Domową "nutellę" możesz jeść łyżką. Nawet jak jesteś na diecie

Domową nutellę możesz jeść łyżką. Nawet jak jesteś na diecie
Autor: Shutterstock
łatwy
10 min
6

Dieta wegetariańska

Dieta niskokaloryczna

Oto przepis na zdrową wersję popularnej "nutelli", która zachwyci Twoje kubki smakowe i nie zaszkodzi Twojej diecie odchudzającej. W przeciwieństwie do typowych słodkich kremów czekoladowych, ta domowa wersja jest pełna smaku i nie zawiera sztucznych dodatków.

Dietetycy często odradzają spożywanie kremów do kanapek ze względu na ich wysoką zawartość cukru, niezdrowego oleju palmowego i sztucznych emulgatorów. Jednak, jeśli masz ochotę na coś słodkiego, warto wypróbować własnoręcznie przygotowaną "nutellę". Poniżej znajdziesz prosty przepis na ten pyszny krem.

Domowa "nutella"

W przeciwieństwie do produktów dostępnych w sklepach nasza domowa "nutella" nie zawiera stabilizatorów, sztucznych konserwantów, oleju palmowego ani nadmiaru cukru. Jest znacznie zdrowsza i ma mniej kalorii niż tradycyjne kremy do smarowania kanapek, ale wciąż zachowuje swój słodki smak i rozpływa się w ustach. Możesz śmiało sięgać po nią nawet podczas diety odchudzającej.

Sekret zdrowej nutelli tkwi w jednym głównym składniku - awokado. Ten popularny owoc jest bogaty w cenne składniki odżywcze, takie jak kwas linolowy i potas. Ten pyszny krem można smarować na kanapki, używać jako nadzienie do naleśników, ciast lub słodkich muffinek. Dzięki temu przepisowi możesz cieszyć się smakiem "nutelli" bez wyrzutów sumienia związanych z niezdrowymi składnikami. Domowa "nutella" pomaga szybko zaspokoić głód i utrzymuje uczucie sytości przez dłuższy czas. Potrzebujesz także następujących składników:

SKŁADNIKI

  • 1 sztuka awokado
  • 1 mała łyżeczka oleju kokosowego
  • 2 duże łyżki miodu
  • 2 duże łyżki kakao
  • Szczypta soli
  • Kilka orzechów (opcjonalnie)

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Umieść awokado, olej kokosowy, miód, kakao oraz szczyptę soli w misie blendera.
  • Jeśli lubisz, możesz również dodać kilka orzechów, jeśli oczywiście nie jesteś na nie uczulony.
  • Następnie zmiksuj wszystkie składniki, aż uzyskasz gładką masę bez grudek.
Beszamel - kakao
Romana Makówka
Redaktor

Redaktorka serwisu kulinarnego Beszamel.pl, Poradnikzdrowie.pl i MjakMama.pl.
Fotograf, dziennikarz, redaktor i felietonistka. Mistrzyni SEO, miłośniczka kuchni polskiej, fanka norweskiego Black Metalu, zjawisk nadprzyrodzonych i historii Polski. Znana autorka zdjęć koncertowych, specjalizująca się …

więcej