Proszek do pieczenia - skład i zastosowania proszku do pieczenia

Proszek do pieczenia - skład i zastosowania proszku do pieczenia

Autor Zdjęcia: Shutterstock

Proszek do pieczenia sprawia, że ciasto staje się pulchne.

Proszek do pieczenia to najpopularniejsza substancja, służąca spulchnianiu wypieków. Towarzyszy gospodyniom domowym i producentom pieczywa i ciast od ponad 100 lat. Co znajduje się w proszku do pieczenia. Czym się różni proszek do pieczenia od sody oczyszczonej. Czy jest szkodliwy i czy warto szukać jego zamienników. A jeśli tak, to czym zastąpić proszek do pieczenia?

Proszek do pieczenia - skład

Podstawowym składnikiem proszku do pieczenia jest wodorowęglan sodu, czyli nic innego, jak popularna soda oczyszczona. Jednak sama soda, ze względu na swoje właściwości zasadotwórcze, może nadawać wypiekom lekko gorzkawy posmak. Dlatego proszek do pieczenia wzbogaca się regulatorami kwasowości, które dzięki swojemu kwaśnemu charakterowi niwelują gorzkawy posmak. Zazwyczaj jako taki regulator w proszku do pieczenia występuje mleczan sodowy, niekiedy stosuje się również wodorowinian potasu lub pirofosforan sodu. Do proszku do pieczenia dodaje się również mąkę ziemniaczaną lub skrobię kukurydzianą - to substancje przeciwdziałające zbrylaniu się proszku do pieczenia.

Jak działa proszek do pieczenia?

Wodorowęglan sodu to związek chemiczny, który w temperaturze powyżej 60º C ulega bardzo szybkiemu rozpadowi, wytwarzając tym samym duże ilości substancji gazowych, które spulchniają ciasto. Dzięki temu jest ono puszyste i miękkie. Stabilizatory kwasowości dodatkowo wzmacniają i przyspieszają ten proces.

Czy proszek do pieczenia jest szkodliwy dla zdrowia?

Żadne substancje chemiczne stosowane w żywności nie są zupełnie obojętne dla naszego organizmu. Jednak niewielka ilość proszku do pieczenia stosowana do wypieków nie powinna mieć wpływu na nasze zdrowie. Warto jednak ostrożnie podchodzić do wypieków spulchnianych proszkiem do pieczenia, jeśli mamy nadwrażliwy żołądek i cierpimy na częste zgagi. W takiej sytuacji proszek do pieczenia może dodatkowo potęgować dolegliwość.

Czym zastąpić proszek do pieczenia?

Jeśli nie chcemy lub z jakiegoś powodu nie możemy używać proszku do pieczenia, można go zastąpić zwykłą soda oczyszczoną. Pamiętajmy jednak, aby dodać do ciasta odrobinę soku z cytryny, kefiru maślanki lub nawet octu, aby uzyskać kwasowość niwelującą gorzkawy posmak sody. Pamiętajmy, że taki dodatek wywołuje bardzo szybką reakcję sody, dlatego należy dodać go do ciasta na samym końcu i szybko wstawić do piekarnika.

Zamiast proszku do pieczenia można również użyć amoniaku. Jest on związkiem kwasowym i również rozkłada się w temperaturze powyżej 60º C. W przeciwieństwie do sody nie reaguje natychmiastowo i wyrobione ciasto można odstawić nawet na kilka godzin. Amoniak ma nieprzyjemny zapach, jednak w trakcie pieczenia ulatnia się on całkowicie.

Bezglutenowy proszek do pieczenia

Zwykły proszek do pieczenia dostępny w sklepach może zawierać gluten. Dlatego, aby mieć pewność, że nie zaszkodzi się osobie na diecie bezglutenowej, warto poszukać produktu w sklepach z produktami ekologicznymi i zdrowa żywnością. Taki proszek do pieczenia zakwaszany jest zazwyczaj bezpiecznym dla zdrowia wodorowinianem potasu, a jako substancja antyzbrylająca używana jest bezpieczna dla chorych na celiakię skrobia kukurydziana.

Ocena: 4,7