Orzechowa fasolka szparagowa - przepis na fasolkę szparagową z karmelizowanymi orzechami

2021-07-21
Fasolka szparagowa z karmelizowanym orzechami
Autor: Shutterstock Fasolka szparagowa z karmelizowanymi orzechami to ciekawy pomysł na pyszny dodatek do obiadu.
łatwy
30 min
4

Rewelacyjny przepis na przygotowanie fasolki szparagowej. Zadziwisz gości lub rodzinę podając fasolkę w wersji pikantno-orzechowej. Podajemy super przepis na orzechową fasolkę szparagową.

SKŁADNIKI

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Fasolkę przebrać, obciąć końce, usunąć łyko, ugotować al dente w osolonym wrzątku. Odcedzić, osuszyć papierowym ręcznikiem i odstawić.
  • Olej rozgrzać na głębokiej patelni, dodać orzechy i smażyć na średnim ogniu, aż lekko zbrązowieją, przemieszać.
  • Do patelni dołożyć przeciśnięty przez praskę czosnek, gorczycę i pieprz. Smażyć przez chwilę cały czas mieszając.
  • Kiedy ziarna gorczycy wystrzelą (jak popkorn) dodać posiekaną cebulę i papryczki. Smażyć wszystko ok. 3-4 min.
  • Po tym czasie na patelnię włożyć ugotowaną wcześniej fasolkę i podgrzewać kilka minut.
  • Na drugiej patelni (suchej) podprażyć ziarna kolendry, a następnie utłuc je w moździerzu.
  • Przełożyć danie na półmisek, posypać pokruszoną kolendrą i grubo mieloną solą morską.
Fasolka szparagowa. Jakie właściwości mają fasolowe strączki? Co można zrobić z fasolki szparagowej?

Polecamy też:

Smażona zielona fasolka szparagowa z orzechami ziemnymi

Fasolka szparagowa duszona z pomidorami

Fasolka szparagowa po grecku - fasolka nieco inaczej

Fasolka szparagowa z sezamem i sosem sojowym

Frytki z fasolki w panierce z krakersów

Przepis przygotowały i przetestowały dla Was: Anna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska