Co zrobić z ziemniaków? Zapiekanka pasterska z warzywami [przepis]

2021-03-29
jak_zrobic_zapiekanke_pasterska_z.jpg
Autor: photos.com Zapiekanka pasterska to bardzo sycące danie, idealne na chłodne dni
łatwy
70 min
4

Wszystkie składniki zapiekanki pasterskiej są nie tylko niedrogie i powszechnie dostępne, ale też zdrowe – mięso dostarcza niezbędne białko, a warzywa korzeniowe stanowią doskonałe źródło witamin i błonnika. Podajemy ciekawy przepis na danie z ziemniaków.

SKŁADNIKI

  • ½ kg chudej wołowiny pokrojonej w kostkę
  • 2 duże ziemniaki pokrojone w kostkę
  • mały seler pokrojony w kostkę
  • ½ szklanki jogurtu 0% tłuszczu
  • 2 łyżeczki oliwy z oliwek (lub innego oleju roślinnego, np. rzepakowego)
  • szklanka pokrojonych w plasterki pieczarek
  • szklanka posiekanej cebuli
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • łyżeczka suszonego tymianku
  • ½ łyżeczki soli
  • ¼ łyżeczki świeżo zmielonego pieprzu
  • 2 średnie marchewki posiekane
  • szklanka wody
  • kostka rosołowa wołowa (wystarczy wziąć połowę)
  • łyżeczka musztardy dijon
  • ¼ pęczka posiekanej natki pietruszki

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Ziemniaki i seler obierz i ugotuj do miękkości. Wyjmij z wody, przełóż do miseczki, wlej jogurt i rozgnieć warzywa na puree.
  • Przygotuj dość dużą patelnię. Rozgrzej olej. Najpierw usmaż pieczarki i cebulę (ok. 2 minuty), potem dodaj mięso i duś przez ok. 5 minut.
  • Wsyp mąkę, tymianek, sól i pieprz, dokładnie wymieszaj.
  • Z wody, kostki rosołowej i musztardy przygotuj bulion. Wlej go do mięsa.
  • Następnie dodaj posiekane marchewki. Doprowadź całość do wrzenia. Zdejmij z ognia.
  • Przełóż zawartość patelni do żaroodpornego półmiska. Na wierzch wyłóż puree z warzyw.
  • Piecz w piekarniku rozgrzanym do temperatury ok. 230 stopni C ok. 30 minut (aż puree się zarumieni). Przed podaniem zapiekankę posyp natką.