Bez grama cukru, a idealnie słodkie. Pyszne placuszki robię z tym orzeźwiającym cytrusem

Dieta wegetariańska
Pyszne domowe placuszki to danie idealne na słodkie śniadanie, deser i przekąskę. Te przygotowane według tego sprawdzonego przepisu smakują wyśmienicie i mają obłędny aromat. Zawdzięczają to jednemu orzeźwiającemu składnikowi, czyli soczystej pomarańczy. Poznajcie szybki przepis na pomarańczowe placuszki, które oczarują prostym przygotowaniem i rozkosznym smakiem.
Z czego zrobić placuszki pomarańczowe?
Do przygotowania smakowitych i idealnie słodkich placuszków potrzebne są składniki, które można kupić bez względu na porę roku. Lista nie jest długa. Znalazły się na niej produkty, które polecane są przez lekarzy i dietetyków. Zawierają sporo cennych dla zdrowia substancji odżywczych, witamin i minerałów. Placuszki są w sam raz słodkie, chociaż nie zawierają ani grama białego cukru.
Co jest więc potrzebne, aby zrobić wyśmienite placki pomarańczowe w domu? Lista składników obejmuje łatwo dostępne artykuły spożywcze, takie jak:
- mąka pszenna pełnoziarnista
- jogurt grecki
- pomarańcza – sok i otarta skórka
- jajko
- proszek do pieczenia
- olej do smażenia
Jak zrobić placuszki pomarańczowe?
Przepis na smakowite placki z dodatkiem soku pomarańczowego nie jest trudny. Przygotowanie jest nie tylko łatwe, ale i błyskawiczne. Furę wyśmienitych domowych placków można zrobić w kwadrans. Do ich przygotowania nawet mikser nie jest potrzebny. Składniki wystarczy połączyć w odpowiedniej kolejności za pomocą łyżki. Placki smaży się na odrobinie oleju, ale można też zrobić je bez użycia tłuszczu. Przyda się patelnia teflonowa z powłoką zabezpieczającą przed przywieraniem.
Jak więc usmażyć pyszne i orzeźwiające placuszki pomarańczowe? Najlepiej wybrać ten przepis i postępować według niego krok po kroku, a danie zaskoczy obłędnym i orzeźwiającym smakiem.
- 1. krok – wymieszanie składników suchych
- 2. krok – połączenie składników suchych z sokiem i skórką z pomarańczy, jogurtem greckim oraz pozostałymi składnikami
- 3. krok – usmażenie placuszków pomarańczowych na patelni.
Jak podawać placuszki pomarańczowe?
Placuszki z dodatkiem soku i skórki pomarańczowej są pyszne i zachwycą i małych, i dużych. Dzięki temu, że przygotowanie jest łatwe, a składniki łatwo dostępne, można je robić na okrągło. To pomysł na słodkie śniadanie i deser. Sprawdzą się też jako przekąska między posiłkami. Orzeźwiające placuszki pomarańczowe można skropić miodem lub syropem klonowym. Porcje wzbogacą także świeże owoce, jogurt naturalny lub masło orzechowe.
SKŁADNIKI
- 50 g mąki pszennej pełnoziarnistej
- 50 g gęstego jogurtu greckiego
- 30 ml soku świeżo wyciśniętego soku pomarańczowego
- 1 jajko
- 1 łyżeczka otartej skórki z pomarańczy
- szczypta proszku do pieczenia
- oleju do smażenia
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Do miski przesypać mąkę i proszek do pieczenia. Wymieszać.
- Wlać sok z pomarańczy i dodać skórkę pomarańczową oraz jogurt grecki. Dokładnie wymieszać, aż składniki połączą się w jednolite ciasto.
- Na patelni rozgrzać odrobinę oleju. Za pomocą łyżki nakładać porcje ciasta i formować okrągłe placuszki. Smażyć z obu stron na złoty kolor.
- Podawać na śniadanie, na deser lub jako przekąskę.