Tę słodką przyjemność robię w 15 minut. Ten wyborny mus karmelowo-kawowy rozpływa się w ustach

mus karmelowo-kawowy
Autor: Shutterstock Najlepsze połączenie dla łasuchów i kawoszy. Ten prosty mus kawowo-karmelowy to poezja smaku!
łatwy
15 min
4

Dieta bezglutenowa

Dieta wegetariańska

Obłędny mus o smaku karmelowo-kawowym to idealne połączenie smaków. To pomysł na wyborny i efektowny deser. Najpierw zrobi wrażenie zjawiskowym wyglądem, a po pierwszej łyżeczce oczaruje smakiem. Przygotowanie tego musu nie jest trudne i nie wymaga chłodzenia w lodówce. Poznajcie sprawdzony przepis na przepyszny mus karmelowo-kawowy.

Z czego zrobić mus karmelowo-kawowy?

Aby przygotować wyśmienity mus o smaku karmelu i kawy w domu, należy zaopatrzyć się w kilka produktów. Lista składników nie jest długa. Została podzielona na dwie części. Pierwsza z nich obejmuje produkty, z których robi się mus. Z kolei druga część to składniki potrzebne do przygotowania polewy czekoladowej, która jest idealnym uzupełnieniem deseru.

Z czego więc zrobić mus karmelowo-kawowy? Wszystkie składniki są łatwo dostępne i można je kupić przez cały rok. Oferują je i mniejsze, i większe sklepy spożywcze.

  • składniki do musu – śmietanka kremówka o zawartości tłuszczu 35 proc., cukierki krówki, kawa rozpuszczalna, woda
  • składniki do polewy czekoladowej – czekolada deserowa, śmietanka kremówka o zawartości tłuszczu 35 proc.

Jak zrobić mus karmelowo-kawowy?

Wbrew pozorom przygotowanie pysznego i zjawiskowego musu karmelowo-kawowego nie jest skomplikowane. Jeżeli będziecie postępować według tego sprawdzonego przepisu krok po kroku, deser uda się już za pierwszym razem. Na pewno zrobi wrażenie na gościach i na długo pozostanie w ich pamięci.

Jak więc zrobić domowy mus o smaku karmelu i kawy? Z tym przepisem jest to łatwe i w miarę szybkie. Musu nie trzeba koniecznie chłodzić. Można podawać go od razu po przygotowaniu.

  • 1. krok – roztopienie krówek
  • 2. krok – zaparzenie kawy
  • 3. krok – przygotowanie polewy czekoladowej
  • 4. krok – ubicie śmietanki
  • 5. krok – połączenie śmietanki z karmelem i kawą

Jak podawać mus karmelowo-kawowy?

Przepis na pyszny mus z karmelem i kawą jest uniwersalny, dlatego zawsze warto mieć go pod ręką. Deser smakuje wyśmienicie i pasuje na każdą okazję. Podaje się go w pucharkach, które można dodatkowo udekorować świeżymi sezonowymi owocami i listkami mięty.

Wyborny mus karmelowo-kawowy można także wykorzystać jako krem do tortu lub ciasta przekładanego. Sprawdzi się jako dodatek do babeczek, nadzienie do rurek waflowych czy dekoracja domowych tart. Z takim pysznym musem można też zrobić pączki lub ptysie.

SKŁADNIKI

  • 500 ml schłodzonej śmietanki kremówki 36%
  • 100 g cukierków mlecznych krówek
  • 2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej
  • 2 łyżki ciepłej wody

  • polewa czekoladowa:
  • 50 g czekolady deserowej
  • 1 łyżka śmietanki kremówki 36%

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Krówki posiekać i przełożyć do rondelka. Podgrzewać i mieszać, aż się roztopią. Rondelek zestawić z ognia i odstawić do ostygnięcia.
  • Kawę rozpuszczalną zalać ciepłą wodą i odstawić.
  • Przygotować polewę czekoladową. Połamaną na mniejsze kawałki czekoladę roztopić w kąpieli wodnej i wymieszać ze śmietanką. Odstawić.
  • Śmietankę ubić na sztywno.
  • Masę krówkową wymieszać z 3 łyżkami bitej śmietany i kawą.
  • Mieszankę delikatnie wlać do pozostałej bitej śmietany i miksować na niskich obrotach, aż się połączą.
  • Mus nałożyć do pucharków lub miseczek. Udekorować polewą czekoladową.
  • Podawać na deser od razu lub po schłodzeniu w lodówce.
Bita śmietana - jak zrobić idealną bitą śmietanę do ciast i deserów?
Anna Szulc-Górska
Redaktor

Dyplomowana dziennikarka z doświadczeniem w public relations. Wielbicielka zdrowego odżywiania, kuchni tajskiej i włoskiej. Fanka psychologicznych thrillerów, szwedzkich kryminałów, kina moralnego niepokoju i teleturniejów z wiedzy ogólnej. Skarbnica niepotrzebnych informacji. W przyszłości …

więcej