Zapiekanka pasterska w wersji wegetariańskiej. Tak pyszna, że nie będziesz tęsknić za mięsem

Zapiekanka pasterska w wersji wegetariańskiej. Tak pyszna, że nie będziesz tęsknić za mięsem
Autor: Shutterstock.com Zapiekanka pasterska w wersji wegetariańskiej. Tak pyszna, że nie będziesz tęsknić za mięsem
łatwy
15 min
4

Dieta wegetariańska

Przepyszna, kremowa i całkowicie bez mięsa. Wegetariańska wersja zapiekanki pasterskiej idealnie sprawdzi się na każdy dzień tygodnia. Jest prosta w przygotowaniu i nie wymaga żadnych specjalnych umiejętności. Przepyszne pieczarki, marchewki i groszek w parze z delikatnym purée ziemniaczanym wychodzą idealnie.

Wegetariańska zapiekanka pasterska. Idealne danie na każdy dzień tygodnia

Pyszna, pełna smaku i prosta w przygotowaniu. Wegetariańska zapiekanka pasterska sprawdzi się idealnie na każdy dzień tygodnia. To wspaniałe danie zasmakuje każdemu, a nawet nie odczujemy braku mięsa w naszym daniu.

Przepyszne i pełne aromaty warzywa idealnie komponują się z delikatnymi tłuczonymi ziemniakami, to fanie smakuje wyśmienicie za każdym razem. W oryginalnym przepisie do dania dodaje się mięso mielone. Jeśli więc nie mamy ochoty na wegetariańską wersję, bez problemu możemy przygotować ją w oryginale.

Danie jest proste w przygotowaniu i nie wymaga specjalnych ani drogich składników. Dla tych osób, które martwią się dodatkiem wina, mamy dobrą wiadomość. Alkohol w większości wyparuje podczas gotowania, a pozostawi po sobie jedynie wspaniały smak i aromat. Jeśli jednak chcemy, możemy go całkowicie pominąć.

Możemy również trochę poeksperymentować jeśli mamy ochotę. Dodać więcej warzy, przygotować ziemniaki tłuczone z serem i wiele, wiele innych. Ten przepis będzie natomiast stanowił idealną bazę.

SKŁADNIKI

  • 2 łyżki masła
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 200 g pieczarek
  • 4 marchewki
  • 2 łyżki mąki
  • 0,5 szklanki czerwonego wina
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 2 szklanki bulionu
  • 200 g mrożonego groszku
  • świeży rozmaryn i tymianek
  • 1 liść laurowy
  • 400 g ziemniaków
  • 75 ml kwaśnej śmietany

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Ziemniaki obieramy, kroimy i gotujemy, aż będą miękkie.
  • Odcedzamy i rozgniatamy wraz ze śmietaną.
  • Doprawiamy do smaku.
  • Do żeliwnego garnka wrzucamy masło i rozgrzewamy.
  • Dodajemy posiekaną cebulę i czosnek.
  • Dorzucamy pokrojone pieczarki i marchewki pokrojone w kostkę.
  • Dodajemy zioła.
  • Smażymy, aż marchewka zmięknie.
  • Dodajemy koncentrat i mąkę.
  • Całość dokładnie mieszamy.
  • Dolewamy wino i gotujemy około 2 minut.
  • Dodajemy bulion i mieszamy.
  • Dodajemy groszek i wyjmujemy zioła.
  • Na górę nakładamy purée ziemniaczane.
  • Pieczemy 15 minut w 175 stopniach.
Kotleciki z ziemniaków: łatwy przepis na pyszny obiad
Kinga Goldstein

Ukończyła studia na Uniwersytecie Kazimierza Wielkiego w Bydgoszczy na kierunku Edytorstwo. Fascynuje ją wszystko związane z urodą, wszelkimi medycznymi nowinkami i zdrowym jedzeniem (a przynajmniej przeważnie zdrowym). Uwielbia sama wypróbowywać wszelkie domowe …

więcej