Bez grama cukru, a idealnie słodkie. Pyszne placuszki robię z tym orzeźwiającym cytrusem

placuszki pomarańczowe
Autor: Shutterstock Z tego cytrusa zrobisz pyszne placuszki. Są łatwe, lekkie i w sam raz słodkie!
łatwy
15 min
4

Dieta wegetariańska

Pyszne domowe placuszki to danie idealne na słodkie śniadanie, deser i przekąskę. Te przygotowane według tego sprawdzonego przepisu smakują wyśmienicie i mają obłędny aromat. Zawdzięczają to jednemu orzeźwiającemu składnikowi, czyli soczystej pomarańczy. Poznajcie szybki przepis na pomarańczowe placuszki, które oczarują prostym przygotowaniem i rozkosznym smakiem.

Z czego zrobić placuszki pomarańczowe?

Do przygotowania smakowitych i idealnie słodkich placuszków potrzebne są składniki, które można kupić bez względu na porę roku. Lista nie jest długa. Znalazły się na niej produkty, które polecane są przez lekarzy i dietetyków. Zawierają sporo cennych dla zdrowia substancji odżywczych, witamin i minerałów. Placuszki są w sam raz słodkie, chociaż nie zawierają ani grama białego cukru.

Co jest więc potrzebne, aby zrobić wyśmienite placki pomarańczowe w domu? Lista składników obejmuje łatwo dostępne artykuły spożywcze, takie jak:

Jak zrobić placuszki pomarańczowe?

Przepis na smakowite placki z dodatkiem soku pomarańczowego nie jest trudny. Przygotowanie jest nie tylko łatwe, ale i błyskawiczne. Furę wyśmienitych domowych placków można zrobić w kwadrans. Do ich przygotowania nawet mikser nie jest potrzebny. Składniki wystarczy połączyć w odpowiedniej kolejności za pomocą łyżki. Placki smaży się na odrobinie oleju, ale można też zrobić je bez użycia tłuszczu. Przyda się patelnia teflonowa z powłoką zabezpieczającą przed przywieraniem.

Jak więc usmażyć pyszne i orzeźwiające placuszki pomarańczowe? Najlepiej wybrać ten przepis i postępować według niego krok po kroku, a danie zaskoczy obłędnym i orzeźwiającym smakiem.

  • 1. krok – wymieszanie składników suchych
  • 2. krok – połączenie składników suchych z sokiem i skórką z pomarańczy, jogurtem greckim oraz pozostałymi składnikami
  • 3. krok – usmażenie placuszków pomarańczowych na patelni.

Jak podawać placuszki pomarańczowe?

Placuszki z dodatkiem soku i skórki pomarańczowej są pyszne i zachwycą i małych, i dużych. Dzięki temu, że przygotowanie jest łatwe, a składniki łatwo dostępne, można je robić na okrągło. To pomysł na słodkie śniadanie i deser. Sprawdzą się też jako przekąska między posiłkami. Orzeźwiające placuszki pomarańczowe można skropić miodem lub syropem klonowym. Porcje wzbogacą także świeże owoce, jogurt naturalny lub masło orzechowe.

SKŁADNIKI

  • 50 g mąki pszennej pełnoziarnistej
  • 50 g gęstego jogurtu greckiego
  • 30 ml soku świeżo wyciśniętego soku pomarańczowego
  • 1 jajko
  • 1 łyżeczka otartej skórki z pomarańczy
  • szczypta proszku do pieczenia
  • oleju do smażenia

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Do miski przesypać mąkę i proszek do pieczenia. Wymieszać.
  • Wlać sok z pomarańczy i dodać skórkę pomarańczową oraz jogurt grecki. Dokładnie wymieszać, aż składniki połączą się w jednolite ciasto.
  • Na patelni rozgrzać odrobinę oleju. Za pomocą łyżki nakładać porcje ciasta i formować okrągłe placuszki. Smażyć z obu stron na złoty kolor.
  • Podawać na śniadanie, na deser lub jako przekąskę.
Dlaczego warto jeść pomarańcze?
Anna Szulc-Górska
Redaktor

Dyplomowana dziennikarka z doświadczeniem w public relations. Wielbicielka zdrowego odżywiania, kuchni tajskiej i włoskiej. Fanka psychologicznych thrillerów, szwedzkich kryminałów, kina moralnego niepokoju i teleturniejów z wiedzy ogólnej. Skarbnica niepotrzebnych informacji. W przyszłości …

więcej