Wszystko mieszam łyżką i dodaję ten składnik. Pączki weneckie to mój hit na tłusty czwartek

Dieta wegetariańska
Tłusty czwartek zbliża się wielkimi krokami. Jeżeli zamierzacie usmażyć domowe pączki, koniecznie sprawdźcie przepis, który niezwykle popularny jest w Wenecji. Jada się tam fritole, czyli małe pączki z dodatkiem rodzynek. Wyróżniają się nie tylko tym dodatkiem, ale i puszystą konsystencją. Poznajcie prosty przepis na pączki weneckie z rodzynkami bez wyrabiania ciasta.
Czym są pączki weneckie?
Pączki, które bardzo popularne są w Wenecji, wyróżniają się kilkoma elementami. Włosi nazywają je fritole. Mają kształt niedużych kulek, a ich środku skrywa się oryginalny dodatek, czyli rodzynki. Fritole robi się z ciasta drożdżowego. Nie trzeba wyrabiać go mikserem czy dłońmi. Wystarczy połączyć składni za pomocą łyżki. Ciasto wyrasta dwie godziny, więc jest wyjątkowo puszyste i lekkie. Smażenie jest też o wiele łatwiejsze niż w przepisach na pączki tradycyjne. Ciasto nakłada się dwoma łyżkami stołowymi i wrzuca na gorący olej.
Z czego zrobić pączki weneckie?
Wyborne włoskie fritole składają się z kilku produktów. Chociaż przepis pochodzi z Wenecji, wszystkie niezbędne artykuły spożywcze można bez problemu kupić w naszych sklepach. Są dostępne bez względu na porę roku nawet w małych osiedlowych sklepach.
Z czego więc robi się pyszne i puszyste pączki weneckie w domu? Lista składników jest w miarę krótka i obejmuje takie produkty jak:
- mąka pszenna
- mleko
- rodzynki
- świeże drożdże
- cukier
- jajka
- szczypta soli
- olej do smażenia
Jak zrobić pączki weneckie?
Znakomite i lekkie jak chmurka weneckie pączki z rodzynkami to idealny słodki przysmak na tłusty czwartek. Przepis na fritole jest łatwy i nie wymaga ani skomplikowanych czynności, ani dużego doświadczenia w domowym gotowaniu. Z tym przepisem pączki weneckie wzbogacone słodkimi rodzynkami wyjadą na piątkę z plusem.
Jak więc usmażyć pączki weneckie na tłusty czwartek? To bardzo łatwe zadanie. Warto sprawdzić ten przepis, ponieważ fritole smakują wyśmienicie. Po usmażeniu i lekkim ostygnięciu pączki weneckie należy obficie obsypać cukrem pudrem.
- 1. krok – zalanie rodzynek wrzątkiem
- 2. krok – przygotowanie ciasta drożdżowego z rodzynkami
- 3. krok – odstawienie ciasta drożdżowego do wyrośnięcia
- 4. krok – uformowanie pączków i smażenie ich w gorącym oleju
SKŁADNIKI
- 300 g mąki pszennej
- 200 ml ciepłego mleka
- 80 g rodzynek
- 50 g cukru
- 12 g świeżych drożdży
- 2 jajka
- szczypta soli
- olej do smażenia
- cukier puder do obtoczenia
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Rodzynki przesypać do miseczki i zalać gorącą wodą. Odstawić na 10 minut. Następnie odcedzić i osuszyć.
- Pokruszone drożdże przełożyć do miseczki. Wlać ciepłe mleko i wsypać cukier. Wymieszać, rozcierając składniki. Odstawić na 10 minut.
- Do miski przesiać mąkę z solą. Wlać zaczyn drożdżowy i wbić jajka. Dodać rodzynki. Wymieszać, aż składniki się połączą.
- Miskę przykryć folią spożywczą i odstawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na 2 godziny.
- Do garnka wlać olej i rozgrzać go do 175 stopni C.
- Za pomocą dwóch łyżek nabierać porcje ciasta i wkładać do gorącego oleju. Smażyć około 3 minut na złoty kolor. Po usmażeniu przekładać na deskę wyłożoną ręcznikiem papierowym, aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu.
- Odstawić do lekkiego ostygnięcia, a następnie obsypać cukrem pudrem.
- Podawać w tłusty czwartek i na inne okazje.