Dodaję zamiast mąki pszennej. Te placki ziemniaczane są pyszne, chrupiące i bezglutenowe

Dieta bezglutenowa
Dieta wegetariańska
Placki ziemniaczane to klasyczne domowe danie. Są pyszne, chrupiące i smakują każdemu. Co jednak zrobić, kiedy cierpi się na nietolerancję glutenu? Wystarczy wybrać ten prosty przepis i usmażyć furę znakomitych placków ziemniaczanych bez glutenu. Przygotowanie jest łatwe, a lista składników jest krótka. Poznajcie bardzo łatwy i szybki przepis na bezglutenowe placki ziemniaczane.
Jaka mąka bezglutenowa do placków ziemniaczanych?
Placki ziemniaczane usmażone według tego prostego przepisu smakują wybornie. Idealnie sprawdzą się w diecie bezglutenowej, ponieważ do ich przygotowania nie wykorzystuje się mąki pszennej. Zamiast niej dodaje się mąkę kukurydzianą, która nie zawiera glutenu. Wyróżnia się także wysoką zawartością składników odżywczych i pozytywnym wpływem na zdrowie. Jest bogata w witaminy z grupy B oraz magnez i żelazo. Ma piękny złoty kolor i nadaje potrawom apetyczny kolor. Świetnie sprawdzi się jako składnik bezglutenowych placków ziemniaczanych, ponieważ dobrze łączy składniki i sprawia, że są chrupiące i mają piękny kolor.
Jak zrobić placki ziemniaczane bez mąki pszennej?
Bezglutenowy przepis na placki ziemniaczane nie jest trudny. Przygotowanie jest prawie takie samo jak w przypadku klasycznych placków z tartych ziemniaków. Na liście składników znalazły się podstawowe produkty, które z łatwością można kupić w wielu sklepach przez cały rok. Mąka kukurydziana jest znana w naszym kraju od lat i jest łatwo dostępna. Zaletą tego przepisu jest także czas przygotowania. Placki z ziemniaków bez glutenu są gotowe w pół godziny
Jak więc zrobić pyszne i chrupiące placki ziemniaczane, które nie zawierają ani grama glutenu? Z tym przepisem jest to łatwe i błyskawiczne. Ziemniaki można zetrzeć na tarce lub wykorzystać malakser, który znacznie przyspieszy pracę.
- 1. krok – obranie i starcie ziemniaków
- 2. krok – połączenie ziemniaków z mąką kukurydzianą i pozostałymi składnikami
- 3. krok – usmażenie bezglutenowych placków ziemniaczanych na patelni
Jak podawać bezglutenowe placki ziemniaczane?
Wyśmienite placki ziemniaczane bez glutenu to danie, które idealnie sprawdzi się w diecie osób zmagających się z alergią na to białko. Placki są jednak tak dobre, że nawet ci, którzy mogą jeść gluten, będą nimi zachwyceni. Są pyszne i przyjemnie chrupią w czasie jedzenia. Można podawać je jako danie główne. Idealnie komponują się z kwaśną śmietaną lub sosem jogurtowym ze świeżymi ziołami. To również pomysł na dodatek do potraw mięsnych czy wegetariańskich. Placki ziemniaczane bezglutenowe są wyjątkowo dobre i smakują zawsze.
SKŁADNIKI
- 5 ziemniaków
- 1 cebula
- 1 jajko
- 1 i 1/2 łyżki mąki kukurydzianej
- sól, pieprz
- olej do smażenia
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Obrane ziemniaki opłukać i osuszyć.
- Ziemniaki zetrzeć na tarce. Przełożyć do miski, odciskając z nadmiaru wody.
- Dodać pokrojoną w drobną kostkę cebulę i wbić jajko. Wsypać mąkę kukurydzianą i doprawić solą oraz pieprzem. Dokładnie wymieszać.
- Na patelni rozgrzać olej. Za pomocą łyżki nakładać porcje ciasta, formując okrągłe placki. Smażyć z obu stron na złoty kolor. Po usmażeniu przekładać na deskę wyłożoną ręcznikiem papierowym, aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu.
- Podawać na obiad z kwaśną śmietaną.