Ziemniaki

Ziemniaki to jeden z najpowszechniejszych produktów żywnościowych. Trudno więc sobie wyobrazić, że ich kariera w Europie nabrała rozpędu dopiero po 1700 roku. Sycące, bogate w skrobię i dość uniwersalne kulinarnie, stanowią bazę do wielu smacznych dań. Są też stałymi towarzyszami polskiego schabowego.

Ziemniaki

Naleśnikowe roladki ze śledziem: łatwy przepis na obłędnie pyszną zakąskę

Naleśnikowe roladki ze śledziem to ten rodzaj przepisu, o którym myślicie dlaczego na to sami nie wpadliśmy. Praktycznie w naleśniki, pitę, tortille lub lawasz można zawinąć wszystko. Zatem do dzieła! Zrolujcie śledzie z dodatkami i cieszcie się smakiem tych pysznych śledziowych rolek w święta i dni wolne!

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 30 MINUT

Porcja dla: 4 OSÓB

Zalewajka - biedniejsza siostra żurku: łatwy przepis na tanią i sycącą zupę

Zalewajka to biedniejsza siostra żurku. Ta wiejska zupa to po prostu kartoflanka „zalana” oddzielnie ukiszonym zakwasem mącznym, czasem okraszona skwarkami, innym razem zabielona. Zalewajka ma tyle odmian, ile gospodyń ją gotujących.

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 30 MINUT

Porcja dla: 4 OSÓB

Zagrodowy kurczak pieczony z ziemniakami i pieczarkami: rozpływający się w ustach obiad rodzinny

Zagrodowy kurczak pieczony z ziemniakami i pieczarkami to rozpływający się w ustach obiad rodzinny. Soczyste mięso i doskonałe warzywa wywołają uśmiech zadowolenia na twarzach waszych bliskich. Polecam przepis na kurczaka zagrodowego pieczonego z dodatkami! 

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 20 MINUT

Porcja dla: 6 OSÓB

Sycące i smaczne krokiety z kabaczków, ziemniaków i natki pietruszki

Krokiety z kabaczków, ziemniaków i natki pietruszki można podać jako samodzielne danie jarskie, na przykład z zestawem surówkę, ale świetnie smakują również jako dodatek do mięsa.

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 25 MINUT

Porcja dla: 4 OSÓB

Sałatka ziemniaczana z wędzonym pstrągiem: elegancka przystawka dietetyczna

Sałatka ziemniaczana z wędzonym pstrągiem to elegancka przystawka. Święta rodzinne to najlepszy czas by sięgnąć po wędzoną rybę, ale tylko taką pochodzącą z domowej przetwórni, albo z wędzarni opalanej dobrym drewnem (olchowym, leszczynowym). Ma zupełnie inny smak niż ta z wędzarni przemysłowej, gdzie się ryb tak naprawdę nie wędzi, lecz nasącza chemicznymi aromatami i barwnikami. Jedna porcja tej pysznej sałatki to zaledwie 195 kcal!

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 30 MINUT

Porcja dla: 4 OSÓB

Zapiekanka z puree ziemniaczanego i łososia w sosie śmietanowym: łatwy przepis na obfity obiad

Zapiekanka z puree ziemniaczanego i łososia w sosie śmietanowym sprawdzi się jako obfity obiad dla całej rodziny. To jeden z tych sprytnych sposób na obiad, który można przygotować z wyprzedzeniem lub odgrzać w dowolnej porze. 

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 30 MINUT

Porcja dla: 4 OSÓB

Tęczowy klops z indyka: pyszna pieczeń rzymska z kolorowymi warzywami

Tęczowy klops indyczy to pyszna pieczeń rzymska z kolorowymi warzywami. Polecam tę formę przemycenia warzyw. Oto mielone chude mięso indycze i zdrowa porcja pysznych warzyw w jednej potrawie. Przepis prosto od mojej kanadyjskiej przyjaciółki. Pyszności! 

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 45 MINUT

Porcja dla: 8 OSÓB

Obłędne kotlety z wątróbki i warzyw: łatwy przepis na tani i pyszny obiad

Obłędne kotlety z wątróbki i warzyw to  łatwy przepis na tani i pyszny obiad. Jeśli jesteście szczęśliwymi posiadaczami zapomnianej maszynki do mielenia mięsa, to przygotowanie zajmie Wam kilka chwil. Polecam przepis na te pyszne kotlety wątróbkowe, które smakują dzieciństwem! 

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 30 MINUT

Porcja dla: 4 OSÓB

Przepyszna zapiekanka z tartych ziemniaków i mięsa mielonego: łatwy przepis na pychotę [GALERIA ZDJĘĆ]

Zapiekanka z tartych ziemniaków i mięsa mielonego to pyszne danie obiadowe lub ciepła kolacja. Przygotowanie jest łatwe, resztę zrobi za Was piekarnik. Obłędnie smaczna zapiekanka z tanich składników warta jest Waszej uwagi!

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 30 MINUT

Porcja dla: 4 OSÓB

Delikatne pierogi z ziemniakami, serkiem topionym i cebulą - niedrogo i pysznie

Pierogi z ziemniakami, serkiem topionym i cebulą to przepyszne zestawianie delikatnego ciasta na śmietanie i nadzienia o aksamitnej konsystencji, ale podkręconym cebulką smaku. Delikatniejsze niż klasyczne pierogi ruskie, ale na pewno zasmakują miłośnikom serowo-ziemniaczanej odmiany pierogów.

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 60 MINUT

Porcja dla: 4 OSÓB

Strona 1 z 72