Awokado: jakimi przyprawami dodać mu smaku?

2016-08-23 16:39

Awokado charakteryzuje się dość tłustym miąższem. Ma wyjątkowo delikatny smak, który można zmienić, dodając odpowiednie przyprawy. Oto kilka sposobów na nadanie charakteru potrawom i dodatkom, w których ważnym składnikiem jest właśnie awokado.

jakie_wartosci_odzywcze_ma_awokado.jpg
Autor: photos.com Sprawdź, jak umiejętnie podkręcić smak awokado.
Awokado - kalorie i właściwości smaczliwki. Dlaczego warto jeść awokado?

Awokado to doskonała baza do salsy dodawanej do kurczaka, indyka czy grzanek. Smak awokado poprawi już sama oliwa z oliwek. Można go dodatkowo zaostrzyć pieprzem. Awokado warto też zmiksować z uprażonymi pestkami sezamu lub orzeszkami piniowymi. Wówczas uzyskamy słodkawy smak.

Awokado można podawać ze świeżymi ziołami. Doskonale komponuje się z miętą, bazylią lub kolendrą. Warto łączyć go z wyciśniętym ząbkiem czosnku.

Mdły smak awokado można przełamać świeżymi warzywami. Idealnie do awokado pasują mocno dojrzałe pomidory i chrupiące ogórki.

Miłośnicy kwaśnych smaków też mogą używać w swojej kuchni awokado. Wystarczy kawałki awokado skropić sokiem z limonki lub cytryny. Dzięki temu zabiegowi awokado zyska świeży smak i nie straci swojego zielonego koloru.

Podziel się opinią
Grupa ZPR Media sprzeciwia się głoszeniu opinii noszących znamiona mowy nienawiści przepełnionych pogardą czy agresją. Jeśli widzisz komentarz, który jest hejtem, powiadom nas o tym, klikając zgłoś. Więcej w REGULAMINIE