Do młodych ziemniaków dodaję te przyprawy i wstawiam do piekarnika. To najlepszy obiad na lato

Dieta bezglutenowa
Dieta wegańska
Dieta wegetariańska
Młode ziemniaki są pyszne. Mają delikatny smak i kremową konsystencję. Wystarczy kilka dodatków, aby wyczarować z nich obłędne danie, które podbije każde podniebienie. Przyrządzone według tego prostego przepisu zachwycą smakiem i przyjemnym aromatem. Przekonajcie się sami i sprawdźcie łatwy przepis na młode ziemniaki z piekarnika.
Czy wczesne ziemniaki można piec?
Sezon na młode ziemniaki rozpoczyna się już pod koniec maja i trwa do początku września. Ziemniaki wczesne wyróżniają się niedużym rozmiarem, delikatnym i lekko słodkim smakiem oraz kremową konsystencją. Mają cienką skórkę, której nie trzeba obierać. Są smaczne po ugotowaniu w wodzie, ale najlepiej młode ziemniaki smakują pieczone w piekarniku. To świetny sposób na wydobycie ich naturalnej słodyczy i uzyskanie chrupiącej skórki.
Jak zrobić młode ziemniaki z piekarnika?
Przepis na pyszne i aromatyczne młode ziemniaki pieczone nie jest skomplikowany. To tylko kilka łatwych kroków, z którymi poradzi sobie każdy bez względu na stopień zaawansowania w domowym gotowaniu. Lista składników, które potrzebne są do przygotowania młodych ziemniaków z piekarnika, może wydać się długa. Jednak większość stanowią przyprawy, które odpowiadają za wyborny smak dania. Są popularne i wiele osób używa ich na co dzień do przyrządzania innych potraw.
Jak więc przygotować młode ziemniaki z piekarnika? To łatwy przepis, który nie wymaga zbyt dużo czasu. Wystarczy 20 minut, a resztę pracy wykona piekarnik.
- 1. krok – umycie i obgotowanie młodych ziemniaków
- 2. krok – przygotowanie mieszanki oliwy z oliwek z przyprawami
- 3. krok – wymieszanie ziemniaków z oliwą z oliwek i przyprawami
- 4. krok – upieczenie młodych ziemniaków w piekarniku
Czy ziemniaki przed pieczeniem w piekarniku trzeba obgotować?
W tym prostym przepisie młode ziemniaki należy ugotować w osolonym wrzątku przez pięć minut. Obgotowanie wczesnych ziemniaków sprawia, że pieczenie zajmuje nieco mniej czasu. To również dobry patent na uzyskanie młodych ziemniaków z chrupiącą skórką i miękkim środkiem. W tym przepisie najlepiej sprawdzą się małe ziemniaki wczesne. Nie trzeba ich obierać przed gotowaniem i pieczeniem, ponieważ ich skórka jest cienka i bez obaw można ją jeść. Dodaje także przyjemnego smaku.
SKŁADNIKI
- 500 g małych młodych ziemniaków
- 1 główka czosnku
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 2 łyżki posiekanego koperku
- 1/2 łyżeczki mielonej słodkiej papryki
- 1/2 łyżeczki suszonego majeranku
- 1/2 łyżeczki suszonego tymianku
- szczypta mielonej ostrej papryki
- sól, pieprz
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Młode ziemniaki dokładnie umyć pod bieżącą wodą i osuszyć.
- Gotować 5 minut w osolonym wrzątku. Odcedzić i odstawić.
- Do miseczki wlać oliwę z oliwek. Dodać przeciśnięty przez praskę czosnek. Doprawić solą, pieprzem, słodką i ostrą papryką, majerankiem oraz tymiankiem. Dokładnie wymieszać.
- Ziemniaki przełożyć do formy do zapiekania. Wlać oliwę z przyprawami i dokładnie wymieszać.
- Między ziemniaki włożyć przekrojoną na pół główkę czosnku.
- Formę wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 stopni C i piec około 30 minut, aż zaczną się rumienić.
- Podawać na ciepło posypane posiekanym koperkiem.