Fasolka szparagowa w cieście: przepis na smażoną fasolkę w puszystej panierce
Fasolka szparagowa w cieście naleśnikowym smażona w głębokim tłuszczu to zaskakująco pyszna przekąska. Do tego łatwa w przygotowaniu. Jest w niej wszystko to, co lubimy najbardziej. Soczyste strączki fasolki zanurzone w puszystym cieście o wyrazistym smaku nabierają zupełnie innego znaczenia. To świetny pomysł na przekąskę na letnie przyjęcie. Jeśli podacie ją z sosami jogurtowym i ostrym pomidorowym będzie idealnie pasować do szklanki chłodnego piwa w gronie przyjaciół.
Polecamy także:
Smażona zielona fasolka szparagowa z orzechami ziemnymi
Fasolka szparagowa duszona z pomidorami
Fasolka szparagowa po grecku - fasolka nieco inaczej
Frytki z fasolki w panierce z krakersów
Przepis przygotowały i przetestowały dla Was: Anna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska
SKŁADNIKI
- 250 g fasolki szparagowej żółtej lub zielonej
- 1 jajko
- 120 g mąki i jeszcze trochę do panierowania
- 100 ml mleka
- 2-4 łyżki startego parmezanu
- pół łyżeczki słodkiej papryki
- pół łyżeczki czosnku granulowanego
- pół łyżeczki proszku do pieczenia
- sól i pieprz do smaku
- olej do głębokiego smażenia
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Fasolkę przebrać, obciąć końce, usunąć łyko.
- Fasolkę ugotować al dente w osolonym wrzątku. Odcedzić i odstawić.
- Z mąki, jajka i mleka przygotować ciasto naleśnikowe. Dodać starty parmezan, paprykę i czosnek, posolić i popieprzyć.
- Rozgrzać olej. Fasolkę panierować w mące, a następnie zanurzać w cieście i smażyć w głębokim tłuszczu.
- Zrumienioną fasolkę wyłowić z tłuszczu, odsączyć na bibule lub papierowym ręczniku.
- Podawać z jogurtowym lub pomidorowym sosem.