Olej palmowy to najgorszy olej? Nie zawsze - zwróć uwagę na jeden szczegół
Olej palmowy to jeden z tych produktów, które uważane są za najbardziej szkodliwe dla organizmu człowieka. Jednak jego wpływ na zdrowie jest zmienny i zależy od tego, w jakiej formie jest spożywany. Ten dodawany do większości słodyczy jest bardzo szkodliwy. Gdzie szukać zdrowego oleju palmowego?
Olej palmowy w produkcji spożywczej
Olej palmowy to produkt masowo stosowany w przemyślę spożywczym. Niemal zawsze dodawany jest do słodyczy i fastfodów - znakomicie konserwuje żywność, sprawiając, że może być ona przydatna do spożycia przez lata. Jest przy tym bardzo tani, co skłania producentów do stosowania go ponad miarę. Cierpi na tym nasze zdrowie oraz środowisko. To ostatnie dlatego, że pod uprawę palm oleistych wylesia się ogromne połacie ziemi, a środki chemiczne stosowane na powstałych w miejsce lasów plantacjach zanieczyszczają wodę, ziemię i powietrze.
Szkodliwość oleju palmowego
Używany w przemyśle spożywczym olej palmowy jest rafinowany i utwardzony. I to z tych działań, a nie z samej natury oleju palmowego, wynika jego szkodliwość. W wyniku procesów technologicznych, którym poddawany jest surowiec, usuwane są z niego niemal wszystkie substancje, które mogą korzystnie działać na organizm i, jakby tego było mało, przy okazji powstają bardzo niebezpieczne dla zdrowia, rakotwórcze tłuszcze trans. Rafinowany czy utwardzony olej palmowy to potężna ilość pustych kalorii, podbita dodatkowo substancjami szkodliwymi. Tu nie należy bać się mocnych słów, ot połącznie to bomba z opóźnionym zapłonem dla naszego organizmu.
Zdrowy olej palmowy?
Tak, to możliwe! Surowy, nieprzetworzony olej palmowy to produkt o wysokiej zawartości karatenoidów, witamin E i K, steroli roślinnych oraz koenzymu Q10. Niepoddany obróbce i utwardzaniu olej pozyskiwany z olejowca gwinejskiego wykazuje pozytywny wpływ na organizm. Mimo wysokiej zawartości nasyconych kwasów tłuszczowych nie mienia profilu lipidowego, a tym samym nie zwiększa ryzyka wystąpienia chorób układu krążenia.
Surowy olej palmowy na półpłynna konsystencję i czerwono-pomarańczowy kolor. Jest delikatny w smaku, nie dominuje potrawy. Dostępny jest w sklepach ze zdrową żywnością, sklepach dla sportowców i w internetowych delikatesach. Niestety olej palmowy w postaci surowej jest drogi - koszt jednego kg oscyluje w okolicach 100 zł