Sos grzybowy do placków ziemniaczanych - ten smak podbije twoje podniebienie
2022-08-18
łatwy
20 min
4
Dieta bezglutenowa
Dieta wegetariańska
Esencjonalny sos grzybowy do placków ziemniaczanych jest bardzo prosty do przygotowania - warunkiem jest posiadanie sporej porcji leśnych grzybów dowolnego rodzaju. Ja lubię sos z grzybów mieszanych - ma bogaty smak i ładny wygląd.
SKŁADNIKI
- 500 g dorodnych grzybów leśnych, rodzaj wg. uznania
- 1-2 cebule
- 1 ząbek czosnku
- 1 małe opakowanie śmietany 12%
- pół łyżeczki tymianku
- pieprz i sól
- 1 łyżka mąki (można pominąć)
- olej i masło do smażenia
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Grzyby oczyszczamy i kroimy na spore kawałki, małe grzyby zostawiamy niepokrojone.
- Cebulę kroimy w półplasterki. Smażymy na oleju z dodatkiem masła i czosnkiem przeciśniętym przez praskę do zeszklenia, a następnie dodajemy grzyby i dusimy we własnym sosie do miękkości.
- Dodajemy posoloną śmietanę wymieszaną z 1 łyżką mąki i tymiankiem. Doprawiamy do smaku pieprzem.
- Całość chwilę podgotowujemy i gotowym sosem polewamy placki.
Czy warto jeść grzyby?