Oliebollen - pączki holenderskie. Doskonały przepis na tłusty czwartek! [WIDEO]

Oliebollen - pączki holenderskie

Autor Zdjęcia: Shutterstock

Pączki holenderskie oliebollen z rodzynkami to tradycyjny przysmak 

Ocena: 5,0

Poziom: ŚREDNI

Czas: 60 MINUT

Porcja dla: 8 OSÓB

W tłusty czwartek wypróbuj przepis na oliebollen, smaczne pączki holenderskie z brzoskwiniami i rodzynkami. To świetna alternatywa dla tradycyjnego pączka z lukrem, jakich pełno w cukierniach. Pączki holenderskie oliebollen wcale nie są trudniejsze do zrobienia, dlatego warto skusić się na mały eksperyment. Oto przepis na klasyczne pączki holenderskie z rodzynkami.

Składniki

  • 500 g mąki pszennej

  • 100 g cukru

  • 1 opakowania cukru waniliowego

  • 300 ml mleka

  • 1 jajko

  • 2 żółtka

  • 80 g drożdży

  • 100 g rodzynek

  • brzoskwinie z puszki

  • 100 ml rumu

  • 500 g twarogu półtłustego

  • 1 kg smalcu

  • 40 g cukru pudru

Przygotowanie krok po kroku:

  • Brzoskwinie odsącz z soku i pokrój w kostkę. Dodaj rodzynki, zalej rumem i odstaw.

  • W miseczce rozkrusz drożdże i dodaj 3 łyżeczki cukru. Wlej letnie mleko, wymieszaj i odstaw w ciepłe miejsce na 15 minut.

  • Jajka i żółtka utrzyj z resztą cukru i cukrem wanilinowym. Dodaj rozczyn i mieszając stopniowo dodawaj mąkę. Następnie dodaj twaróg. Ciasto zagnieć, dokładnie wyrób, przełóż do miski, przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce, aby wyrosło.

  • Rozgrzej smalec do temperatury 180 stopni C (w rondlu lub we frytkownicy).

  • Łyżką odrywaj kawałki ciasta. W środek włóż brzoskwinie i rodzynki.

  • Smaż na tłuszczu, aż nabiorą brązowego koloru. Wyjmuj łyżką cedzakową. Po odsączeniu na papierowym ręczniku, posyp cukrem pudrem.

Ocena: 4,5