Jak zrobić chrupiące placki ziemniaczane? Wykorzystaj ten prosty patent Czechów
Dieta bezglutenowa
Placki ziemniaczane to klasyka polskiej domowej kuchni. Są nie tylko pyszne, ale i proste do przyrządzenia w domu. Robi się je ze składników tanich i łatwo dostępnych. Jak zrobić doskonale chrupiące placki ziemniaczane? Odpowiedzią na to pytanie jest prosty patent, który pochodzi od naszych południowych sąsiadów. Czesi dodają do ciasta na placki ziemniaczane jeden produkt, który sprawia, że są perfekcyjnie chrupiące.
Placki ziemniaczane po czesku – składniki
Według czeskiego przepisu na pyszne domowe placki ziemniaczane na liście składników oprócz tradycyjnych produktów znalazło się kilka zupełnie nieoczywistych. To właśnie one sprawiają, ze placki z tartych ziemniaków są tak pyszne i przyjemnie chrupiąc w czasie jedzenia. Co jest tajemnicą czeskich placków ziemniaczanych? Sekretnym składnikiem jest mąka ziemniaczana, która opowiada za smak i konsystencję placków. Dodatkową atrakcją placków ziemniaczanych jest dodatek wędzonego boczku i czosnku. Dzięki nim placki są bardzo aromatyczne i zyskują wędzony smak.
Na liście składników, które potrzebne są do przyrządzenia fury domowych placków z ziemniaków znalazły się takie produkty jak:
- ziemniaki
- mąka ziemniaczana
- wędzony boczek
- mleko
- jajka
- czosnek
- przyprawy – sól, pieprz, majeranek
Jak zrobić placki ziemniaczane po czesku?
Przepis na placki ziemniaczane, który pochodzi z Czech, jest łatwy, szybki i sprawdzony. Najdłużej zajmuje starcie na tarce ziemniaków, ale można to zrobić za pomocą malaksera. Wszystkie czynności zostały dokładnie opisane, więc placki z ziemniaków według czeskiego przepisu udadzą się już za pierwszym razem.
Jak więc zrobić doskonale chrupiące placki ziemniaczane po czesku? Wystarczy przygotować je tak, jak robią to nasi południowi sąsiedzi.
- 1. krok – starcie ziemniaków
- 2. krok – wymieszanie ziemniaków z pozostałymi składnikami i przyprawami
- 3. krok – usmażenie placków ziemniaczanych po czesku na patelni
Jak podawać placki ziemniaczane po czesku?
Pyszne i idealnie chrupiące placki ziemniaczane z dodatkiem wędzonego boczku to propozycja na smaczny obiad dla całej rodziny. Wyśmienicie smakują ze śmietaną, ale można podać do nich także sos grzybowy lub czosnkowy. Porcje warto posypać posiekaną natką pietruszki lub koperkiem. Chrupiące placki ziemniaczane mogą być też elementem dań obiadowych z mięsem w roli głównej. Zastąpią gotowane lub pieczone ziemniaki.
SKŁADNIKI
- 1 kg ziemniaków
- 200 g wędzonego boczku
- 150 g mąki ziemniaczanej
- 1/2 szklanki mleka
- 2 jajka
- 1 łyżka suszonego majeranku
- 6 ząbków czosnku
- sól, pieprz
- olej do smażenia
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Obrane ziemniaki zetrzeć na tarce o małych oczkach. Przełożyć do miski.
- Do startych ziemniaków dodać pokrojony w kostkę boczek. Wsypać mąkę ziemniaczaną i wbić jajka. Wymieszać.
- Dodać przeciśnięty przez praskę czosnek i wlać mleko. Doprawić solą, pieprzem i majerankiem. Dokładnie wymieszać, aż składniki się połączą.
- Na patelni rozgrzać olej i smażyć na nim porcje ciasta formując okrągłe placki. Smażyć z obu stron, aż nabiorą złotego koloru. Usmażone placki przekładać na talerzy wyłożony ręcznikiem papierowym, aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu.
Podawać na ciepło na obiad.