Sos grzybowy do placków ziemniaczanych. Ten wyśmienity smak podbije twoje podniebienie

Dieta bezglutenowa
Dieta wegetariańska
Esencjonalny sos grzybowy do placków ziemniaczanych jest bardzo prosty do przygotowania. Warunkiem jest posiadanie sporej porcji leśnych grzybów dowolnego rodzaju. Ja lubię sos z grzybów mieszanych, ponieważ ma bogaty smak i apetycznie się prezentuje. Oto najłatwiejszy na świecie przepis na sos grzybowy do placków ziemniaczanych.
Jak zrobić sos grzybowy do placków ziemniaczanych?
Przepis na pyszny i aromatyczny sos grzybowy, który doskonale łączy się z plackami ziemniaczanymi, jest nie tylko łatwy, ale i szybki. Do jego przygotowania najlepsze są świeże grzyby leśne, ale równie dobrze sprawdzą się mrożone. Warto pamiętać, aby wcześniej wyjąć je z zamrażarki. Powinny rozmrażać się w temperaturze pokojowej. Oprócz grzybów potrzebna jest jeszcze śmietana o zawartości tłuszczu 12 proc., cebula, czosnek, mąka pszenna, przyprawy oraz olej i masło do smażenia.
Jak robi się pyszny i aromatyczny sos grzybowy do placków ziemniaczanych? Przyrządzenie tego wyśmienitego dodatku jest proste. Znakomity sos jest gotowy w 20 minut.
- 1. krok - pokrojenie grzybów
- 2. krok - podsmażenie cebuli z czosnkiem i grzybami
- 3. krok - wlanie śmietany z mąką i przyprawami
- 4. krok - podgrzanie sosu grzybowego do placków ziemniaczanych
SKŁADNIKI
- 500 g dorodnych grzybów leśnych, rodzaj wg. uznania
- 1 małe opakowanie śmietany 12%
- 1-2 cebule
- 1 ząbek czosnku
- 1 łyżka mąki (można pominąć)
- 1/2 łyżeczki tymianku
- pieprz i sól
- olej i masło do smażenia
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Grzyby oczyszczamy i kroimy na spore kawałki, małe grzyby zostawiamy niepokrojone.
- Cebulę kroimy w półplasterki. Smażymy na oleju z dodatkiem masła i czosnkiem przeciśniętym przez praskę do zeszklenia, a następnie dodajemy grzyby i dusimy we własnym sosie do miękkości.
- Dodajemy posoloną śmietanę wymieszaną z 1 łyżką mąki i tymiankiem. Doprawiamy do smaku pieprzem.
- Całość chwilę podgotowujemy i gotowym sosem polewamy placki ziemniaczane.