Patelnię zamieniłam na mikrofalówkę. Błyskawicznie robię w niej pyszne naleśniki

Dieta wegetariańska
Naleśniki są pyszne i smakują każdemu, ale ich przygotowanie nie dla wszystkich jest proste. Dla tych, którzy nie radzą sobie ze smażeniem ich na patelni, powstał ten przepis. Naleśniki z mikrofalówki są bardzo dobre i o wiele łatwiejsze niż ich klasyczna wersja. Zobaczcie, jak prosto i szybko można zrobić pełne smaku naleśniki pieczone w kuchence mikrofalowej.
Czy można zrobić naleśniki w mikrofali?
Naleśniki można usmażyć na patelni lub wybrać łatwiejszy sposób na ich przygotowanie. Idealnym rozwiązaniem jest kuchenka mikrofalowa. To doskonałe rozwiązanie dla osób zapracowanych i zabieganych. Kuchenka mikrofalowa zrewolucjonizowała gotowanie w domu w połowie XX wieku. Dziś prawie w każdej kuchni na całym świecie znajduje się mikrofalówka, która służy nie tylko do podgrzewania potraw, ale i przyrządzania wielu dań. Jednym z nich są pyszne naleśniki. Różnią się nieco od tradycyjnych, ale smakują przepysznie. Są nieco grubsze, puszyste, elastyczne i bardziej miękkie. Świetnie smakują ze słodkimi i wytrawnymi dodatkami. Można je serwować na śniadanie, obiad i kolację. Stanowią także smakowitą przekąskę między posiłkami.
Jak zrobić naleśniki z mikrofali?
Przepis na naleśniki pieczone w kuchence mikrofalowej nie jest trudny, a przygotowanie zajmuje tylko kilka minut. Wykorzystuje się składniki, które są łatwo dostępne i można je kupić w wielu sklepach przez cały rok. Naleśniki można przygotować z mleka krowiego lub wykorzystać ulubiony napój roślinny.
Jak więc zrobić pyszne domowe naleśniki bez patelni? Z tym przepisem zrobicie najlepsze naleśniki w kuchence mikrofalowej. Pierwszym krokiem jest przygotowanie ciasta na naleśniki. Najlepiej piec je w małych porcjach na niedużych talerzykach lub w foremkach. Naleśniki są gotowe w 3 minuty.
Czym wzbogacić naleśniki z mikrofalówki?
Pełne smaku błyskawiczne naleśniki przygotowane w kuchence mikrofalowej zachwycą smakiem. To podstawowy przepis, który można modyfikować. Dzięki różnym dodatkom do ciasta zyskają jeszcze lepszy smak. Można przygotować je w wersji słodkiej lub wytrawnej. Co więc dodać do naleśników z mikrofali, aby podkręcić ich smak?
- słodkie dodatki – przyprawy korzenne, posiekane orzechy, wiórki kokosowe, kakao, skórka cytrynowa, miód, syrop klonowy
- wytrawne dodatki – ser żółty lub pleśniowy, parmezan, wędlina, suszone pomidory, szpinak, cebula, czosnek, świeże i suszone zioła
SKŁADNIKI
- 75 ml wody
- 40 g mąki pszennej
- 40 ml mleka krowiego lub napoju roślinnego
- 1 jajko
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- szczypta soli
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Do miski wsypać mąkę pszenną, proszek do pieczenia i sól. Wymieszać.
- Wbić jajko i wlać mleko lub napój roślinny. Wymieszać.
- Stopniowo wlewać wodę, aż składnik połączą się w jednolite i gładkie ciasto. Odstawić, aby odpoczęło.
- Małe porcje ciasta wylewać na nieduże talerzyki lub foremki żaroodporne.
- Wstawić do kuchenki mikrofalowej. Ustawić moc na 700 lub 800 i piec około 3 minut. Gotowe naleśniki powinny być wyraźnie ścięte.
- Podawać na śniadanie lub na deser w wersji wytrawnej lub na słodko.