Zupa Solferino: pomidorowa z twistem, który Cię zaskoczy

Zupa solferino
Autor: Shutterstock, Shutterstock Zupa solferino to pożywna i aromatyczna odmiana pomidorowej.
łatwy
30 min
4

Dieta bezglutenowa

Dieta wegetariańska

Zupa Solferino to włoska dusza w domowym garnku – pomidorowa w nowoczesnym, pożywnym wydaniu. Gęsta, pełna aromatu i kolorów, zachwyca nie tylko smakiem, ale i prostotą przygotowania. Łączy klasyczne składniki kuchni włoskiej: aksamitne pomidory, kremową mozzarellę i delikatny zielony groszek. To świetna propozycja na szybki obiad z twistem, który wnosi do codziennego menu powiew śródziemnomorskiej świeżości. Idealna na chłodniejszy dzień lub kiedy masz ochotę na coś prostego, ale wyjątkowego.

Zupa Solferino to idealne połączenie prostoty, smaku i wartości odżywczych – kremowa, rozgrzewająca i pełna koloru. Jej główną bazę stanowią pomidory, a to oznacza solidną dawkę likopenu – silnego przeciwutleniacza wspierającego odporność i zdrowie serca. Dodatek groszku to porcja błonnika i białka roślinnego, a rozpływająca się w zupie mozzarella nie tylko dodaje kremowości, ale i sprawia, że każdy kęs staje się małą przyjemnością. Solferino sprawdzi się zarówno jako codzienny obiad, jak i elegancka przystawka w bardziej wyrafinowanym menu.

A skąd w ogóle ta nazwa? Zupa Solferino nawiązuje do miejscowości Solferino w północnych Włoszech – to właśnie tam, w XIX wieku, miała miejsce słynna bitwa, po której powstała idea Czerwonego Krzyża. Choć zupa nie jest bezpośrednio związana z wydarzeniami historycznymi, jej nazwa symbolicznie oddaje włoski charakter i „bitwę smaków”, jaką stacza na talerzu: łagodność mozzarelli, wyrazistość pomidorów i słodycz groszku tworzą razem harmonijną, ale zaskakującą kompozycję.

SKŁADNIKI

  • 500 g ziemniaków
  • 2 pory
  • 1/2 szklanki groszku mrożonego lub z puszki
  • 1,5 szklanki passaty pomidorowej
  • 1 l bulionu warzywnego lub mięsnego
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 cebula
  • sól i pieprz do smaku
  • 1 łyżka oleju +1 łyżka masła do smażenia
  • 1/2 szklanki śmietanki 30%
  • 100 g tartej mozzarelli

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Ziemniaki obrać i pokroić w kostkę.
  • Białą część porów pokroić w półplasterki, a cebulę w kostkę. Olej z masłem rozgrzać w garnku. Wrzucić cebulę, pory, dodać sól i chwilę podsmażyć. Dodać przeciśnięty przez praskę czosnek i ponownie chwilę podsmażyć, co jakiś czas mieszając.
  • Dodać ziemniaki, zalać bulionem i gotować, aż będą prawie miękkie.
  • Dodać groszek i gotować do miękkości.
  • Wlać passatę, dodać sól i pieprz do smaku. Na koniec zaprawić zupę śmietanką i wymieszać.
  • Gorącą zupę podawać posypaną mozzarellą.
Beszamel: Pomidory – dlaczego są takie zdrowe?
Anna Śmiałek

Pomysłodawczyni i redaktorka prowadząca serwis beszamel.pl. Swoją pasję i hobby, jakim są kulinaria, połączyła z pracą. Zadowolona w towarzystwie ludzi, którzy cenią sobie dobre jedzenie i ciekawą rozmowę. Wciąż głodna nowych wyzwań, …

więcej