Wrzucam do blendera 3 składniki. W kilka minut mam pyszny i pełen zdrowia mus

mus z awokado i borówek
Autor: Shutterstock Ten wyborny deser zrobisz z 3 składników. To mnóstwo smaku, porcja zdrowia i energii!
łatwy
5 min
4

Dieta bezglutenowa

Dieta wegetariańska

Szukacie przepisu na deser, który łączy pyszny smak, mnóstwo zdrowia i łatwość przygotowania? Właśnie taki jest mus z awokado i borówek amerykańskich z odrobiną miodu, który zachwyci każde podniebienie. Zrobienie tego deseru jest błyskawiczne, a wrażenia smakowe są po prostu obłędne. Poznajcie szybki przepis na pełen smaku i zdrowia mus z awokado i borówek.

Czy awokado i borówki pasują do siebie?

Awokado i borówki to dwa główne składniki tego znakomitego musu. To pyszne połączenie, które świetnie smakuje w ciepłe dni. Oba składniki wyróżniają się wysoką zawartością witamin, minerałów i substancji odżywczych. Awokado jest kremowe i delikatne z lekką nutą orzechową. Borówki są słodkie i lekko kwaśne. Ten kontrast smaków jest interesujący i orzeźwiający. Najlepiej wybierać dojrzałe awokado i świeże borówki amerykańskie, na które sezon jest w pełni. To smaczne i zdrowe połączenie sprawdzi się nie tylko w obłędnym musie, na który przepis znajdziecie poniżej. Można je łączyć na wiele różnych sposobów, tworząc ciekawe i oryginalne dania.

Czy mus z awokado i borówek jest zdrowy?

Mus przygotowany z awokado i borówek jest nie tylko pyszny i orzeźwiający, ale i bardzo zdrowy. Zawiera wiele cennych składników odżywczych, które potrzebne są do prawidłowej pracy całego organizmu. Zaletą tego musu jest także wszechstronności. To pomysł na zdrowy deser, przekąskę między posiłkami, a nawet na śniadanie. Jest bezpieczny dla wegetarian i osób z nietolerancją glutenu. Można go też spożywać w trakcie diety odchudzającej.

  • Kompleks witamin i minerałów – mus dostarcza szerokiego spektrum witamin z grupy B, C, E oraz minerały jak potas i mangan.
  • Dobre tłuszcze i błonnik – deser wspiera zdrowie serca, reguluje poziom cukru we krwi i wspomaga trawienie.
  • Działanie antyoksydacyjne – mus chroni komórki przed uszkodzeniami, zmniejsza ryzyko różnych chorób i opóźnia procesy starzenia.
  • Źródło energii – zapewnia dawkę energię i pobudza do działania.
  • Korzyści dla pracy mózgu – poprawia pamięć i koncentrację.

Jak zrobić mus z awokado i borówek?

Przepis na pełne smaku i prozdrowotnych składników mus z awokado i borówek nie jest trudny. To tylko kilka bardzo łatwych kroków, które nikomu nie sprawią przykrych niespodzianek. Przepis jest szybki, a przygotowanie musu zajmuje jedynie kilka minut. Na liście składników znalazły się trzy produkty. Przyda się blender, który połączy trzy składniki w gładki i kremowy mus pełen zdrowia.

Jak więc zrobić znakomity mus z awokado i borówek? Pokrojone na mniejsze kawałki awokado i borówki przekłada się do blendera i dodaje odrobinę płynnego miodu. Całość należy zmiksować, aż składniki połączą się w jednolity mus. Deser można podawać w miseczkach, pucharkach lub słoiczkach. Najlepiej smakuje schłodzony, więc po przygotowaniu warto wstawić go do lodówki na kwadrans.

SKŁADNIKI

  • 3 awokado
  • 250 g borówek amerykańskich
  • 1 łyżka płynnego miodu

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Awokado przekroić na pół i usunąć pestkę. Za pomocą łyżeczki wydrążyć miąższ.
  • Do blendera włożyć kawałki awokado oraz umyte borówki. Wlać miód.
  • Miksować, aż składniki połączą się w jednolity mus.
  • Gotowy mus przełożyć do miseczek, pucharków lub słoiczków i wstawić do lodówki na 15 minut.
  • Podawać na deser i jako przekąskę między posiłkami.
Awokado - kalorie i właściwości smaczliwki. Dlaczego warto jeść awokado?
Anna Szulc-Górska
Redaktor

Dyplomowana dziennikarka z doświadczeniem w public relations. Wielbicielka zdrowego odżywiania, kuchni tajskiej i włoskiej. Fanka psychologicznych thrillerów, szwedzkich kryminałów, kina moralnego niepokoju i teleturniejów z wiedzy ogólnej. Skarbnica niepotrzebnych informacji. W przyszłości …

więcej