Sos grzybowy do placków ziemniaczanych. Ten wyśmienity smak podbije twoje podniebienie

Sos grzybowy do placków ziemniaczanych - ten smak podbije twoje podniebienie
Autor: Shutterstock, Shutterstock Placki ziemniaczane doskonale smakują z esencjonalnym sosem grzybowym
łatwy
20 min
4

Dieta bezglutenowa

Dieta wegetariańska

Esencjonalny sos grzybowy do placków ziemniaczanych jest bardzo prosty do przygotowania. Warunkiem jest posiadanie sporej porcji leśnych grzybów dowolnego rodzaju. Ja lubię sos z grzybów mieszanych, ponieważ ma bogaty smak i apetycznie się prezentuje. Oto najłatwiejszy na świecie przepis na sos grzybowy do placków ziemniaczanych.

Jak zrobić sos grzybowy do placków ziemniaczanych?

Przepis na pyszny i aromatyczny sos grzybowy, który doskonale łączy się z plackami ziemniaczanymi, jest nie tylko łatwy, ale i szybki. Do jego przygotowania najlepsze są świeże grzyby leśne, ale równie dobrze sprawdzą się mrożone. Warto pamiętać, aby wcześniej wyjąć je z zamrażarki. Powinny rozmrażać się w temperaturze pokojowej. Oprócz grzybów potrzebna jest jeszcze śmietana o zawartości tłuszczu 12 proc., cebula, czosnek, mąka pszenna, przyprawy oraz olej i masło do smażenia.

Jak robi się pyszny i aromatyczny sos grzybowy do placków ziemniaczanych? Przyrządzenie tego wyśmienitego dodatku jest proste. Znakomity sos jest gotowy w 20 minut.

  • 1. krok - pokrojenie grzybów
  • 2. krok - podsmażenie cebuli z czosnkiem i grzybami
  • 3. krok - wlanie śmietany z mąką i przyprawami
  • 4. krok - podgrzanie sosu grzybowego do placków ziemniaczanych

SKŁADNIKI

  • 500 g dorodnych grzybów leśnych, rodzaj wg. uznania
  • 1 małe opakowanie śmietany 12%
  • 1-2 cebule
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 łyżka mąki (można pominąć)
  • 1/2 łyżeczki tymianku
  • pieprz i sól
  • olej i masło do smażenia

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Grzyby oczyszczamy i kroimy na spore kawałki, małe grzyby zostawiamy niepokrojone.
  • Cebulę kroimy w półplasterki. Smażymy na oleju z dodatkiem masła i czosnkiem przeciśniętym przez praskę do zeszklenia, a następnie dodajemy grzyby i dusimy we własnym sosie do miękkości.
  • Dodajemy posoloną śmietanę wymieszaną z 1 łyżką mąki i tymiankiem. Doprawiamy do smaku pieprzem.
  • Całość chwilę podgotowujemy i gotowym sosem polewamy placki ziemniaczane.
Czy warto jeść grzyby?
Anna Śmiałek

Pomysłodawczyni i redaktorka prowadząca serwis beszamel.pl. Swoją pasję i hobby, jakim są kulinaria, połączyła z pracą. Zadowolona w towarzystwie ludzi, którzy cenią sobie dobre jedzenie i ciekawą rozmowę. Wciąż głodna nowych wyzwań, …

więcej