Te szaszłyki mają w sobie wszystko. Przygotujesz je w kilka chwil

Pyszne szaszłyki z kurczaka, które zaskoczą gości na grillu? Jamie Oliver ma na to sprawdzony sposób. Te szaszłyki z czerwonej cebuli kurczaka i młodych ziemniaków, nie tylko pięknie się prezentują, ale również fenomenalnie smakują. A przygotujemy je w kilka chwil.
Wspaniałe szaszłyki, które zaskakują. Wystarczy kilka składników
Pełen posiłek na jednym patyczku. Szaszłyki z kurczaka, cebuli i młodych ziemniaków to danie, które jest niezwykle proste do przygotowania, a smakuje wyśmienicie. Wystarczy dosłownie kilka składników, by móc rozkoszować się tymi podobnymi, choć całkowicie innymi od reszty szaszłykami.
Dużą robotę robi tu marynata. Zarówno kurczak, jak i ziemniaki są delikatne w smaku, dlatego ważne jest, by marynata do nich była aromatyczna. Jamie Oliver proponuje więc marynatę z czosnku, jogurtu i ostrego sosu, która idealnie komponuje się z wszystkimi składnikami.
Jest to idealne danie na ciekawy obiad czy spotkanie z przyjaciółmi. A jeśli pogoda za oknem nie rozpuszcza, a wciąż mielibyśmy ochotę spróbować tego dana, bez problemu możemy upiec je w piekarniku. Wystarczy piec je w 180 stopniach przez około 40 minut.
To danie jest naprawdę proste, a smakuje niesamowicie. Wystarczy dosłowni kilka chwil, by je przygotować, a rozkoszować się nim można o każdej porze dnia. Choć młode ziemniaki nie są dostępne przez cały rok, to spokojnie można je wymienić na zwykłe.
SKŁADNIKI
- 500 g młodych ziemniaczków
- 2 ząbki czosnku
- 1 cytryna
- 1 łyżeczka ostrego sosu
- oliwa z oliwek
- 2 łyżki jogurtu naturalnego
- 1 czerwona cebula
- 400 g piersi z kurczaka
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Większe ziemniaki przekrawamy na pół.
- Ziemniaki gotujemy w garnku z osoloną wodą, aż będą lekko miękkie.
- W tym czasie ścieramy czosnek i skórkę z cytryny.
- Mieszamy je z ostrym sosem, 2 łyżkami jogurtu, sokiem z cytryny, oliwą z oliwek i odrobiną soli oraz pieprzu.
- Cebulę kroimy w ćwiartki i rozdzielany.
- Kurczaka kroimy w większą kostkę.
- Korczaka, ziemniaki i cebulę wrzucamy do sosu.
- Całość nadziewamy na patyki do szaszłyków.
- Grillujemy, aż mięso nie będzie gotowe.