Greckie pączki Loukoumades. Skąpane w miodzie pączusie na jeden kęs

Loukoumades
Autor: Shutterstock Loukoumades to małe pączki które podaje się skąpane w miodowym syropie
średni
180 min
4

Loukoumades (lokma) to małe drożdżowe pączki nasączone miodowym syropem. Wywodzą się z Grecji, ale popularne są również na Cyprze i w Turcji. Jeśli na tłusty czwartek chcecie przygotować coś oryginalnego, loukomades znakomicie się do tego nadają. Są pyszne, słodkie i nie można się im oprzeć, a dodatkowo przyciągają nutką orientu.

SKŁADNIKI

  • Ciasto:
  • 3 szklanki mąki pszennej
  • 2 szklanki ciepłej wody (lub mleka)
  • 50 g drożdży
  • 1 łyżeczka cukru,
  • 2 łyżki oliwy z oliwek,
  • szczypta soli
  • 2 łyżeczki spirytusu lub 3 łyżeczki ouzo
  • tłuszcz do smażenia
  • Polewa:
  • filiżanka płynnego miodu
  • cynamon kruszony
  • orzechy lub ziarna sezamu

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Drożdże rozkruszyć, wymieszać z cukrem i zalać w misce ciepłą wodą
  • Mieszać, aż drożdże się rozpuszczą i pozostawić na 15 min
  • Do rozczynu dodać stopniowo mąkę, oliwę, sól i alkohol. Składniki dokładnie połączyć, aż ciasto uzyska konsystencję gładkiej masy i pozostawić pod przykryciem do wyrośnięcia (ok. 2 h)
  • W garnku rozgrzać tłuszcz. Niewielkie porcje ciasta nakładać łyżką formując kulki. Smażyć, aż się zarumienią. Wyjąć na papierowy ręcznik i odsączyć z tłuszczu
  • Polać miodem, posypać cynamonem i pokruszonymi orzechami lub sezamem
Jak smażyć pączki? To proste z Beszamel.pl

Przeczytaj także:

Smażenie pączków - porady. Jak uniknąć wpadek przy smażeniu pączków?

Czy pączki nadziewać przed, czy po smażeniu?

Jak chudo smażyć pączki? 5 rad na tłusty czwartek

Jak kupować pączki? Po czym poznać pączka idealnego

Polecamy pączki z różnych zakątków świata:

Pączki luksusowe: przepis pradziadka

Oliebollen - pączki holenderskie

Pączki włoskie z nadzieniem migdałowym i sosem zabajone

Pączki tureckie: przepis na tłusty czwartek i nie tylko

Mandazi: afrykańskie pączki kokosowe

Anna Szubińska

Redaktorka w dziale Rozrywka w "Super Expressie". Jestem absolwentką Uniwersytetu Warszawskiego, związaną zawodowo z prasą od 2008 roku. W 2016 r. rozpoczęłam przygodę z mediami internetowymi w Grupie ZPR Media. W wolnych …

więcej