Ciasto drożdżowe piekę tylko tak i zawsze się udaje. Z dżemem i kruszonką smakuje najlepiej na świecie

Dieta wegetariańska
Wiele osób nie piecze ciasto drożdżowych, ponieważ obawiają się, że wypiek się nie uda. Jednak z tym prostym przepisem ciasto na drożdżach zawsze wyjdzie i będzie smakować obłędnie. Puszysty wypiek wzbogacony dżemem owocowym i złotą kruszonką nie jest trudny, a trzymając się kilku zasad, uda się na piątkę z plusem. Poznajcie najłatwiejszy na świecie przepis na ciasto drożdżowe z dżemem i kruszonką.
Ciasto drożdżowe z dżemem i kruszonką – jakie składnik są potrzebne?
Pyszne ciasto drożdżowe przygotowane według tego sprawdzonego przepisu zachwyca obłędnym smakiem i puszystą konsystencją. Do jego przygotowania wykorzystuje się składniki, które można kupić w prawie każdym sklepie i są dostępne przez cały rok.
Z czego więc zrobić domowe ciasto drożdżowe, które zachwyci smakiem? Lista niezbędnych produktów została podzielona na trzy części:
- składniki do ciasta – mąka pszenna, świeże drożdże, mleko, cukier, masło, jajko, żółtko
- składniki do kruszonki – mąka pszenna, masło, cukier
- dodatki – słoiczek ulubionego dżemu (truskawkowego, malinowego, z czarnej porzeczki lub innego)
Jak zrobić ciasto drożdżowe z dżemem i kruszonką?
Zachwycające ciasto drożdżowe z dodatkiem słodkiego dżemu i kruszonki nie jest trudne. Przepis na ten słodki wypiek jest dość prosty, ale należy trzymać się wszystkich zaleceń podanych w przepisie.
Wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową, więc trzeba pamiętać, aby wcześniej wyjąć je z lodówki. Mleko należy podgrzać, ale nie gotować. Masło, które wykorzystuje się do ciasta i kruszonki, trzeba roztopić na patelni i odstawić do ostygnięcia. Ciasto drożdżowe potrzebuje też czasu. Po wyrobieniu należy odstawić je w ciepłe miejsce na jedną godzinę, aby wyrosło i podwoiło swoją objętość. Miskę najlepiej przykryć lnianą ściereczką.
Jak upiec to znakomite ciasto drożdżowe, którego smak podkręca owocowy dżem i chrupiąca kruszonka? Z tym przepisem jest to łatwe.
- 1. krok – przygotowanie zaczynu drożdżowego
- 2. krok – wyrobienie ciasta drożdżowego i odstawienie go do wyrośnięcia
- 3. krok – przełożenie ciasta do formy, wyłożenie dżemu i posypanie kruszonką
- 4. krok – upieczenie ciasta drożdżowego w piekarniku
Jak podawać ciasto drożdżowe z dżemem i kruszonką?
Doskonałe pod każdym względem ciasto na drożdżach z dodatkiem słodkiego dżemu i kruszonki to uniwersalny wypiek. Sprawdzi się na każdą okazję i zniknie w okamgnieniu. To również pomysł na śniadanie i zamiennik słodkich bułeczek ze sklepu, których skład może przerazić. Ciasto drożdżowe z dżemem i kruszonką pysznie komponuje się z kawą, herbatą czy kompotem, a nawet mlekiem. Przed podaniem można posypać je cukrem pudrem, który doda więcej słodyczy.
SKŁADNIKI
- Ciasto:
- 500 g mąki pszennej typ 550
- 1 szklanka ciepłego mleka
- 50 g świeżych drożdży
- 50 g cukru
- 40 g roztopionego masła
- 1 jajko
- 1 żółtko
na kruszonkę:- 100 g mąki pszennej
- 50 g roztopionego masła
- 50 g cukru
dodatkowo:- 1 słoiczek dżemu (z czarnej porzeczki, truskawkowego, malinowego)
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Do miseczki przełożyć pokruszone drożdże. Wlać mleko i wsypać po 1 łyżce cukru i mąki. Wymieszać, rozcierając składniki łyżką. Odstawić na 10 minut.
- Jajko i żółtko utrzeć z pozostałym cukrem na jasną i puszystą masę.
- Do miski przesiać mąkę. Wlać zaczyn drożdżowy, roztopione masło i ubite jajka z cukrem. Wyrobić gładkie ciasto.
- Miskę przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia na 1 godzinę.
- Przygotować kruszonkę. Mąkę wymieszać z cukrem i roztopionym masłem.
- Wyrośnięte ciasto przełożyć do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Na wierzch równomiernie wyłożyć warstwę dżemu i posypać kruszonką.
- Formę wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C i piec około 45 minut, do suchego patyczka.
- Wyjąć i odstawić do ostygnięcia.
- Podawać na deser na rożne okazje.