Domowe lody na patyku robię z jogurtu i tych owoców. Są zdrowe i smakują o wiele lepiej niż z lodziarni

Dieta wegetariańska
Jogurt grecki to produkt, który zawsze warto mieć w lodówce. Jest pełen zdrowia i prozdrowotnych składników odżywczych, a jego zastosowanie w przepisach kulinarnych jest praktycznie nieograniczone. Mało kto wie, że z jogurtu można zrobić pełne smaku i zdrowia lody. Z dodatkiem borówek amerykańskich smakują wyśmienicie. Jaki jest przepis na jogurtowe lody z borówkami? Zajrzyjcie poniżej i sprawdźcie tę prostą recepturę.
Czy da się zrobić lody z jogurtu naturalnego?
Odpowiedź na to pytanie znajdziecie poniżej w przepisie na lody jogurtowe z dodatkiem borówek amerykańskich. Z jogurtu da się zrobić domowe lody. Są proste, zdrowe i bardzo smaczne. Można je przygotować różnymi dodatkami, ale najlepiej smakują z borówkami amerykańskimi, na które sezon właśnie jest w pełni.
W tym przepisie wykorzystuje się gęsty jogurt grecki, który sprawia, że lody mają kremową konsystencję. Zamiast białego cukru dodaje się miód lub syrop klonowy. Ciekawym dodatkiem są prażone płatki owsiane, które nadają przyjemnej chrupkości. Lody jogurtowe z borówkami na patyku najlepiej smakują świeżo po przygotowaniu. Można je przechowywać w zamrażarce przez kilka dni, ale z czasem mogą stracić kremową konsystencję.
Czy lody jogurtowe z borówkami są zdrowe?
Lody są pysznym deserem idealnym na lato. Jednak podczas diety odchudzającej należy z nich zrezygnować. Zawierają sporo cukru i są dość kaloryczne. Z pomocą przychodzi przepis, dzięki któremu nawet na diecie można zajadać się obłędnymi lodami. Receptura zachwyci także fanów zdrowego odżywiania. Domowe lody jogurtowe z borówkami są lekkie, nie zawierają białego cukru i zachwycają smakiem. Wszystkie składniki, które wykorzystuje się do ich przygotowania, są cenione za wysoką zawartość witamin, minerałów i składników odżywczych. Lody jogurtowe z borówkami smakują pysznie i dostarczają mnóstwo korzystnych dla zdrowia substancji.
Jak zrobić lody jogurtowe z borówkami?
Przepis na wyborne i zdrowe lody z dodatkiem borówek amerykańskich jest łatwy i szybki. Domowe lody na patyku robi się błyskawicznie, ale trzeba poczekać aż się zamrożą. Po wstawieniu należy poczekać trzy godziny, aż deser będzie gotowy. Do przygotowania lodów jogurtowych z borówkami przydadzą się foremki, dzięki którym można zrobić je na patyku. Są dostępne w wielu sklepach z wyposażeniem kuchni stacjonarnych i internetowych.
Jak więc zrobić domowe lody wzbogacone borówkami? Wystarczy wybrać ten przepis i postępować według niego krok po kroku, a lodowy deser na patyku uda się każdemu już za pierwszym razem.
- 1. krok – uprażenie płatków owsianych na suchej patelni
- 2. krok – rozgniecenie widelcem borówek amerykańskich
- 3. krok – połączenie jogurtu z miodem, borówkami i płatkami owsianymi
- 4. krok – przełożenie masy jogurtowej do foremek
- 5. krok – wstawienie foremek z lodami jogurtowymi do zamrażarki
SKŁADNIKI
- 400 g jogurtu greckiego
- 150 g borówek amerykańskich
- 50 g płatków owsianych błyskawicznych
- 2 łyżki płynnego miodu lub syropu klonowego
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Płatki owsiane uprażyć na suchej patelni. Zestawić z ognia i odstawić do ostygnięcia.
- Umyte i osuszone borówki amerykańskie przełożyć do miseczki i lekko rozgnieść widelcem.
- Jogurt grecki wymieszać z jogurtem, a następnie z borówkami i płatkami owsianymi.
- Masę przełożyć do foremek na lody. Wstawić do zamrażarki na 3 godziny.
- Podawać na deser w upalne dni.