Pączki według Magdy Gessler
2023-02-13
średni
60 min
4
Pączki według Magdy Gessler to puszyste pączki z nadzieniem różanym. Obficie posypane słodkim pudrem lub ozdobione lukrem. Magda Gessler proponuje smażyć pączki według tradycyjnej warszawskiej receptury. Jeśli więc marzycie o spróbowaniu pączków znanej restauratorki, a nie macie możliwości ich kupić, koniecznie je usmażcie w domu - będzie taniej. Pączki Magdy Gessler nie są bowiem tanie.
SKŁADNIKI
- 600 g mąki
- 250 ml mleka
- 100 g drożdży
- 1 szklanka (250 ml) żółtek Mrożenie białek - jak zamrozić białka jaj?
- 200 g cukru
- 3 szklanki masła klarowanego
- konfitura z róży
- 4 kostki smalcu do smażenia
- cukier puder do oprószenia pączków
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Do mąki dodać rozpuszczone w mleku, lekko wyrośnięte drożdże, a następnie żółtka ubite z cukrem na kogel-mogel.
- Dolać pozostałe mleko i płynne masło.
- Wyrabiać do chwili, aż wszystkie składniki dobrze się połączą.
- Jeśli ciasto jest za rzadkie, dosypać mąki.
- Ciasto odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
- Rozciągnąć ciasto na posypanej mąką stolnicy i wyciąć krążki za pomocą szklanki. Pośrodku każdego krążka położyć porcję konfitur i szczelnie zawinąć brzegi ciasta.
- Gotowe do smażenia pączki trzymać w ciepłym miejscu, aby nieco podrosły.
- Smażyć w gorącym tłuszczu. Chcąc sprawdzić, czy smalec jest wystarczający gorący, wrzucić do niego odrobinę ciasta.
- Aby uniknąć przypalenia tłuszczu, podczas smażenia pączków wrzucać do smalcu kawałki surowego ziemniaka.
- Usmażone pączki wyłożyć na metalową siatkę wyłożoną papierowym ręcznikiem.
- Pączki bez nadzienia można również upiec w piekarniku.
Jak smażyć pączki? To proste z Beszamel.pl
Przeczytaj także:
Smażenie pączków - porady. Jak uniknąć wpadek przy smażeniu pączków?
Czy pączki nadziewać przed, czy po smażeniu?
Jak chudo smażyć pączki? 5 rad na tłusty czwartek
Jak kupować pączki? Po czym poznać pączka idealnego
Galeria: 9 przepisów na pączki