Ścieram ziemniaki i mieszam z tymi grzybami. Babka ziemniaczana w wersji wege smakuje wybornie

Dieta wegetariańska
Babka ziemniaczana to tradycyjne danie kuchni polskiej. W klasycznych przepisach dodaje się do niej boczek lub słoninę. Można jednak przygotować babkę ziemniaczaną w wersji wegetariańskiej. Jest równie pyszna, aromatyczna i sycąca. Mięsne dodatki można zastąpić popularnymi grzybami. Poznajcie dobry przepis na wegetariańską babkę ziemniaczaną z pieczarkami.
Czy można dodać pieczarki do babki ziemniaczanej?
Pieczarki to najpopularniejsze grzyby, które są dostępne przez cały rok. Są pyszne, aromatyczne i uniwersalne. To doskonały główny składnik zup, gulaszy, farszów do naleśników czy past kanapkowych. Pieczarki są także idealnym dodatkiem do wegetariańskiej babki ziemniaczanej. Dodatek tych grzybów sprawia, że babka ziemniaczana staje się jeszcze bardziej aromatyczna i smaczniejsza. To świetny sposób na urozmaicenie tego tradycyjnego dania. Najlepsze proporcje to 200 g pieczarek na 1 kg ziemniaków. Można użyć zarówno pieczarek białych, jak i brązowych.
Jak zrobić wegetariańską babkę ziemniaczaną z pieczarkami?
Przepis na pyszną i aromatyczną babkę ziemniaczaną wzbogaconą pieczarkami w wege odsłonie nie jest trudny. Przygotowanie tego klasycznego dania w bezmięsnym wydaniu jest łatwe i w miarę szybkie, a składniki są w sklepach przez cały rok. Przepis ma tylko jeden minus. Aby cieszyć się wybornym smakiem wege babki ziemniaczanej, trzeba poczekać. Powinna się piec jedną godzinę plus kwadrans.
Jak więc zrobić wegetariańską babkę z ziemniaków i pieczarek? Wystarczy wybrać ten przepis i postępować według kolejnych kroków. Pyszny bezmięsny obiad oczaruje całą rodzinę.
- 1. krok – podsmażenie pieczarek z cebulą
- 2. krok – starcie na tarce ziemniaków
- 3. krok – połączenie ziemniaków z podsmażonymi pieczarkami
- 4. krok – przełożenie masy ziemniaczanej do formy
- 5. krok – upieczenie wege babki ziemniaczanej z pieczarkami w piekarniku
Czy babkę ziemniaczaną należy wstawiać do nagrzanego piekarnika?
W tym wegetariańskim przepisie pyszną domową babkę ziemniaczaną z pieczarkami piecze się w piekarniku. Formę z daniem należy wstawić do nagrzanego wcześniej pieca. Temperatura powinna wynosić 160 stopni C, a pieczenie trwa 75 minut. Po tym czasie babka ziemniaczana z pieczarkami w wersji wege jest gotowa i można ją podawać na obiad. Najlepiej smakuje z sosem pomidorowym lub grzybowym. Sprawdzi się też kwaśna śmietana lub naturalny jogurt.
SKŁADNIKI
- 1 kg ziemniaków
- 200 g pieczarek
- 3 cebule
- 3 jaja
- 4 łyżki oleju
- 3 łyżki bułki tartej
- 1 łyżka suszonego majeranku
- sól, pieprz
dodatkowo:- masło i bułka tarta do wysypania formy
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Na patelni rozgrzać olej i smażyć na nim pokrojoną w drobną kostkę cebulę, aż się zeszkli. Dodać pokrojone w kostkę pieczarki i smażyć, aż zaczną się rumienić, a woda odparuje. Patelnię zestawić z ognia i odstawić do ostygnięcia.
- Ziemniaki obrać. Połowę zetrzeć na tarce na małych oczkach, a drugą połowę na dużych.
- Do ziemniaków wbić jajka, dodać podsmażone pieczarki z cebulą i wsypać bułkę tartą. Doprawić solą, pieprzem i majerankiem. Dokładnie wymieszać.
- Masę ziemniaczaną przełożyć do formy do zapiekania wysmarowanej masłem i obsypanej bułką tartą. Wierzch wyrównać.
- Formę wstawić do piekarnika nagrzanego do 160 stopni C i piec 75 minut.
- Podawać na ciepło z dodatkiem sosu pomidorowego lub grzybowego.