Zawsze dodaję do ciasta drożdżowego. Z tym niedrogim składnikiem smakuje wyśmienicie i nie wysycha

Dieta wegetariańska
Ciasto drożdżowe z kruszonką to wypiek idealny, który smakuje zawsze i każdemu. Urzeka puszystością i wybornym smakiem, ale niestety szybko wysycha. Istnieje jednak przepis na doskonałe ciasto drożdżowe, które zachowuje świeżość i jest wilgotne przez dłuższy czas. Jego tajemnicą jest dodatek jednego popularnego produktu, czyli twarogu. Zobaczcie, jak zrobić pyszne domowe ciasto drożdżowe z twarogiem, które nie wysycha.
Czy do ciasta drożdżowego można dodać twaróg?
Twaróg to produkt mleczny, który jest łatwo dostępny, a jego cena nie przyprawia o zawrót głowy. Sprawdzi się nie tylko na śniadanie czy jako nadzienie do naleśników. To świetny składnik domowego ciasta drożdżowego, który nadaje wilgotności, miękkości i delikatnego smaku. Upieczone według tego przepisu ciasto drożdżowe zachowa świeżość i smak nawet przez tydzień.
Do ciasta drożdżowego najlepiej używać twarogu tłustego lub półtłustego, który jest bardziej wilgotny i nadaje lepszej konsystencji. Przed dodaniem twarogu do ciasta, ser warto zmielić lub przecisnąć przez praskę, aby stał się gładki i jednolity. Można również użyć sera twarogowego na sernik z wiaderka.
Jak zrobić ciasto drożdżowe z twarogiem?
Przepis na ciasto drożdżowe z dodatkiem twarogu nie jest trudny, a składniki są łatwo dostępne. Można je kupić przez cały rok. Według tego przepisu można przygotować także wyborne ciasto drożdżowe z twarogiem wzbogacone sezonowymi owocami. Warto mieć na uwadze, że ciasto wyrasta na świeżych drożdżach, więc potrzebuje czasu, aby zwiększyć swoją objętość.
Jak więc zrobić pyszne domowe ciasto drożdżowe z twarogiem? Ten przepis jest naprawdę łatwy, a efekt smakowy zachwyca.
- 1. krok – przygotowanie zaczynu drożdżowego
- 2. krok – wyrobienie ciasta drożdżowego z twarogiem i odstawienie go do wyrośnięcia
- 3. krok – przygotowanie kruszonki
- 4. krok – przełożenie ciasta drożdżowego z twarogiem do formy i posypanie kruszonką
- 5. krok – upieczenie ciasta drożdżowego w piekarniku
Czego nie lubi ciasto drożdżowe?
Ciasto drożdżowe to klasyka wśród słodkich wypieków kuchni polskiej. Jest pyszne i zachwyca puszystą konsystencją. Jest też dość wrażliwe na niektóre czynniki, które mogą negatywnie wpłynąć na jego wyrośnięcie i efekt smakowy. Aby domowe ciasto drożdżowe z twarogiem udało się już za pierwszym razem, należy przestrzegać kilku zasad.
- Składniki niezbędne do przygotowania ciasta drożdżowego z twarogiem powinny być jak najświeższe. Stare drożdże mogą być już nieaktywne, więc ciasto nie wyrośnie.
- Produkty powinny mieć temperaturę pokojową. Dlatego należy wcześniej wyjąć je z lodówki. Mleko należy podgrzać. Powinny być ciepłe, ale niegorące.
- Nie należy przesadzać z ilością cukru i tłuszczu. Nadmiar tych składników może obciążyć ciasto i spowolnić wyrastanie.
- Ciasto drożdżowe nie lubi zbyt długiego lub za krótkiego wyrabiania. Długie wyrabianie może spowodować, że ciasto będzie twarde i gumowate. Ciasto nie wyrośnie i stanie się kruche, jeżeli wyrabianie będzie zbyt krótkie.
- Wyrobione ciasto drożdżowe powinno wyrastać w ciepłym miejscu bez przeciągów. Najlepiej przykryć miskę lnianą ściereczką.
- Ciasto drożdżowe nie lubi gwałtownych zmian temperatury. Zbyt szybkie schłodzenie lub ogrzanie może zakłócić proces wyrastania.
SKŁADNIKI
- Zaczyn drożdżowy:
- 220 ml ciepłego mleka
- 35 g świeżych drożdży
- 1 łyżka mąki pszennej
- 1 łyżka cukru
- Ciasto:
- 500 g mąki pszennej
- 200 g twarogu chudego
- 100 g cukru
- 80 g jogurtu islandzkiego skyr o smaku waniliowym
- 1 jajko
Kruszonka:- 50 g mąki
- 50 g cukru
- 50 g roztopionego masła
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Do miseczki przełożyć pokruszone drożdże. Wlać ciepłe mleko i wyspać cukier oraz mąkę. Wymieszać, rozcierając składniki łyżką. Odstawić na 10 minut.
- Do miski przesiać mąkę. Wsypać cukier i dodać jogurt skyr oraz jajko. Wymieszać.
- Wlać zaczyn drożdżowy i wyrobić elastyczne ciasto.
- Miskę z ciastem przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia na godzinę.
- Przygotować kruszonkę. Mąkę wymieszać z cukrem i roztopionym masłem.
- Twaróg rozgnieść praską lub zmielić i dodać do wyrośniętego ciasta. Wyrobić do połączenia składników.
- Ciasto przełożyć do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Wierzch posypać kruszonką.
- Formę wstawić do piekarnika nagrzanego do 170 stopni C i piec 45 minut.
- Wyjąć i odstawić do ostygnięcia.
- Podawać na deser.