Greckie pączki Loukoumades. Skąpane w miodzie pączusie na jeden kęs
Loukoumades (lokma) to małe drożdżowe pączki nasączone miodowym syropem. Wywodzą się z Grecji, ale popularne są również na Cyprze i w Turcji. Jeśli na tłusty czwartek chcecie przygotować coś oryginalnego, loukomades znakomicie się do tego nadają. Są pyszne, słodkie i nie można się im oprzeć, a dodatkowo przyciągają nutką orientu.
SKŁADNIKI
- Ciasto:
- 3 szklanki mąki pszennej
- 2 szklanki ciepłej wody (lub mleka)
- 50 g drożdży
- 1 łyżeczka cukru,
- 2 łyżki oliwy z oliwek,
- szczypta soli
- 2 łyżeczki spirytusu lub 3 łyżeczki ouzo
- tłuszcz do smażenia
- Polewa:
- filiżanka płynnego miodu
- cynamon kruszony
- orzechy lub ziarna sezamu
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Drożdże rozkruszyć, wymieszać z cukrem i zalać w misce ciepłą wodą
- Mieszać, aż drożdże się rozpuszczą i pozostawić na 15 min
- Do rozczynu dodać stopniowo mąkę, oliwę, sól i alkohol. Składniki dokładnie połączyć, aż ciasto uzyska konsystencję gładkiej masy i pozostawić pod przykryciem do wyrośnięcia (ok. 2 h)
- W garnku rozgrzać tłuszcz. Niewielkie porcje ciasta nakładać łyżką formując kulki. Smażyć, aż się zarumienią. Wyjąć na papierowy ręcznik i odsączyć z tłuszczu
- Polać miodem, posypać cynamonem i pokruszonymi orzechami lub sezamem
Przeczytaj także:
Smażenie pączków - porady. Jak uniknąć wpadek przy smażeniu pączków?
Czy pączki nadziewać przed, czy po smażeniu?
Jak chudo smażyć pączki? 5 rad na tłusty czwartek
Jak kupować pączki? Po czym poznać pączka idealnego
Polecamy pączki z różnych zakątków świata:
Pączki luksusowe: przepis pradziadka
Oliebollen - pączki holenderskie
Pączki włoskie z nadzieniem migdałowym i sosem zabajone