Indyjskie pączki gulab jamun- jak je przygotować?

2021-03-29
Marta Balko
indyjskie-paczki-gulab-jamun-jak-je-przygotowac.jpg
Autor: Shutterstock Indyjskie pączki w syropie to świąteczny deser
łatwy
30 min
4

Gulab jamun to małe, pączki skąpane w słodkim syropie. Pączki gulab jamun pochodzą  z Indii. To świąteczny deser na specjalne okazje, na przykład ślub. Tradycyjnie przyrządza się je z domowego twarogu o nazwie paneer. W naszym przepisie zamiast twarogu używamy mleka w proszku.

SKŁADNIKI

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Jajko roztrzepać w misce, dodać mleko w proszku, mąkę, proszek do pieczenia i masło.
  • Ciasto wyrobić, powinno być tak gęste, żeby można było formować z niego kulki.
  • Smażyć je w gorącym oleju na złoty kolor z każdej strony. Wyjąć i odsączyć z tłuszczu na papierowych ręcznikach.
  • Wodę z cukrem gotować ok. 10 minut, dodać kardamon, szafran i wodę różaną.
  • Usmażone pączki włożyć do syropu i odstawić na 10 minut, żeby nim nasiąknęły.
Marta Balko