarniku z uchylonymi drzwiczkami przez 10 minut.
SKŁADNIKI
- 500 gram mąki pszennej
- 50 gram świeżych drożdży
- 250 ml ciepłego mleka
- 80 gram cukru
- 2 jajka
- 100 ml oleju słonecznikowego
10 gram miękkiego masła - 1 łyżeczka cukru wanilinowego
- szczypta soli
- Kruszonka:
- 100 gramów mąki
- 50 gram cukru
- 50 gram miękkiego masła
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Przygotowujemy zaczyn rozpuszczając drożdże w ciepłym mleku z dodatkiem łyżki cukru.
- Odstawiamy na około 5 minut.
- Mąkę przesiewamy do miski.
- Dodajemy resztę cukru, cukier wanilinowy, sól.
- Mieszamy i stopniowo dodajemy zaczyn.
- Dodajemy jajka, olej i miękkie masło.
- Całość wyrabiamy łyżką.
- Kiedy składniki się połączą przygotowujemy kruszonkę.
- Wszystkie składniki wkładamy do miski i rozcieramy palcami.
- Ciasto przekładamy do formy o wymiarach 25 x 35.
- Na górę posypujemy kruszonkę.
- Pieczemy w 170 stopniach przez około 35 minut.
- Po upieczeniu zostawiamy na około 10 minut w piekarniku z uchylonymi drzwiczkami.