Domowy sos z papryczek chili: rewelacyjny do kanapek, domowej chińszczyzny, mięs pieczonych i serów

Domowy sos z papryczek chili: rewelacyjny do kanapek, domowej chińszczyzny, mięspieczonych i serów
Autor: Shutterstock Domowy sos z chili jest ostry, ale samodzielnie możecie go dosłodzić, dodać więcej prfzecieru i osłabić jego moc zgodnie z upodobaniami
łatwy
15 min
4

Dieta bezglutenowa

Dieta wegańska

Dieta wegetariańska

Dieta niskokaloryczna

Domowy sos z papryczek chili warto przygotować samodzielnie, gdyż wtedy możemy dobrać do naszych upodobań jego moc, a także mamy produkt bez zbędnych dodatków - konserwantów, barwników i tym podobnych substancji.

SKŁADNIKI

  • 200 g papryczek chili
  • 4 łyżki cukru (lub miodu)
  • 1 łyżka soli
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżka octu spirytusowego
  • 1,5 łyżki koncentratu pomidorowego lub przecieru pomidorowego
  • szczypta słodkiej papryki

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Papryczki pozbawić gniazd nasiennych i przekręcić przez maszynkę do mięsa. Czosnek przecisnąć przez praskę i dodać do papryczek.
  • Wymieszać pulpę z przyprawami, sokiem z cytryny, cukrem i połową szklanki wody.
  • Przełożyć całość do naczynia z grubym dnem i gotować kilka minut na wolnym ogniu.
  • Dodać koncentrat pomidorowy - jeśli chcesz mieć gładki sos to zblendować go - i ponownie zagotować całość.
  • Gorący sos przelać do wyparzonego słoika i zakręcić szczelnie.
Papryka, czyli pieprzowiec roczny – właściwości, wartości odżywcze lBeszamell
Anna Śmiałek

Pomysłodawczyni i redaktorka prowadząca serwis beszamel.pl. Swoją pasję i hobby, jakim są kulinaria, połączyła z pracą. Zadowolona w towarzystwie ludzi, którzy cenią sobie dobre jedzenie i ciekawą rozmowę. Wciąż głodna nowych wyzwań, …

więcej