Zupa solferino - przepis na pomidorową inaczej
2021-09-07
łatwy
30 min
4
Dieta bezglutenowa
Dieta wegetariańska
Zupa solferino to modna odmiana pomidorowej - pożywna i bardzo aromatyczna. Przygotujesz ją z łatwością, z powszechnie dostępnych składników, a zupa na pewno będzie stanowiła smaczną odmianę w codziennym menu. Oto przepis na zupę solferino z mozzarellą i zielonym groszkiem.
SKŁADNIKI
- 500 g ziemniaków
- 2 pory
- 1/2 szklanki groszku mrożonego lub z puszki
- 1,5 szklanki passaty pomidorowej
- 1 l bulionu warzywnego lub mięsnego
- 2 ząbki czosnku
- 1 cebula
- sól i pieprz do smaku
- 1 łyżka oleju +1 łyżka masła do smażenia
- 1/2 szklanki śmietanki 30%
- 100 g tartej mozzarelli
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Ziemniaki obrać i pokroić w kostkę.
- Białą część porów pokroić w półplasterki, a cebulę w kostkę. Olej z masłem rozgrzać w garnku. Wrzucić cebulę, pory, dodać sól i chwilę podsmażyć. Dodać przeciśnięty przez praskę czosnek i ponownie chwilę podsmażyć, co jakiś czas mieszając.
- Dodać ziemniaki, zalać bulionem i gotować, aż będą prawie miękkie.
- Dodać groszek i gotować do miękkości.
- Wlać passatę, dodać sól i pieprz do smaku. Na koniec zaprawić zupę śmietanką i wymieszać.
- Gorącą zupę podawać posypaną mozzarellą.
Beszamel: Pomidory – dlaczego są takie zdrowe?