Fasolka szparagowa w cieście: przepis na smażoną fasolkę w puszystej panierce

2021-03-29
Fasolka szparagowa w cieście: przepis na smażoną fasolkę w puszystej panierce
Autor: Shutterstock Soczyste strączki w puszystym cieście - idealna przekąska
łatwy
30 min
4

Fasolka szparagowa w cieście naleśnikowym smażona w głębokim tłuszczu to zaskakująco pyszna przekąska. Do tego łatwa w przygotowaniu. Jest w niej wszystko to, co lubimy najbardziej. Soczyste strączki fasolki zanurzone w puszystym cieście o wyrazistym smaku nabierają zupełnie innego znaczenia. To świetny pomysł na przekąskę na letnie przyjęcie. Jeśli podacie ją z  sosami jogurtowym i ostrym pomidorowym będzie idealnie pasować do szklanki chłodnego piwa w gronie przyjaciół. 

Polecamy także:

Smażona zielona fasolka szparagowa z orzechami ziemnymi

Fasolka szparagowa duszona z pomidorami

Orzechowa fasolka szparagowa

Fasolka szparagowa po grecku - fasolka nieco inaczej

Frytki z fasolki w panierce z krakersów

 

Przepis przygotowały i przetestowały dla Was: Anna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska

SKŁADNIKI

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Fasolkę przebrać, obciąć końce, usunąć łyko. 
  • Fasolkę ugotować al dente w osolonym wrzątku. Odcedzić i odstawić.
  • Z mąki, jajka i mleka przygotować ciasto naleśnikowe. Dodać starty parmezan, paprykę i czosnek, posolić i popieprzyć. 
  • Rozgrzać olej. Fasolkę panierować w mące, a następnie zanurzać w cieście i smażyć w głębokim tłuszczu. 
  • Zrumienioną fasolkę wyłowić z tłuszczu, odsączyć na bibule lub papierowym ręczniku.
  • Podawać z jogurtowym lub pomidorowym sosem.