Sos grzybowy do placków ziemniaczanych - ten smak podbije twoje podniebienie

Sos grzybowy do placków ziemniaczanych - ten smak podbije twoje podniebienie
Autor: Shutterstock Placki ziemniaczane doskonale smakują z esencjonalnym sosem grzybowym
łatwy
20 min
4

Dieta bezglutenowa

Dieta wegetariańska

Esencjonalny sos grzybowy do placków ziemniaczanych  jest bardzo prosty do przygotowania - warunkiem jest posiadanie sporej porcji leśnych grzybów dowolnego rodzaju. Ja lubię sos z grzybów mieszanych - ma bogaty smak i ładny wygląd.

SKŁADNIKI

  • 500 g dorodnych grzybów leśnych, rodzaj wg. uznania
  • 1-2 cebule
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 małe opakowanie śmietany 12%
  • pół łyżeczki tymianku
  • pieprz i sól
  • 1 łyżka mąki (można pominąć)
  • olej i masło do smażenia

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Grzyby oczyszczamy i kroimy na spore kawałki, małe grzyby zostawiamy niepokrojone.
  • Cebulę kroimy w półplasterki. Smażymy na oleju z dodatkiem masła i czosnkiem przeciśniętym przez praskę do zeszklenia, a następnie dodajemy grzyby i dusimy we własnym sosie do miękkości.
  • Dodajemy posoloną śmietanę wymieszaną z 1 łyżką mąki i tymiankiem. Doprawiamy do smaku pieprzem.
  • Całość chwilę podgotowujemy i gotowym sosem polewamy placki.
Czy warto jeść grzyby?
Anna Śmiałek

Pomysłodawczyni i redaktorka prowadząca serwis beszamel.pl. Swoją pasję i hobby, jakim są kulinaria, połączyła z pracą. Zadowolona w towarzystwie ludzi, którzy cenią sobie dobre jedzenie i ciekawą rozmowę. Wciąż głodna nowych wyzwań, …

więcej