Co zrobić z ziemniaków? Zapiekanka pasterska z warzywami [przepis]
2021-03-29
łatwy
70 min
4
Wszystkie składniki zapiekanki pasterskiej są nie tylko niedrogie i powszechnie dostępne, ale też zdrowe – mięso dostarcza niezbędne białko, a warzywa korzeniowe stanowią doskonałe źródło witamin i błonnika. Podajemy ciekawy przepis na danie z ziemniaków.
SKŁADNIKI
- ½ kg chudej wołowiny pokrojonej w kostkę
- 2 duże ziemniaki pokrojone w kostkę
- mały seler pokrojony w kostkę
- ½ szklanki jogurtu 0% tłuszczu
- 2 łyżeczki oliwy z oliwek (lub innego oleju roślinnego, np. rzepakowego)
- szklanka pokrojonych w plasterki pieczarek
- szklanka posiekanej cebuli
- 2 łyżki mąki pszennej
- łyżeczka suszonego tymianku
- ½ łyżeczki soli
- ¼ łyżeczki świeżo zmielonego pieprzu
- 2 średnie marchewki posiekane
- szklanka wody
- kostka rosołowa wołowa (wystarczy wziąć połowę)
- łyżeczka musztardy dijon
- ¼ pęczka posiekanej natki pietruszki
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Ziemniaki i seler obierz i ugotuj do miękkości. Wyjmij z wody, przełóż do miseczki, wlej jogurt i rozgnieć warzywa na puree.
- Przygotuj dość dużą patelnię. Rozgrzej olej. Najpierw usmaż pieczarki i cebulę (ok. 2 minuty), potem dodaj mięso i duś przez ok. 5 minut.
- Wsyp mąkę, tymianek, sól i pieprz, dokładnie wymieszaj.
- Z wody, kostki rosołowej i musztardy przygotuj bulion. Wlej go do mięsa.
- Następnie dodaj posiekane marchewki. Doprowadź całość do wrzenia. Zdejmij z ognia.
- Przełóż zawartość patelni do żaroodpornego półmiska. Na wierzch wyłóż puree z warzyw.
- Piecz w piekarniku rozgrzanym do temperatury ok. 230 stopni C ok. 30 minut (aż puree się zarumieni). Przed podaniem zapiekankę posyp natką.