Domowy sos z papryczek chili: rewelacyjny do kanapek, domowej chińszczyzny, mięs pieczonych i serów
2021-09-25
łatwy
15 min
4
Dieta bezglutenowa
Dieta wegańska
Dieta wegetariańska
Dieta niskokaloryczna
Domowy sos z papryczek chili warto przygotować samodzielnie, gdyż wtedy możemy dobrać do naszych upodobań jego moc, a także mamy produkt bez zbędnych dodatków - konserwantów, barwników i tym podobnych substancji.
SKŁADNIKI
- 200 g papryczek chili
- 4 łyżki cukru (lub miodu)
- 1 łyżka soli
- 2 ząbki czosnku
- 1 łyżka octu spirytusowego
- 1,5 łyżki koncentratu pomidorowego lub przecieru pomidorowego
- szczypta słodkiej papryki
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Papryczki pozbawić gniazd nasiennych i przekręcić przez maszynkę do mięsa. Czosnek przecisnąć przez praskę i dodać do papryczek.
- Wymieszać pulpę z przyprawami, sokiem z cytryny, cukrem i połową szklanki wody.
- Przełożyć całość do naczynia z grubym dnem i gotować kilka minut na wolnym ogniu.
- Dodać koncentrat pomidorowy - jeśli chcesz mieć gładki sos to zblendować go - i ponownie zagotować całość.
- Gorący sos przelać do wyparzonego słoika i zakręcić szczelnie.
Papryka, czyli pieprzowiec roczny – właściwości, wartości odżywcze lBeszamell