Zawsze dodaję do ciasta drożdżowego. Z tym niedrogim składnikiem smakuje wyśmienicie i nie wysycha

ciasto drożdżowe z twarogiem
Autor: Shutterstock To ciasto drożdżowe nie wysycha i jest pyszne przez kilka dni. Dodaj do niego ten tajny składnik.
łatwy
120 min
8

Dieta wegetariańska

Ciasto drożdżowe z kruszonką to wypiek idealny, który smakuje zawsze i każdemu. Urzeka puszystością i wybornym smakiem, ale niestety szybko wysycha. Istnieje jednak przepis na doskonałe ciasto drożdżowe, które zachowuje świeżość i jest wilgotne przez dłuższy czas. Jego tajemnicą jest dodatek jednego popularnego produktu, czyli twarogu. Zobaczcie, jak zrobić pyszne domowe ciasto drożdżowe z twarogiem, które nie wysycha.

Czy do ciasta drożdżowego można dodać twaróg?

Twaróg to produkt mleczny, który jest łatwo dostępny, a jego cena nie przyprawia o zawrót głowy. Sprawdzi się nie tylko na śniadanie czy jako nadzienie do naleśników. To świetny składnik domowego ciasta drożdżowego, który nadaje wilgotności, miękkości i delikatnego smaku. Upieczone według tego przepisu ciasto drożdżowe zachowa świeżość i smak nawet przez tydzień.

Do ciasta drożdżowego najlepiej używać twarogu tłustego lub półtłustego, który jest bardziej wilgotny i nadaje lepszej konsystencji. Przed dodaniem twarogu do ciasta, ser warto zmielić lub przecisnąć przez praskę, aby stał się gładki i jednolity. Można również użyć sera twarogowego na sernik z wiaderka.

Jak zrobić ciasto drożdżowe z twarogiem?

Przepis na ciasto drożdżowe z dodatkiem twarogu nie jest trudny, a składniki są łatwo dostępne. Można je kupić przez cały rok. Według tego przepisu można przygotować także wyborne ciasto drożdżowe z twarogiem wzbogacone sezonowymi owocami. Warto mieć na uwadze, że ciasto wyrasta na świeżych drożdżach, więc potrzebuje czasu, aby zwiększyć swoją objętość.

Jak więc zrobić pyszne domowe ciasto drożdżowe z twarogiem? Ten przepis jest naprawdę łatwy, a efekt smakowy zachwyca.

  • 1. krok – przygotowanie zaczynu drożdżowego
  • 2. krok – wyrobienie ciasta drożdżowego z twarogiem i odstawienie go do wyrośnięcia
  • 3. krok – przygotowanie kruszonki
  • 4. krok – przełożenie ciasta drożdżowego z twarogiem do formy i posypanie kruszonką
  • 5. krok – upieczenie ciasta drożdżowego w piekarniku

Czego nie lubi ciasto drożdżowe?

Ciasto drożdżowe to klasyka wśród słodkich wypieków kuchni polskiej. Jest pyszne i zachwyca puszystą konsystencją. Jest też dość wrażliwe na niektóre czynniki, które mogą negatywnie wpłynąć na jego wyrośnięcie i efekt smakowy. Aby domowe ciasto drożdżowe z twarogiem udało się już za pierwszym razem, należy przestrzegać kilku zasad.

  • Składniki niezbędne do przygotowania ciasta drożdżowego z twarogiem powinny być jak najświeższe. Stare drożdże mogą być już nieaktywne, więc ciasto nie wyrośnie.
  • Produkty powinny mieć temperaturę pokojową. Dlatego należy wcześniej wyjąć je z lodówki. Mleko należy podgrzać. Powinny być ciepłe, ale niegorące.
  • Nie należy przesadzać z ilością cukru i tłuszczu. Nadmiar tych składników może obciążyć ciasto i spowolnić wyrastanie.
  • Ciasto drożdżowe nie lubi zbyt długiego lub za krótkiego wyrabiania. Długie wyrabianie może spowodować, że ciasto będzie twarde i gumowate. Ciasto nie wyrośnie i stanie się kruche, jeżeli wyrabianie będzie zbyt krótkie.
  • Wyrobione ciasto drożdżowe powinno wyrastać w ciepłym miejscu bez przeciągów. Najlepiej przykryć miskę lnianą ściereczką.
  • Ciasto drożdżowe nie lubi gwałtownych zmian temperatury. Zbyt szybkie schłodzenie lub ogrzanie może zakłócić proces wyrastania.

SKŁADNIKI

  • Zaczyn drożdżowy:
  • 220 ml ciepłego mleka
  • 35 g świeżych drożdży
  • 1 łyżka mąki pszennej
  • 1 łyżka cukru
  •  
  • Ciasto:
  • 500 g mąki pszennej
  • 200 g twarogu chudego
  • 100 g cukru
  • 80 g jogurtu islandzkiego skyr o smaku waniliowym
  • 1 jajko

  • Kruszonka:
  • 50 g mąki
  • 50 g cukru
  • 50 g roztopionego masła

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Do miseczki przełożyć pokruszone drożdże. Wlać ciepłe mleko i wyspać cukier oraz mąkę. Wymieszać, rozcierając składniki łyżką. Odstawić na 10 minut.
  • Do miski przesiać mąkę. Wsypać cukier i dodać jogurt skyr oraz jajko. Wymieszać.
  • Wlać zaczyn drożdżowy i wyrobić elastyczne ciasto.
  • Miskę z ciastem przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia na godzinę.
  • Przygotować kruszonkę. Mąkę wymieszać z cukrem i roztopionym masłem.
  • Twaróg rozgnieść praską lub zmielić i dodać do wyrośniętego ciasta. Wyrobić do połączenia składników.
  • Ciasto przełożyć do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Wierzch posypać kruszonką.
  • Formę wstawić do piekarnika nagrzanego do 170 stopni C i piec 45 minut.
  • Wyjąć i odstawić do ostygnięcia.
  • Podawać na deser.
Sekret idealnego ciasta drożdżowego
Anna Szulc-Górska
Redaktor

Dyplomowana dziennikarka z doświadczeniem w public relations. Wielbicielka zdrowego odżywiania, kuchni tajskiej i włoskiej. Fanka psychologicznych thrillerów, szwedzkich kryminałów, kina moralnego niepokoju i teleturniejów z wiedzy ogólnej. Skarbnica niepotrzebnych informacji. W przyszłości …

więcej