Wszystko mieszam łyżką i dodaję ten składnik. Pączki weneckie to mój hit na tłusty czwartek

pączki weneckie
Autor: Shutterstock Pączki weneckie z tym dodatkiem od razu skradną wasze serca i podbiją podniebienia.
łatwy
30 min
4

Dieta wegetariańska

Tłusty czwartek zbliża się wielkimi krokami. Jeżeli zamierzacie usmażyć domowe pączki, koniecznie sprawdźcie przepis, który niezwykle popularny jest w Wenecji. Jada się tam fritole, czyli małe pączki z dodatkiem rodzynek. Wyróżniają się nie tylko tym dodatkiem, ale i puszystą konsystencją. Poznajcie prosty przepis na pączki weneckie z rodzynkami bez wyrabiania ciasta.

Czym są pączki weneckie?

Pączki, które bardzo popularne są w Wenecji, wyróżniają się kilkoma elementami. Włosi nazywają je fritole. Mają kształt niedużych kulek, a ich środku skrywa się oryginalny dodatek, czyli rodzynki. Fritole robi się z ciasta drożdżowego. Nie trzeba wyrabiać go mikserem czy dłońmi. Wystarczy połączyć składni za pomocą łyżki. Ciasto wyrasta dwie godziny, więc jest wyjątkowo puszyste i lekkie. Smażenie jest też o wiele łatwiejsze niż w przepisach na pączki tradycyjne. Ciasto nakłada się dwoma łyżkami stołowymi i wrzuca na gorący olej.

Z czego zrobić pączki weneckie?

Wyborne włoskie fritole składają się z kilku produktów. Chociaż przepis pochodzi z Wenecji, wszystkie niezbędne artykuły spożywcze można bez problemu kupić w naszych sklepach. Są dostępne bez względu na porę roku nawet w małych osiedlowych sklepach.

Z czego więc robi się pyszne i puszyste pączki weneckie w domu? Lista składników jest w miarę krótka i obejmuje takie produkty jak:

  • mąka pszenna
  • mleko
  • rodzynki
  • świeże drożdże
  • cukier
  • jajka
  • szczypta soli
  • olej do smażenia

Jak zrobić pączki weneckie?

Znakomite i lekkie jak chmurka weneckie pączki z rodzynkami to idealny słodki przysmak na tłusty czwartek. Przepis na fritole jest łatwy i nie wymaga ani skomplikowanych czynności, ani dużego doświadczenia w domowym gotowaniu. Z tym przepisem pączki weneckie wzbogacone słodkimi rodzynkami wyjadą na piątkę z plusem.

Jak więc usmażyć pączki weneckie na tłusty czwartek? To bardzo łatwe zadanie. Warto sprawdzić ten przepis, ponieważ fritole smakują wyśmienicie. Po usmażeniu i lekkim ostygnięciu pączki weneckie należy obficie obsypać cukrem pudrem.

  • 1. krok – zalanie rodzynek wrzątkiem
  • 2. krok – przygotowanie ciasta drożdżowego z rodzynkami
  • 3. krok – odstawienie ciasta drożdżowego do wyrośnięcia
  • 4. krok – uformowanie pączków i smażenie ich w gorącym oleju

SKŁADNIKI

  • 300 g mąki pszennej
  • 200 ml ciepłego mleka
  • 80 g rodzynek
  • 50 g cukru
  • 12 g świeżych drożdży
  • 2 jajka
  • szczypta soli
  • olej do smażenia
  • cukier puder do obtoczenia

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Rodzynki przesypać do miseczki i zalać gorącą wodą. Odstawić na 10 minut. Następnie odcedzić i osuszyć.
  • Pokruszone drożdże przełożyć do miseczki. Wlać ciepłe mleko i wsypać cukier. Wymieszać, rozcierając składniki. Odstawić na 10 minut.
  • Do miski przesiać mąkę z solą. Wlać zaczyn drożdżowy i wbić jajka. Dodać rodzynki. Wymieszać, aż składniki się połączą.
  • Miskę przykryć folią spożywczą i odstawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na 2 godziny.
  • Do garnka wlać olej i rozgrzać go do 175 stopni C.
  • Za pomocą dwóch łyżek nabierać porcje ciasta i wkładać do gorącego oleju. Smażyć około 3 minut na złoty kolor. Po usmażeniu przekładać na deskę wyłożoną ręcznikiem papierowym, aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu.
  • Odstawić do lekkiego ostygnięcia, a następnie obsypać cukrem pudrem.
  • Podawać w tłusty czwartek i na inne okazje.
Jak smażyć pączki? To proste z Beszamel.pl
Anna Szulc-Górska
Redaktor

Dyplomowana dziennikarka z doświadczeniem w public relations. Wielbicielka zdrowego odżywiania, kuchni tajskiej i włoskiej. Fanka psychologicznych thrillerów, szwedzkich kryminałów, kina moralnego niepokoju i teleturniejów z wiedzy ogólnej. Skarbnica niepotrzebnych informacji. W przyszłości …

więcej