Pasta z cukinii: idealna do kanapek i zapiekanek
2021-03-29
łatwy
30 min
4
Pasta z cukinii jest idealna do kanapek i zapiekanek. Świetnie smakuje na zimno. Zapieczona na grzance, podana ze świeżym pomidorem jest absolutnie rozkoszna. Subtelny smak nadaje jej dodatek tartego parmezanu lub innego dojrzałego i twardego sera.
Przepis przygotowały i przetestowały dla Was: Anna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska
SKŁADNIKI
- 1 średnia cukinia
- 1 por
- 4 ząbki czosnku
- 2 łyżki oliwy lub oleju
- sól i pieprz do smaku
- 2 łyżka tartego parmezanu lub pecorino lub innego twardego i dojrzałego sera
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Cukinię zetrzeć na tarce o dużych oczkach, przełożyć do durszlaka lub sitka, posolić i pozostawić na 30 minut, aby usunąć nadmiar wilgoci.
- Pora posiekać drobno. Czosnek przecisnąć przez praskę.
- W rondlu rozgrzać oliwę, dodać pora i czosnek, dusić około 4-6 minut, aż por straci na objętości i stanie się słodki.
- Dodać cukinię i dusić razem około 30 minut, aż cukinia się rozpadnie i zamieni w grudkowate puree.
- Zdjąć z ognia, dodać parmezan i pieprz, wymieszać. Spróbować i ewentualnie dosolić do smaku.
- Przełożyć do czystego, wyparzonego słoika, zamknąć i przechowywać w lodówce do 3 dni.