Jak zrobić krówki bez cukru? Keto przepis na słodką przekąskę w 5 minut

keto krówki
Autor: Shutterstock Keto krówki bez węglowodanów to dietetyczne cukierki z 5 składników.
łatwy
5 min
4

Dieta bezglutenowa

Dieta wegetariańska

Dieta niskokaloryczna

Czy na diecie keto można jeść słodycze? Oczywiście, że można, ale należy przygotowywać je według określonych zasad. Dla tych, którzy lubią słodkie przekąski i nie potrafią sobie ich odmówić nawet na diecie, powstał przepis na keto krówki. Robi się je z pięciu składniki w ekspresowym tempie. Zobaczcie, jak zrobić keto krówki bez cukru i węglowodanów.

Z czego zrobić keto krówki?

W tradycyjnym przepisie na domowe cukierki krówki wykorzystuje się mleko skondensowane. Na liście składników, które potrzebne są do zrobienia dietetycznych krówek, nie ma jednak tego produktu. Zamiast niego używa się innych składników, które są zgodne z wytycznymi diety ketogenicznej. Wszystkie produkty do keto krówek są łatwo dostępne przez cały rok, a ich cena nie zwala z nóg. Składniki powinny mieć temperaturę pokojową, więc niektóre należy wcześniej wyjąć z lodówki, aby się ogrzały.

Aby przygotować domowe keto krówki, należy zaopatrzyć się w takie produkty jak:

  • śmietanka kremówka – zamiennik mleka skondensowanego, który nie zawiera cukru
  • ksylitol – zamiennik białego cukru o połowę mniej kaloryczny
  • kakao – nadaje dodatkowego smaku i koloru
  • masło – łączy składniki
  • ekstrakt waniliowy – podkręca smak domowych keto krówek

Jak zrobić krówki bez cukru?

Przepis na pyszne i dietetyczne krówki nie jest skomplikowany. To tylko kilka bardzo łatwych kroków. Czas przygotowania wynosi kilka minut. Aby spróbować pysznych krówek bez cukru, należy jednak poczekać, aż masa całkowicie stężeje.

Jak przygotować pyszne keto krówki? Przepis składa się z kilku szybkich etapów:

  • 1. etap – podgrzanie śmietanki z masłem, ksylitolem i ekstraktem waniliowym
  • 2. etap – wymieszanie składników z kakao
  • 3. etap – przelanie masy do formy lub silikonowych foremek do lodu
  • 4. etap – schłodzenie keto krówek

Jak podawać keto krówki?

Pyszne i pozbawione węglowodanów keto krówki to słodka przekąska, która zachwyci każdego. Dzięki temu, że robi się je tak łatwo i prosto, można przygotować je, kiedy tylko najdzie ochota na coś słodkiego i prawie bez kalorii. Pyszne krówki bez obaw można wcinać na diecie ketogenicznej. Nie zawierają białego cukru i węglowodanów, więc są zgodne z zasadami diety keto. Domowe krówki bez cukru są tak dobre, że będą smakować każdemu. Przed podaniem keto krówki można delikatnie oprószyć solą, aby nieco wzbogacić ich smak.

SKŁADNIKI

  • 200 ml śmietanki kremówki
  • 100 g masła
  • 5 łyżek ksylitolu
  • 2 łyżki niesłodzonego kakao
  • 1/2 łyżeczki ekstraktu waniliowego

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Do rondelka wlać śmietankę i dodać pokrojone na mniejsze kawałki masło. Wsypać ksylitol i wlać ekstrakt waniliowy.
  • Podgrzewać na średnim ogniu, aż masa zgęstnieje. Cały czas mieszać.
  • Rondelek zestawić z ognia i stopniowo wsypywać kakao. Mieszać do połączenia składników w jednolitą i gładką masę.
  • Niedużą formę wyłożyć papierem do pieczenia i przelać do niej masę. Można użyć silikonowych foremek do lodu.
  • Formę wstawić do lodówki na całą noc.
  • Następnego dnia masę pokroić na równe kawałki wielkości tradycyjnych krówek.
  • Podawać na deser lub jako słodką przekąskę w ciągu dnia.
Śmietana kontra śmietanka. Czym się różnią? Rodzaje, właściwości, zastosowanie
Anna Szulc-Górska
Redaktor

Dyplomowana dziennikarka z doświadczeniem w public relations. Wielbicielka zdrowego odżywiania, kuchni tajskiej i włoskiej. Fanka psychologicznych thrillerów, szwedzkich kryminałów, kina moralnego niepokoju i teleturniejów z wiedzy ogólnej. Skarbnica niepotrzebnych informacji. W przyszłości …

więcej