Tłuczone ziemniaki zapiekane po grecku: przepis na zapiekankę z puree ziemniaczanego

Tłuczone ziemniaki zapiekane po grecku
Autor: Shutterstock.com Tłuczone ziemniaki zapiekane po grecku
łatwy
30 min
4

Dieta bezglutenowa

Dieta wegańska

Dieta wegetariańska

Ta śródziemnomorska zapiekanka z puree ziemniaczanym z serem jest niesamowita! Greckie danie z tłuczonych ziemniaków jest dosmaczone pikantną fetą, ostrym serem gravier z Grecji (lub pecorino z Włoch) i ziołami śródziemnomorskimi. Proste, niebanalne i pyszne! 

W Grecji kochają ziemniaki zupełnie jak my! A ten przepis to kolejny sposób na delektowanie się nimi. Puree ziemniaczane zapiekane z serem i ziołami zamienia się w pyszną zapiekankę!

Ten przepis pochodzi z greckiej wyspy Tinos. Nazywany jest „ciastem ziemniaczanym”. Jest to zapiekanka z tłuczonych ziemniaków z dodatkiem dwóch serów. Szczerze mówiąc jest tak smaczna, że jem ją z dużą miską sałatki greckiej lub w towarzystwie jajka sadzonego. Po ostygnięciu jest na tyle gęsta, że można ją pokroić na zgrabne kwadratowe kawałki i ponownie odsmażyć. Na samą myśl zrobiłam się głodna! 

SKŁADNIKI

  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • 1 średnia cebula
  • 1 1/4 kg ziemniaków
  • 2 jajka
  • ¾ szklanki tartego pecorino romano lub graviera
  • ¼ szklanki pokruszonej fety
  • 1 łyżka suchego oregano
  • ¾ łyżeczki soli
  • ½ łyżeczki świeżo mielonego pieprzu
  • ¼ szklanki posiekanej natki pietruszki
  • 2 łyżki posiekanej świeżej mięty
  • 2 łyżki oliwy z oliwek

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Na średniej patelni rozgrzej 1 łyżkę oliwy na średnim ogniu. Na rozgrzanej oliwie podsmaż cebulę do zeszklenia przez około 5-7 minut. Odstaw na bok.
  • Ziemniaki umyj i włóż do garnka (w całości ze skórą), dodaj zimną wodę.  Woda powinna przykryć ziemniaki. Posolić, gotować przez około 20 minut  (w przypadku większych ziemniaków może to potrwać nieco dłużej) lub do momentu, gdy widelec wbity w ziemniak wejdzie gładko. Odcedć, przelej zimną wodą i ostudć. Obierz ze skórki.
  • Rozgrzej piekarnik do 200°C.
  • Ziemniaki utłucz tłuczkiem lub przetrzyj przez przecierak lub przeciśnij przez praskę do ziemniaków. Umieść puree ziemniaczane w dużej misce.
  • Lekko ubij jajka i dodaj do ziemniaków. Dodaj również zeszkloną cebulę, pokruszoną fetę i starty ser, zioła, sól i pieprz. Dobrze wymieszaj.
  • Posmaruj naczynie do pieczenia niewielką ilością oliwy z oliwek. Napełnij tłuczonymi ziemniakami. Wyrównaj powierzchnię. Skrop 2 łyżkami oliwy z oliwek na zapiekankę.
  • Piecz w piekarniku na złoty kolor przez około 50 minut do 1 godziny.
  • Pozostaw do ostygnięcia przez co najmniej 30 minut przed pokrojeniem.
Ziemniaki! Dlaczego warto je jeść? Co można zrobić z ziemniaków?
Adrianna Ewa Stawska-Ostaszewska

Redaktorka serwisu kulinarnego Beszamel.pl Dziennikarka, tłumaczka, pisarka. Szefowa kuchni i koneserka smaku. Niestrudzona popularyzatorka historii kultur kulinarnych, kuchni regionalnych i narodowych. Autorka książek: „Dzieje łakomstwa i obżarstwa” (wyd. Harde, 2019), „Polska Księga …

więcej