Tę słodką przyjemność robię w 15 minut. Ten wyborny mus karmelowo-kawowy rozpływa się w ustach

Dieta bezglutenowa
Dieta wegetariańska
Obłędny mus o smaku karmelowo-kawowym to idealne połączenie smaków. To pomysł na wyborny i efektowny deser. Najpierw zrobi wrażenie zjawiskowym wyglądem, a po pierwszej łyżeczce oczaruje smakiem. Przygotowanie tego musu nie jest trudne i nie wymaga chłodzenia w lodówce. Poznajcie sprawdzony przepis na przepyszny mus karmelowo-kawowy.
Z czego zrobić mus karmelowo-kawowy?
Aby przygotować wyśmienity mus o smaku karmelu i kawy w domu, należy zaopatrzyć się w kilka produktów. Lista składników nie jest długa. Została podzielona na dwie części. Pierwsza z nich obejmuje produkty, z których robi się mus. Z kolei druga część to składniki potrzebne do przygotowania polewy czekoladowej, która jest idealnym uzupełnieniem deseru.
Z czego więc zrobić mus karmelowo-kawowy? Wszystkie składniki są łatwo dostępne i można je kupić przez cały rok. Oferują je i mniejsze, i większe sklepy spożywcze.
- składniki do musu – śmietanka kremówka o zawartości tłuszczu 35 proc., cukierki krówki, kawa rozpuszczalna, woda
- składniki do polewy czekoladowej – czekolada deserowa, śmietanka kremówka o zawartości tłuszczu 35 proc.
Jak zrobić mus karmelowo-kawowy?
Wbrew pozorom przygotowanie pysznego i zjawiskowego musu karmelowo-kawowego nie jest skomplikowane. Jeżeli będziecie postępować według tego sprawdzonego przepisu krok po kroku, deser uda się już za pierwszym razem. Na pewno zrobi wrażenie na gościach i na długo pozostanie w ich pamięci.
Jak więc zrobić domowy mus o smaku karmelu i kawy? Z tym przepisem jest to łatwe i w miarę szybkie. Musu nie trzeba koniecznie chłodzić. Można podawać go od razu po przygotowaniu.
- 1. krok – roztopienie krówek
- 2. krok – zaparzenie kawy
- 3. krok – przygotowanie polewy czekoladowej
- 4. krok – ubicie śmietanki
- 5. krok – połączenie śmietanki z karmelem i kawą
Jak podawać mus karmelowo-kawowy?
Przepis na pyszny mus z karmelem i kawą jest uniwersalny, dlatego zawsze warto mieć go pod ręką. Deser smakuje wyśmienicie i pasuje na każdą okazję. Podaje się go w pucharkach, które można dodatkowo udekorować świeżymi sezonowymi owocami i listkami mięty.
Wyborny mus karmelowo-kawowy można także wykorzystać jako krem do tortu lub ciasta przekładanego. Sprawdzi się jako dodatek do babeczek, nadzienie do rurek waflowych czy dekoracja domowych tart. Z takim pysznym musem można też zrobić pączki lub ptysie.
SKŁADNIKI
- 500 ml schłodzonej śmietanki kremówki 36%
- 100 g cukierków mlecznych krówek
- 2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej
- 2 łyżki ciepłej wody
polewa czekoladowa:- 50 g czekolady deserowej
- 1 łyżka śmietanki kremówki 36%
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Krówki posiekać i przełożyć do rondelka. Podgrzewać i mieszać, aż się roztopią. Rondelek zestawić z ognia i odstawić do ostygnięcia.
- Kawę rozpuszczalną zalać ciepłą wodą i odstawić.
- Przygotować polewę czekoladową. Połamaną na mniejsze kawałki czekoladę roztopić w kąpieli wodnej i wymieszać ze śmietanką. Odstawić.
- Śmietankę ubić na sztywno.
- Masę krówkową wymieszać z 3 łyżkami bitej śmietany i kawą.
- Mieszankę delikatnie wlać do pozostałej bitej śmietany i miksować na niskich obrotach, aż się połączą.
- Mus nałożyć do pucharków lub miseczek. Udekorować polewą czekoladową.
- Podawać na deser od razu lub po schłodzeniu w lodówce.