Orzechowa fasolka szparagowa - przepis na fasolkę szparagową z karmelizowanymi orzechami
2021-07-21
łatwy
30 min
4
Rewelacyjny przepis na przygotowanie fasolki szparagowej. Zadziwisz gości lub rodzinę podając fasolkę w wersji pikantno-orzechowej. Podajemy super przepis na orzechową fasolkę szparagową.
SKŁADNIKI
- 0,5 kg fasolki szparagowej
- 2 łyżki oleju kokosowego
- filiżanka ulubionych orzechów ( np. pekan, kokos, migdały)
- 2 ząbki czosnku
- 1 łyżeczka ziaren gorczycy
- 0,5 łyżeczki pieprzu grubo mielonego
- 1 średnia cebula
- 2 papryczki chili
- 1 łyżeczka ziaren kolendry
- sól
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Fasolkę przebrać, obciąć końce, usunąć łyko, ugotować al dente w osolonym wrzątku. Odcedzić, osuszyć papierowym ręcznikiem i odstawić.
- Olej rozgrzać na głębokiej patelni, dodać orzechy i smażyć na średnim ogniu, aż lekko zbrązowieją, przemieszać.
- Do patelni dołożyć przeciśnięty przez praskę czosnek, gorczycę i pieprz. Smażyć przez chwilę cały czas mieszając.
- Kiedy ziarna gorczycy wystrzelą (jak popkorn) dodać posiekaną cebulę i papryczki. Smażyć wszystko ok. 3-4 min.
- Po tym czasie na patelnię włożyć ugotowaną wcześniej fasolkę i podgrzewać kilka minut.
- Na drugiej patelni (suchej) podprażyć ziarna kolendry, a następnie utłuc je w moździerzu.
- Przełożyć danie na półmisek, posypać pokruszoną kolendrą i grubo mieloną solą morską.
Fasolka szparagowa. Jakie właściwości mają fasolowe strączki? Co można zrobić z fasolki szparagowej?
Polecamy też:
Smażona zielona fasolka szparagowa z orzechami ziemnymi
Fasolka szparagowa duszona z pomidorami
Fasolka szparagowa po grecku - fasolka nieco inaczej
Fasolka szparagowa z sezamem i sosem sojowym
Frytki z fasolki w panierce z krakersów
Przepis przygotowały i przetestowały dla Was: Anna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska