Awokado: jakimi przyprawami dodać mu smaku?
Awokado charakteryzuje się dość tłustym miąższem. Ma wyjątkowo delikatny smak, który można zmienić, dodając odpowiednie przyprawy. Oto kilka sposobów na nadanie charakteru potrawom i dodatkom, w których ważnym składnikiem jest właśnie awokado.
Awokado to doskonała baza do salsy dodawanej do kurczaka, indyka czy grzanek. Smak awokado poprawi już sama oliwa z oliwek. Można go dodatkowo zaostrzyć pieprzem. Awokado warto też zmiksować z uprażonymi pestkami sezamu lub orzeszkami piniowymi. Wówczas uzyskamy słodkawy smak.
Awokado można podawać ze świeżymi ziołami. Doskonale komponuje się z miętą, bazylią lub kolendrą. Warto łączyć go z wyciśniętym ząbkiem czosnku.
Mdły smak awokado można przełamać świeżymi warzywami. Idealnie do awokado pasują mocno dojrzałe pomidory i chrupiące ogórki.
Miłośnicy kwaśnych smaków też mogą używać w swojej kuchni awokado. Wystarczy kawałki awokado skropić sokiem z limonki lub cytryny. Dzięki temu zabiegowi awokado zyska świeży smak i nie straci swojego zielonego koloru.