Zapiekanka pasterska w wersji wegetariańskiej. Tak pyszna, że nie będziesz tęsknić za mięsem

Dieta wegetariańska
Przepyszna, kremowa i całkowicie bez mięsa. Wegetariańska wersja zapiekanki pasterskiej idealnie sprawdzi się na każdy dzień tygodnia. Jest prosta w przygotowaniu i nie wymaga żadnych specjalnych umiejętności. Przepyszne pieczarki, marchewki i groszek w parze z delikatnym purée ziemniaczanym wychodzą idealnie.
Wegetariańska zapiekanka pasterska. Idealne danie na każdy dzień tygodnia
Pyszna, pełna smaku i prosta w przygotowaniu. Wegetariańska zapiekanka pasterska sprawdzi się idealnie na każdy dzień tygodnia. To wspaniałe danie zasmakuje każdemu, a nawet nie odczujemy braku mięsa w naszym daniu.
Przepyszne i pełne aromaty warzywa idealnie komponują się z delikatnymi tłuczonymi ziemniakami, to fanie smakuje wyśmienicie za każdym razem. W oryginalnym przepisie do dania dodaje się mięso mielone. Jeśli więc nie mamy ochoty na wegetariańską wersję, bez problemu możemy przygotować ją w oryginale.
Danie jest proste w przygotowaniu i nie wymaga specjalnych ani drogich składników. Dla tych osób, które martwią się dodatkiem wina, mamy dobrą wiadomość. Alkohol w większości wyparuje podczas gotowania, a pozostawi po sobie jedynie wspaniały smak i aromat. Jeśli jednak chcemy, możemy go całkowicie pominąć.
Możemy również trochę poeksperymentować jeśli mamy ochotę. Dodać więcej warzy, przygotować ziemniaki tłuczone z serem i wiele, wiele innych. Ten przepis będzie natomiast stanowił idealną bazę.
SKŁADNIKI
- 2 łyżki masła
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- 200 g pieczarek
- 4 marchewki
- 2 łyżki mąki
- 0,5 szklanki czerwonego wina
- 2 łyżki koncentratu pomidorowego
- 2 szklanki bulionu
- 200 g mrożonego groszku
- świeży rozmaryn i tymianek
- 1 liść laurowy
- 400 g ziemniaków
- 75 ml kwaśnej śmietany
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Ziemniaki obieramy, kroimy i gotujemy, aż będą miękkie.
- Odcedzamy i rozgniatamy wraz ze śmietaną.
- Doprawiamy do smaku.
- Do żeliwnego garnka wrzucamy masło i rozgrzewamy.
- Dodajemy posiekaną cebulę i czosnek.
- Dorzucamy pokrojone pieczarki i marchewki pokrojone w kostkę.
- Dodajemy zioła.
- Smażymy, aż marchewka zmięknie.
- Dodajemy koncentrat i mąkę.
- Całość dokładnie mieszamy.
- Dolewamy wino i gotujemy około 2 minut.
- Dodajemy bulion i mieszamy.
- Dodajemy groszek i wyjmujemy zioła.
- Na górę nakładamy purée ziemniaczane.
- Pieczemy 15 minut w 175 stopniach.