Oliebollen - pączki holenderskie. Doskonały przepis na tłusty czwartek! [WIDEO]

2021-03-29
Zuzanna Lubart
Oliebollen - pączki holenderskie. Doskonały przepis na tłusty czwartek! [WIDEO]
Autor: Shutterstock Pączki holenderskie oliebollen z rodzynkami to tradycyjny przysmak 
średni
60 min
4

W tłusty czwartek wypróbuj przepis na oliebollen, smaczne pączki holenderskie z brzoskwiniami i rodzynkami. To świetna alternatywa dla tradycyjnego pączka z lukrem, jakich pełno w cukierniach. Pączki holenderskie oliebollen wcale nie są trudniejsze do zrobienia, dlatego warto skusić się na mały eksperyment. Oto przepis na klasyczne pączki holenderskie z rodzynkami.

Przeczytaj także:

Smażenie pączków - porady. Jak uniknąć wpadek przy smażeniu pączków?

Czy pączki nadziewać przed, czy po smażeniu?

Jak chudo smażyć pączki? 5 rad na tłusty czwartek

Jak kupować pączki? Po czym poznać pączka idealnego

Polecamy:

Pączki luksusowe: przepis pradziadka

Pączki z lukrem i skórką pomarańczową

Pączki orkiszowe bezlaktozowe z konfiturą

Pączki z ziemniaków: oryginalny przepis

Pączki pieczone: przepis na zdrowe pączki drożdżowe

Zobacz wideo: jak smażyć pączki?

SKŁADNIKI

  • 500 g mąki pszennej
  • 100 g cukru
  • 1 opakowania cukru waniliowego
  • 300 ml mleka
  • 1 jajko
  • 2 żółtka
  • 80 g drożdży
  • 100 g rodzynek
  • brzoskwinie z puszki
  • 100 ml rumu
  • 500 g twarogu półtłustego
  • 1 kg smalcu
  • 40 g cukru pudru

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Brzoskwinie odsącz z soku i pokrój w kostkę. Dodaj rodzynki, zalej rumem i odstaw.
  • W miseczce rozkrusz drożdże i dodaj 3 łyżeczki cukru. Wlej letnie mleko, wymieszaj i odstaw w ciepłe miejsce na 15 minut.
  • Jajka i żółtka utrzyj z resztą cukru i cukrem wanilinowym. Dodaj rozczyn i mieszając stopniowo dodawaj mąkę. Następnie dodaj twaróg. Ciasto zagnieć, dokładnie wyrób, przełóż do miski, przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce, aby wyrosło.
  • Rozgrzej smalec do temperatury 180 stopni C (w rondlu lub we frytkownicy).
  • Łyżką odrywaj kawałki ciasta. W środek włóż brzoskwinie i rodzynki.
  • Smaż na tłuszczu, aż nabiorą brązowego koloru. Wyjmuj łyżką cedzakową. Po odsączeniu na papierowym ręczniku, posyp cukrem pudrem.
Jak smażyć pączki? To proste z Beszamel.pl
Zuzanna Lubart