Te szaszłyki mają w sobie wszystko. Przygotujesz je w kilka chwil

Te szaszłyki mają w sobie wszystko.  Przygotujesz je w kilka chwil
Autor: Shutterstock.com Te szaszłyki mają w sobie wszystko. Przygotujesz je w kilka chwil
łatwy
15 min
6

Pyszne szaszłyki z kurczaka, które zaskoczą gości na grillu? Jamie Oliver ma na to sprawdzony sposób. Te szaszłyki z czerwonej cebuli kurczaka i młodych ziemniaków, nie tylko pięknie się prezentują, ale również fenomenalnie smakują. A przygotujemy je w kilka chwil.

Wspaniałe szaszłyki, które zaskakują. Wystarczy kilka składników

Pełen posiłek na jednym patyczku. Szaszłyki z kurczaka, cebuli i młodych ziemniaków to danie, które jest niezwykle proste do przygotowania, a smakuje wyśmienicie. Wystarczy dosłownie kilka składników, by móc rozkoszować się tymi podobnymi, choć całkowicie innymi od reszty szaszłykami.

Dużą robotę robi tu marynata. Zarówno kurczak, jak i ziemniaki są delikatne w smaku, dlatego ważne jest, by marynata do nich była aromatyczna. Jamie Oliver proponuje więc marynatę z czosnku, jogurtu i ostrego sosu, która idealnie komponuje się z wszystkimi składnikami.

Jest to idealne danie na ciekawy obiad czy spotkanie z przyjaciółmi. A jeśli pogoda za oknem nie rozpuszcza, a wciąż mielibyśmy ochotę spróbować tego dana, bez problemu możemy upiec je w piekarniku. Wystarczy piec je w 180 stopniach przez około 40 minut.

To danie jest naprawdę proste, a smakuje niesamowicie. Wystarczy dosłowni kilka chwil, by je przygotować, a rozkoszować się nim można o każdej porze dnia. Choć młode ziemniaki nie są dostępne przez cały rok, to spokojnie można je wymienić na zwykłe.

SKŁADNIKI

  • 500 g młodych ziemniaczków
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 cytryna
  • 1 łyżeczka ostrego sosu
  • oliwa z oliwek
  • 2 łyżki jogurtu naturalnego 
  • 1 czerwona cebula
  • 400 g piersi z kurczaka

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Większe ziemniaki przekrawamy na pół.
  • Ziemniaki gotujemy w garnku z osoloną wodą, aż będą lekko miękkie.
  • W tym czasie ścieramy czosnek i skórkę z cytryny.
  • Mieszamy je z ostrym sosem, 2 łyżkami jogurtu, sokiem z cytryny, oliwą z oliwek i odrobiną soli oraz pieprzu.
  • Cebulę kroimy w ćwiartki i rozdzielany.
  • Kurczaka kroimy w większą kostkę.
  • Korczaka, ziemniaki i cebulę wrzucamy do sosu.
  • Całość nadziewamy na patyki do szaszłyków.
  • Grillujemy, aż mięso nie będzie gotowe.
Beszamel: Kurczak - wartość odżywcza mięsa z kurczaka, właściwości, zastosowanie kulinarne
Kinga Goldstein

Ukończyła studia na Uniwersytecie Kazimierza Wielkiego w Bydgoszczy na kierunku Edytorstwo. Fascynuje ją wszystko związane z urodą, wszelkimi medycznymi nowinkami i zdrowym jedzeniem (a przynajmniej przeważnie zdrowym). Uwielbia sama wypróbowywać wszelkie domowe …

więcej