Już nie smażę frytek. Robię je w piekarniku z tymi 2 nieoczywistymi dodatkami

Dieta bezglutenowa
Dieta wegetariańska
Frytki to jedno z najpopularniejszych dań fast food, które bez problemu można zrobić w domu. W tym przepisie frytek nie smaży się na oleju, a piecze w piekarniku i podaje z nieoczywistymi dodatkami. Sprawiają, że ziemniaki pokrojone w słupki prezentują się efektownie i zyskują obłędny smak. Poznajcie prosty przepis na pieczone frytki z fetą i miodem.
Pieczone frytki z fetą i miodem – składniki
Frytki to smaczny i chrupiący dodatek nie tylko do potraw typu fast food. Świetnie komponują się z innymi daniami i są doskonałą przekąską. Zwykle podaje się je z sosami, takimi jak ketchup czy majonez. Jednak zamiast nich warto przygotować frytki inaczej. W tym przepisie ziemniaki podaje się z zaskakującymi dodatkami.
Aby przygotować pyszne frytki w tej smacznej odsłonie, potrzebne są proste i łatwo dostępne składniki. Są w sklepach przez cały rok. Lista produktów nie jest długa i obejmuje takie artykuły spożywcze jak:
- ziemniaki
- ser feta
- miód
- oliwa z oliwek
- oregano lub bazylia
- natka pietruszki
Jak zrobić frytki z fetą i miodem?
Przepis na frytki, których smak podkręca grecka feta i słodki miód, nie jest trudny. Przygotowanie jest łatwe i w miarę szybkie. Zaletą tego dania jest to, że frytek nie smaży się na oleju. To frytki pieczone w piekarniku. Nie nasiąkają tłuszczem, są chrupiące i mniej kaloryczne.
Jak więc upiec pełne smaku frytki z dodatkiem sera feta i miodu? Z tym przepisem jest to łatwe, a wrażenia smakowe zachwycają.
- 1. krok – pokrojenie ziemniaków na frytki
- 2. krok – doprawienie i skropienie oliwą z oliwek frytek
- 3. krok – upieczenie frytek w piekarniku
- 4. krok – zapieczenie frytek z fetą i miodem
Jak podawać frytki z fetą i miodem?
Wyśmienite chrupiące frytki podane z fetą i miodem to pyszne połączenie słonego i słodkiego smaku. Wystarczy raz sprawdzić ten zaskakujący przepis, aby frytki w tej ciekawej odsłonie na stałe zagościły w domowym menu. To pomysł na dodatek do obiadu lub samodzielne danie. Frytki z fetą i miodem znakomicie smakują jako przekąska.
SKŁADNIKI
- 700 g ziemniaków
- 100 g sera feta
- 3 łyżki oliwy z oliwek
- 3 łyżki miodu płynnego
- 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
- 1 łyżeczka suszonego oregano lub bazylii
- kilka listków świeżej bazylii
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Obrane ziemniaki pokroić w słupki. Można użyć maszynki do krojenia ziemniaków na frytki. Przełożyć do miski.
- Wlać oliwę z oliwek i wsypać oregano lub bazylię. Wymieszać.
- Ziemniaki równomiernie ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
- Blachę wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 stopni C i piec 25 minut. W połowie pieczenia przełożyć frytki na drugą stronę.
- Blachę wyjąć z piekarnika. Frytki skropić miodem i posypać pokruszoną fetą i listkami bazylii. Dopiekać 5 minut.
- Podawać na ciepło posypane posiekaną natką pietruszki.