Pączki Magdy Gessler – puszyste, lekkie i obłędnie pyszne! Sprawdź, co sprawia, że znikają w mgnieniu oka!

Pączki według Magdy Gessler
Autor: Shutterstock, Shutterstock Najsmaczniejsze pączki są z nadzieniem różanym
średni
60 min
4

Pączki Magdy Gessler to klasyka w najlepszym wydaniu – puszyste, lekkie, z różanym nadzieniem i hojnie oprószone cukrem pudrem lub polane lukrem. Restauratorka smaży je według tradycyjnej warszawskiej receptury, dzięki czemu smakują jak dawniej. Chcesz spróbować tych wyjątkowych pączków, ale nie chcesz wydawać fortuny? Usmaż je w domu – będzie taniej, a smak pozostanie równie królewski!

SKŁADNIKI

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Do mąki dodać rozpuszczone w mleku, lekko wyrośnięte drożdże, a następnie żółtka ubite z cukrem na kogel-mogel.
  • Dolać pozostałe mleko i płynne masło.
  • Wyrabiać do chwili, aż wszystkie składniki dobrze się połączą.
  • Jeśli ciasto jest za rzadkie, dosypać mąki.
  • Ciasto odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. 
  • Rozciągnąć ciasto na posypanej mąką stolnicy i wyciąć krążki za pomocą szklanki. Pośrodku każdego krążka położyć porcję konfitur i szczelnie zawinąć brzegi ciasta. 
  • Gotowe do smażenia pączki trzymać w ciepłym miejscu, aby nieco podrosły.
  • Smażyć w gorącym tłuszczu. Chcąc sprawdzić, czy smalec jest wystarczający gorący, wrzucić do niego odrobinę ciasta. 
  • Aby uniknąć przypalenia tłuszczu, podczas smażenia pączków wrzucać do smalcu kawałki surowego ziemniaka.
  • Usmażone pączki wyłożyć na metalową siatkę wyłożoną papierowym ręcznikiem.
  • Pączki bez nadzienia można również upiec w piekarniku. 
Jak smażyć pączki? To proste z Beszamel.pl

Przeczytaj także:

Smażenie pączków - porady. Jak uniknąć wpadek przy smażeniu pączków?

Czy pączki nadziewać przed, czy po smażeniu?

Jak chudo smażyć pączki? 5 rad na tłusty czwartek

Jak kupować pączki? Po czym poznać pączka idealnego

Galeria: 9 przepisów na pączki

Adrianna Ewa Stawska-Ostaszewska

Redaktorka serwisu kulinarnego Beszamel.pl Dziennikarka, tłumaczka, pisarka. Szefowa kuchni i koneserka smaku. Niestrudzona popularyzatorka historii kultur kulinarnych, kuchni regionalnych i narodowych. Autorka książek: „Dzieje łakomstwa i obżarstwa” (wyd. Harde, 2019), „Polska Księga …

więcej