Pączki według Magdy Gessler

2022-01-28
Pączki według Magdy Gessler
Autor: Shutterstock Najsmaczniejsze pączki są z nadzieniem różanym
średni
60 min
4

Pączki według Magdy Gessler to puszyste pączki z nadzieniem różanym. Obficie posypane słodkim pudrem lub lukrem. Magda Gessler proponuje smażyć pączki według tradycyjnej warszawskiej receptury.

SKŁADNIKI

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Do mąki dodać rozpuszczone w mleku, lekko wyrośnięte drożdże, a następnie żółtka ubite z cukrem na kogel-mogel.
  • Dolać pozostałe mleko i płynne masło.
  • Wyrabiać do chwili, aż wszystkie składniki dobrze się połączą.
  • Jeśli ciasto jest za rzadkie, dosypać mąki.
  • Ciasto odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. 
  • Rozciągnąć ciasto na posypanej mąką stolnicy i wyciąć krążki za pomocą szklanki. Pośrodku każdego krążka położyć porcję konfitur i szczelnie zawinąć brzegi ciasta. 
  • Gotowe do smażenia pączki trzymać w ciepłym miejscu, aby nieco podrosły.
  • Smażyć w gorącym tłuszczu. Chcąc sprawdzić, czy smalec jest wystarczający gorący, wrzucić do niego odrobinę ciasta. 
  • Aby uniknąć przypalenia tłuszczu, podczas smażenia pączków wrzucać do smalcu kawałki surowego ziemniaka.
  • Usmażone pączki wyłożyć na metalową siatkę wyłożoną papierowym ręcznikiem.
  • Pączki bez nadzienia można również upiec w piekarniku. 
Jak smażyć pączki? To proste z Beszamel.pl

Przeczytaj także:

Smażenie pączków - porady. Jak uniknąć wpadek przy smażeniu pączków?

Czy pączki nadziewać przed, czy po smażeniu?

Jak chudo smażyć pączki? 5 rad na tłusty czwartek

Jak kupować pączki? Po czym poznać pączka idealnego

Galeria: 9 przepisów na pączki