Ciasto drożdżowe piekę tylko tak i zawsze się udaje. Z dżemem i kruszonką smakuje najlepiej na świecie

ciasto drożdżowe z dżemem i kruszonką
Autor: Shutterstock To ciasto drożdżowe z dżemem i kruszonką zawsze wychodzi. Wybierz ten przepis i przekonaj się sam!
łatwy
90 min
8

Dieta wegetariańska

Wiele osób nie piecze ciasto drożdżowych, ponieważ obawiają się, że wypiek się nie uda. Jednak z tym prostym przepisem ciasto na drożdżach zawsze wyjdzie i będzie smakować obłędnie. Puszysty wypiek wzbogacony dżemem owocowym i złotą kruszonką nie jest trudny, a trzymając się kilku zasad, uda się na piątkę z plusem. Poznajcie najłatwiejszy na świecie przepis na ciasto drożdżowe z dżemem i kruszonką.

Ciasto drożdżowe z dżemem i kruszonką – jakie składnik są potrzebne?

Pyszne ciasto drożdżowe przygotowane według tego sprawdzonego przepisu zachwyca obłędnym smakiem i puszystą konsystencją. Do jego przygotowania wykorzystuje się składniki, które można kupić w prawie każdym sklepie i są dostępne przez cały rok.

Z czego więc zrobić domowe ciasto drożdżowe, które zachwyci smakiem? Lista niezbędnych produktów została podzielona na trzy części:

  • składniki do ciasta – mąka pszenna, świeże drożdże, mleko, cukier, masło, jajko, żółtko
  • składniki do kruszonki – mąka pszenna, masło, cukier
  • dodatki – słoiczek ulubionego dżemu (truskawkowego, malinowego, z czarnej porzeczki lub innego)

Jak zrobić ciasto drożdżowe z dżemem i kruszonką?

Zachwycające ciasto drożdżowe z dodatkiem słodkiego dżemu i kruszonki nie jest trudne. Przepis na ten słodki wypiek jest dość prosty, ale należy trzymać się wszystkich zaleceń podanych w przepisie.

Wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową, więc trzeba pamiętać, aby wcześniej wyjąć je z lodówki. Mleko należy podgrzać, ale nie gotować. Masło, które wykorzystuje się do ciasta i kruszonki, trzeba roztopić na patelni i odstawić do ostygnięcia. Ciasto drożdżowe potrzebuje też czasu. Po wyrobieniu należy odstawić je w ciepłe miejsce na jedną godzinę, aby wyrosło i podwoiło swoją objętość. Miskę najlepiej przykryć lnianą ściereczką.

Jak upiec to znakomite ciasto drożdżowe, którego smak podkręca owocowy dżem i chrupiąca kruszonka? Z tym przepisem jest to łatwe.

  • 1. krok – przygotowanie zaczynu drożdżowego
  • 2. krok – wyrobienie ciasta drożdżowego i odstawienie go do wyrośnięcia
  • 3. krok – przełożenie ciasta do formy, wyłożenie dżemu i posypanie kruszonką
  • 4. krok – upieczenie ciasta drożdżowego w piekarniku

Jak podawać ciasto drożdżowe z dżemem i kruszonką?

Doskonałe pod każdym względem ciasto na drożdżach z dodatkiem słodkiego dżemu i kruszonki to uniwersalny wypiek. Sprawdzi się na każdą okazję i zniknie w okamgnieniu. To również pomysł na śniadanie i zamiennik słodkich bułeczek ze sklepu, których skład może przerazić. Ciasto drożdżowe z dżemem i kruszonką pysznie komponuje się z kawą, herbatą czy kompotem, a nawet mlekiem. Przed podaniem można posypać je cukrem pudrem, który doda więcej słodyczy.

SKŁADNIKI

  • Ciasto:
  • 500 g mąki pszennej typ 550
  • 1 szklanka ciepłego mleka
  • 50 g świeżych drożdży
  • 50 g cukru
  • 40 g roztopionego masła
  • 1 jajko
  • 1 żółtko

  • na kruszonkę:
  • 100 g mąki pszennej
  • 50 g roztopionego masła
  • 50 g cukru

  • dodatkowo:
  • 1 słoiczek dżemu (z czarnej porzeczki, truskawkowego, malinowego)

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Do miseczki przełożyć pokruszone drożdże. Wlać mleko i wsypać po 1 łyżce cukru i mąki. Wymieszać, rozcierając składniki łyżką. Odstawić na 10 minut.
  • Jajko i żółtko utrzeć z pozostałym cukrem na jasną i puszystą masę.
  • Do miski przesiać mąkę. Wlać zaczyn drożdżowy, roztopione masło i ubite jajka z cukrem. Wyrobić gładkie ciasto.
  • Miskę przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia na 1 godzinę.
  • Przygotować kruszonkę. Mąkę wymieszać z cukrem i roztopionym masłem.
  • Wyrośnięte ciasto przełożyć do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Na wierzch równomiernie wyłożyć warstwę dżemu i posypać kruszonką.
  • Formę wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C i piec około 45 minut, do suchego patyczka.
  • Wyjąć i odstawić do ostygnięcia.
  • Podawać na deser na rożne okazje.
Sekret idealnego ciasta drożdżowego
Anna Szulc-Górska
Redaktor

Dyplomowana dziennikarka z doświadczeniem w public relations. Wielbicielka zdrowego odżywiania, kuchni tajskiej i włoskiej. Fanka psychologicznych thrillerów, szwedzkich kryminałów, kina moralnego niepokoju i teleturniejów z wiedzy ogólnej. Skarbnica niepotrzebnych informacji. W przyszłości …

więcej