Zupa koperkowa najprostsza - przepis na pyszną zupę
Dieta niskokaloryczna
Zupa koperkowa to danie, które można ugotować o każdej porze roku. Świeży koperek jest dostępny przez cały rok. A jeśli go zabraknie, to pyszną zupę można przyrządzić z koperkiem mrożonym lub suszonym. Delikatna, pełna aromatu - ta zupa smakuje wszystkim. Na dodatek dostarcza sporo witamin!
Właściwości koperku
Koper ogrodowy (roślina zielna z rodziny selerowatych) ceniony jest w kuchni dzięki olejkom eterycznym, które nadają mu charakterystyczny smak i świeży aromat. Koper to skarbnica soli mineralnych takich jak: wapń, żelazo, fosfor. Bogaty jest również w witaminy A, D, E, K, B1, B2, B6, B12, H i bardzo dużo witaminy C. Koper szklarniowy uprawiany zimą ma nieco mniej tych składników, ale i tak więcej niż inne warzywa. Dlatego bez względu na porę roku warto stosować koperek w kuchni.
Jak przechowywać koperek?
Pewnie zauważyliście, że latem pęczki kopru są obfite, a z czasem i ochłodzeniem chudną do cienkich i eterycznych wiązek wiosennych. No cóż, świeży koper mimo, że dostępny jest cały rok, jest ziołem sezonowym i latem, wygrzanym słońcem, jest najlepszy. Zdradzimy Wam sekret przechowywania kopru stosowany przez szefów kuchni. Po zakupie pęczka, przytnijcie końcówki łodyżek. Wstawcie pęczek do wysokiego naczynia z wodą np. słoika. I wstawcie do lodówki. Najlepszym miejscem będzie najniższa półka w drzwiach lodówki, tam gdzie miejsce na butelki. Co drugi dzień wymieniajcie wodę. Koperek długo pozostanie świeży i pełen aromatu.
SKŁADNIKI
- 1,5 l wywaru z mięsa i warzyw lub wyłącznie warzywnego
- 2 pęczki koperku
- 5-6 sporych ziemniaków
- 1/2 szklanki śmietany
- 1-2 łyżki mąki (opcjonalnie)
- sól i pieprz do smaku
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Ziemniaki obrać, pokroić w kostkę i zalać wywarem. Gotować do miękkości.
- Dodać śmietanę (można ją wcześniej wymieszać z mąką)
- Doprawić do smaku.
- Wsypać pokrojony koperek i krótko zagotować.