Już nie smażę frytek. Robię je w piekarniku z tymi 2 nieoczywistymi dodatkami

frytki z fetą i miodem
Autor: Shutterstock Zamiast smażyć, wstaw do piekarnika. Domowe frytki z tymi dodatkami są chrupiące i przepyszne.
łatwy
15 min
4

Dieta bezglutenowa

Dieta wegetariańska

Frytki to jedno z najpopularniejszych dań fast food, które bez problemu można zrobić w domu. W tym przepisie frytek nie smaży się na oleju, a piecze w piekarniku i podaje z nieoczywistymi dodatkami. Sprawiają, że ziemniaki pokrojone w słupki prezentują się efektownie i zyskują obłędny smak. Poznajcie prosty przepis na pieczone frytki z fetą i miodem.

Pieczone frytki z fetą i miodem – składniki

Frytki to smaczny i chrupiący dodatek nie tylko do potraw typu fast food. Świetnie komponują się z innymi daniami i są doskonałą przekąską. Zwykle podaje się je z sosami, takimi jak ketchup czy majonez. Jednak zamiast nich warto przygotować frytki inaczej. W tym przepisie ziemniaki podaje się z zaskakującymi dodatkami.

Aby przygotować pyszne frytki w tej smacznej odsłonie, potrzebne są proste i łatwo dostępne składniki. Są w sklepach przez cały rok. Lista produktów nie jest długa i obejmuje takie artykuły spożywcze jak:

  • ziemniaki
  • ser feta
  • miód
  • oliwa z oliwek
  • oregano lub bazylia
  • natka pietruszki

Jak zrobić frytki z fetą i miodem?

Przepis na frytki, których smak podkręca grecka feta i słodki miód, nie jest trudny. Przygotowanie jest łatwe i w miarę szybkie. Zaletą tego dania jest to, że frytek nie smaży się na oleju. To frytki pieczone w piekarniku. Nie nasiąkają tłuszczem, są chrupiące i mniej kaloryczne.

Jak więc upiec pełne smaku frytki z dodatkiem sera feta i miodu? Z tym przepisem jest to łatwe, a wrażenia smakowe zachwycają.

  • 1. krok – pokrojenie ziemniaków na frytki
  • 2. krok – doprawienie i skropienie oliwą z oliwek frytek
  • 3. krok – upieczenie frytek w piekarniku
  • 4. krok – zapieczenie frytek z fetą i miodem

Jak podawać frytki z fetą i miodem?

Wyśmienite chrupiące frytki podane z fetą i miodem to pyszne połączenie słonego i słodkiego smaku. Wystarczy raz sprawdzić ten zaskakujący przepis, aby frytki w tej ciekawej odsłonie na stałe zagościły w domowym menu. To pomysł na dodatek do obiadu lub samodzielne danie. Frytki z fetą i miodem znakomicie smakują jako przekąska.

SKŁADNIKI

  • 700 g ziemniaków
  • 100 g sera feta
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • 3 łyżki miodu płynnego
  • 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
  • 1 łyżeczka suszonego oregano lub bazylii
  • kilka listków świeżej bazylii

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Obrane ziemniaki pokroić w słupki. Można użyć maszynki do krojenia ziemniaków na frytki. Przełożyć do miski.
  • Wlać oliwę z oliwek i wsypać oregano lub bazylię. Wymieszać.
  • Ziemniaki równomiernie ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
  • Blachę wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 stopni C i piec 25 minut. W połowie pieczenia przełożyć frytki na drugą stronę.
  • Blachę wyjąć z piekarnika. Frytki skropić miodem i posypać pokruszoną fetą i listkami bazylii. Dopiekać 5 minut.
  • Podawać na ciepło posypane posiekaną natką pietruszki.
Ziemniaki! Dlaczego warto je jeść? Co można zrobić z ziemniaków?
Anna Szulc-Górska
Redaktor

Dyplomowana dziennikarka z doświadczeniem w public relations. Wielbicielka zdrowego odżywiania, kuchni tajskiej i włoskiej. Fanka psychologicznych thrillerów, szwedzkich kryminałów, kina moralnego niepokoju i teleturniejów z wiedzy ogólnej. Skarbnica niepotrzebnych informacji. W przyszłości …

więcej