Ciasto drożdżowe bez wyrabiania. Cały dom będzie pachniał tym wypiekiem

2025-02-18
Kinga Goldstein
Ciasto drożdżowe bez wyrabiania. Cały dom będzie pachniał tym wypiekiem
Autor: Shutterstock.com Ciasto drożdżowe bez wyrabiania. Cały dom będzie pachniał tym wypiekiem
łatwy
10 min
6

Szybka i prosta babka drożdżowa brzmi dla wielu jak marzenie. Można je jednak bardzo prosto spełnić i to bez żmudnego wyrabiania. A dzięki tej babce w naszej kuchni unosić się będzie niesamowity zapach. Jak więc przygotować ten prosty wypiek, który rozkocha w sobie wszystkich domowników?

Idealny sposób na początek i koniec dnia. To ciasto zachwyci każdego

Pyszne, świeże i słodziutkie ciasto drożdżowe jest idealnym pomysłem zarówno na śniadanie, podwieczorek, jak i kolację. A fakt, że można je przygotować bez konieczności długiego wyrabiania jest ogromnym plusem. To ciasto świetnie będzie smakowało zarówno samo, jak i z marmoladą, dżemami czy kremem czekoladowym - od wyboru do koloru.

Każdy może jeść je jak tylko mu się podoba. Utarło się przekonanie, że przygotowanie ciasta drożdżowego jest długą i ciężką pracą, nic jednak bardziej mylnego. Wystarczy bowiem zaledwie kilka chwil, by w domu unosił się cudowny zapach świeżego ciasta.

Przepis na ciasto drożdżowe bez wyrabiania. Zasmakuje każdemu

Przygotowanie go jest niezwykle proste. Wystarczy przygotować zaczyn z drożdży, mleka i łyżki cukru. W tym czasie przesiewamy mąkę, dodajemy cukier, sól i cukier wanilinowy. Kiedy nasz zaczyn lekko wyrośnie dodajemy go do ciasta wraz z miękkim masłem, olejem i jajkami.

Wszystko wystarczy energicznie wymieszać, aż do połączenia się wszelkich składników. Wszystko, czego potrzebujemy do kruszonki wrzucamy do mniejszej miski i łączymy ze sobą palcami, aż do powstania charakterystycznych grudek. Ciasto pieczemy 35 minut w 170 stopniach, a później pozostawiamy w piekarniku z uchylonymi drzwiczkami przez 10 minut.

SKŁADNIKI

  • 500 gram mąki pszennej
  • 50 gram świeżych drożdży
  • 250 ml ciepłego mleka
  • 80 gram cukru
  • 2 jajka
  • 100 ml oleju słonecznikowego
    10 gram miękkiego masła
  • 1 łyżeczka cukru wanilinowego
  • szczypta soli
  • Kruszonka:
  • 100 gramów mąki
  • 50 gram cukru
  • 50 gram miękkiego masła

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Przygotowujemy zaczyn rozpuszczając drożdże w ciepłym mleku z dodatkiem łyżki cukru.
  • Odstawiamy na około 5 minut.
  • Mąkę przesiewamy do miski.
  • Dodajemy resztę cukru, cukier wanilinowy, sól.
  • Mieszamy i stopniowo dodajemy zaczyn.
  • Dodajemy jajka, olej i miękkie masło.
  • Całość wyrabiamy łyżką.
  • Kiedy składniki się połączą przygotowujemy kruszonkę.
  • Wszystkie składniki wkładamy do miski i rozcieramy palcami.
  • Ciasto przekładamy do formy o wymiarach 25 x 35.
  • Na górę posypujemy kruszonkę.
  • Pieczemy w 170 stopniach przez około 35 minut.
  • Po upieczeniu zostawiamy na około 10 minut w piekarniku z uchylonymi drzwiczkami.
Czym się różni ciasto piaskowe od drożdżowego.
Kinga Goldstein