Pączki włoskie z nadzieniem migdałowym i sosem zabajone

2021-03-29
karnawal_czas_na_paczki_poznaj.jpg
Autor: Shutterstock Pączki włoskie z nadzieniem marcepanowym i sosem zabajone idealnie sprawdzą się podczas karnawału - zwłaszcza w tłusty czwartek
trudny
40 min
4

Czy znasz dobry przepis na pączki? Polecamy pączki włoskie - wypełnione masą marcepanową i polane sosem zabajone. Są malutkie - w sam raz na jeden kęs, a do tego rozpływają się w ustach. Jak zrobić włoskie pączki idealne na tłusty czwartek i nie tylko?

Przeczytaj także:

Smażenie pączków - porady. Jak uniknąć wpadek przy smażeniu pączków?

Czy pączki nadziewać przed, czy po smażeniu?

Jak chudo smażyć pączki? 5 rad na tłusty czwartek

Jak kupować pączki? Po czym poznać pączka idealnego

Polecamy:

Pączki luksusowe: przepis pradziadka

Pączki z lukrem i skórką pomarańczową

Pączki orkiszowe bezlaktozowe z konfiturą

Pączki z ziemniaków: oryginalny przepis

Pączki pieczone: przepis na zdrowe pączki drożdżowe

Zobacz wideo: jak smażyć pączki?

SKŁADNIKI

  • ciasto:
  • 50 dag mąki pszennej
  • 10 dag cukru
  • 10 dag masła
  • 8 żółtek
  • 1 szklanka mleka
  • 4 dag drożdży
  • 2 łyżki spirytusu
  • opakowanie cukru wanilinowego
  • 2 krople aromatu rumowego
  • olej do smażenia
  •  
  • masa marcepanowa:
  • 10 dag mielonych migdałów
  • 10 dag cukru pudru
  • 2 białka
  •  
  • sos zabajone:
  • szklanka białego wytrawnego wina
  • pół szklanki wody
  • 10 dag cukru
  • 3 jaja

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Pół szklanki mąki zaparz połową szklanki wrzącego mleka. Wystudź.
  • Drożdże rozrób pozostałym mlekiem (ciepłym, nie gorącym).
  • Połącz z zaparzoną mąką oraz połową pozostałej mąki. Odstaw do podrośnięcia.
  • Żółtka utrzyj z cukrem i cukrem wanilinowym. Dodaj do mąki z drożdżami - z resztę mąki, spirytusem, rozpuszczonym masłem i aromatem rumowym. Wyrób ciasto. Odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
  • Przygotuj masę marcepanową: migdały połącz z cukrem pudrem. Dodaj ubitą na sztywno pianę z białek.
  • Z wyrośniętego ciasta formuj małe pączki o średnicy około 3 cm. Nadziewaj je masą marcepanową. Odkładaj na stół do ponownego wyrośnięcia.
  • Smaż w gorącym oleju.
  • Przygotuj sos: wszystkie składniki na sos włóż do naczynia i ubijaj na parze tak długo, aż woda w garnku się zagotuje.
  • Zestaw naczynie z płyty grzewczej. Ubijaj sos przez kilka minut.
  • Usmażone pączki wyłóż na talerz i polej sosem.