Indyjskie pączki gulab jamun- jak je przygotować? [WIDEO]

Indyjskie pączki gulab jamun- jak je przygotować? [WIDEO]

Autor Zdjęcia: Shutterstock

Indyjskie pączki w syropie to świąteczny deser

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 30 MINUT

Porcja dla: 4 OSÓB

Gulab jamun to małe, pączki skąpane w słodkim syropie. Pączki gulab jamun pochodzą  z Indii. To świąteczny deser na specjalne okazje, na przykład ślub. Tradycyjnie przyrządza się je z domowego twarogu o nazwie paneer. W naszym przepisie zamiast twarogu używamy mleka w proszku.

Składniki

Przygotowanie krok po kroku:

  • Jajko roztrzepać w misce, dodać mleko w proszku, mąkę, proszek do pieczenia i masło.

  • Ciasto wyrobić, powinno być tak gęste, żeby można było formować z niego kulki.

  • Smażyć je w gorącym oleju na złoty kolor z każdej strony. Wyjąć i odsączyć z tłuszczu na papierowych ręcznikach.

  • Wodę z cukrem gotować ok. 10 minut, dodać kardamon, szafran i wodę różaną.

  • Usmażone pączki włożyć do syropu i odstawić na 10 minut, żeby nim nasiąknęły.

Ocena: 4,5