Pasta z cukinii: idealna do kanapek i zapiekanek

Pasta z cukinii: idealna do kanapek i zapiekanek
Autor: Shutterstock Pasta z cukinii smakuje niebiańsko
łatwy
30 min
4

Pasta z cukinii jest idealna do kanapek i zapiekanek. Świetnie smakuje na zimno. Zapieczona na grzance, podana ze świeżym pomidorem jest absolutnie rozkoszna. Subtelny smak nadaje jej dodatek tartego parmezanu lub innego dojrzałego i twardego sera.

Przepis przygotowały i przetestowały dla WasAnna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska

SKŁADNIKI

  • 1 średnia cukinia
  • 1 por
  • 4 ząbki czosnku
  • 2 łyżki oliwy lub oleju
  • sól i pieprz do smaku
  • 2 łyżka tartego parmezanu lub pecorino lub innego twardego i dojrzałego sera

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Cukinię zetrzeć na tarce o dużych oczkach, przełożyć do durszlaka lub sitka, posolić i pozostawić na 30 minut, aby usunąć nadmiar wilgoci. 
  • Pora posiekać drobno. Czosnek przecisnąć przez praskę.
  • W rondlu rozgrzać oliwę, dodać pora i czosnek, dusić około 4-6 minut, aż por straci na objętości i stanie się słodki. 
  • Dodać cukinię i dusić razem około 30 minut, aż cukinia się rozpadnie i zamieni w grudkowate puree. 
  • Zdjąć z ognia, dodać parmezan i pieprz, wymieszać. Spróbować i ewentualnie dosolić do smaku. 
  • Przełożyć do czystego, wyparzonego słoika, zamknąć i przechowywać w lodówce do 3 dni.